Oberoende granskning av covid-19-hanteringen: Både Kina och WHO borde ha agerat kraftfullare från början
En oberoende panel, som har granskat den globala hanteringen av covid-19-pandemin, säger att både Kina och världshälsoorganisationen WHO borde ha agerat aktivare.
Den WHO-stödda panelen (Independent Panel for Pandemic Preparedness and Response) anser att de kinesiska myndigheterna kunde ha vidtagit snabbare och mer kraftfulla hälsovårdsåtgärder då de första epidemitecknen kunde skönjas i januari 2020. Åtgärder kunde ha vidtagits på både lokal och nationell nivå i Kina.
Kritiken står i konflikt med WHO:s officiella uttalanden då sjukdomen bröt ut. WHO prisade då genast Kina för att ha reagerat snabbt på sjukdomsutbrottet i staden Wuhan i provinsen Hubei.
Då det började finnas allt fler belägg för att det handlade om en smitta som spred sig från människa till människa ignorerades den här signalen i alldeles för många länder, säger panelen i sin rapport.
Panelen: WHO borde ha reagerat tidigare
Panelen klandrar WHO som också tidigare fått en hel del kritik för hanteringen av virusbekämpningen, bland annat av president Trump.
Också länder i Europa, bland annat Tyskland och Frankrike, har pekat på WHO:S tillkortakommanden
Panelen kritiserar WHO för att inte ha deklarerat internationellt nödläge i tid.
Enligt kritikerna stod WHO och Kina för nära varandra. Ändå har det senare bevisats att Kina hade undanhållit betydelsefull information som WHO aldrig hade fått.
Panelen konstaterar i sin mellanrapport att det globala pandemivarningssystemet inte har varit ändamålsenligt och att WHO har agerat för svagt.
Panelen efterlyser "en global återställning" och kommer att presentera rekommendationer i sin slutgiltiga rapport i maj.
Mellanrapporten har utarbetats av en expertpanel som letts av Nya Zeelands tidigare premiärminister Helen Clark och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.
Samtidigt har en grupp med WHO-experter rest till Kina för att i en separat utredning forska i coronavirusets ursprung - en politiskt känslig uppgift.
Källa: Reuters, Daily Mail