Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Bristen på plogbilar medför problem för räddningsverket i Östnyland: "Det är utmanande att ta sig fram"

Från 2021
Plogbil plogar snö.
Bildtext Ibland snöfri, ibland snörik. Varierande vintrar är utmanande för kommunerna. Då det snöar som värst räcker plogbilarna inte till (arkivbild).
Bild: Yle

Mjuk snö, försenad plogning och en tung brandbil är ingen lyckad kombination. På måndagen kunde inte räddningsverket ta sig fram till ett larm i lilla kyrkan i Borgå. Brandbilen fastnade i snön på Kyrkogatan.

Den här gången var det ändå tur i oturen, i och med att det handlade om ett automatlarm som slagit igång. Om det på riktigt hade brunnit hade det kunnat gå riktigt illa.

- De fick inte loss bilen själva utan fick ta bogserbil. Överlag är gatorna jättesmala just nu och vi kan inte alltid veta med säkerhet var vi kommer fram, konstaterar räddningsdirektör Peter Johansson vid Räddningsverket i Östra Nyland.

Brandbil sitter fast i snö
Bildtext Brandbilen fastnade i snösörjan på Kyrkogatan i Borgå.
Bild: Chico Stenström

Yle Östnyland talar också med den jourhavande brandförmannen som var på plats på Kyrkogatan i Borgå på måndagen.

Han berättar att det tog en timme för brandbilen att ta sig vidare från den mjuka snön. En annan brandbil tog en annan rutt fram till kyrkan och kontrollerade situationen.

Räddningsverket har klarat sig utan fler liknande fall i vinter, även om det varit nära ögat ibland.

- Det här är till exempel en orsak till varför de nya ambulanserna vi upphandlat är fyrhjulsdrivna, konstaterar Peter Johansson.

Bärgningsbil hjälper brandbil som sitter fast i snö
Bildtext Räddningsverket fick ta hjälp av en bärgningsbil.
Bild: Chico Stenström

Under de senaste åren har vi inte haft ordentliga vintrar, men Johansson minns nog att det varit problem förr i samband med snörika vintrar.

- Man kan ändå inte undgå att märka att det i år helt tydligt finns färre entreprenörer på vägarna än tidigare. I medierna har vi hört om att det är svårt att få plogare, och då det snöar mycket är det klart att det märks någonstans.

Yle Östnyland rapporterade förra veckan om att entreprenörer är mindre intresserade av att ta på sig snöarbete än tidigare.

Under måndagen noterade till exempel räddningsverket att det bara fanns en smal ränna att köra längs på ett ställe i Hornhattula.

- Att svänga, köra genom korsningar och ta sig fram är inte krångligare bara för räddningsverkets bilar, utan också för sopbilar och andra större fordon.

Brandbil sitter fast i snö
Bildtext Mjuk snö på Kyrkogatan ställde till det för brandbilen.
Bild: Chico Stenström

Vad kan man göra åt situationen och vem ansvarar för om någon dör då till exempel ambulansen inte kan ta sig fram?

- Jag har förstått att staden har en plogbil som kan sättas in snabbt om läget blir riktigt akut. Våra stora bilar kommer fram rätt så bra, och vissa av dem har också fyrhjulsdrift. Vi har även andra redskap att ta till, men jag hoppas att gatorna kan plogas upp så fort som möjligt.

Johansson konstaterar att problemet givetvis diskuteras, men att det är svårt att lösa det med de vintrar vi har nu.

Ibland kommer det snö, ibland inte, och om en företagare förbinder sig att sköta vinterunderhållet ska den vara i beredskap och tillgänglig enligt avtal.

Bärgningsbil hjälper brandbil som sitter fast i snö
Bildtext Brandbilen kom loss efter en timme.
Bild: Chico Stenström

För en företagare innebär det också investeringar att ha maskinparken i skick. Peter Johansson förstår orsakerna till att det inte finns tillräckligt intresse för att delta i kommunernas upphandlingar.

- Kommunerna kan inte heller ha 15 egna maskiner i väntan på eventuellt snöfall.

Med andra ord hjälper det kanske inte så mycket om räddningsverket försöker trycka på kommunerna.

- Att sätta extra press på dem från vår sida, när jag vet att en del jobbar dygnet runt, är lite oskäligt. Det är en jätteolycklig situation att det inte finns tillräckligt med plogare, och om vädret fortsätter så här och det inte finns utrustning blir det nog utmanande.

Som privatperson kan man underlätta för räddningsverket att ta sig fram genom att inte skotta ut snö från den egna gården på vägen.

Räddningsdirektör Peter Johansson.
Bildtext Peter Johansson är räddningsdirektör vid Räddningsverket i Östra Nyland (arkivbild).
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Även om det inte är tillåtet tar folk ibland till denna lösning, speciellt då den egna gården är så liten att det är svårt att lagra snön någonstans.

- De tänker att plogbilen kommer snart och tar bort snön, men det här gör läget ännu värre. Alla skulle kunna tänka efter hur de skottar bort snö från den egna gården och infarten.

Slutet av veckan kan bli extra utmanande för räddningsverket. Enligt prognosen ska det snöa ordentligt på torsdagen.

Diskussion om artikeln