Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Abiåret blev inte som Wilma och Binta hade tänkt sig - corona satte stopp för klassgemenskap och alla roliga traditioner

Från 2021
gymnasiestuderande
Bildtext Abiturienterna Wilma Grandell och Binta Smith hade sett fram emot abiåret i flera år.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Det sista året i gymnasiet ska vara ett år som - förutom studier - fylls av studiegemenskap, traditioner och festligheter. Men så blev det inte för årets abiturienter.

I stället har coronaläget lett till att studerandenas sista tid i gymnasiet kantats av distansstudier, förändringar under studentskrivningar plus nu det senaste: avbokad penkis.

Abi 2015
Bild: Yle/ Robin Holmberg

Abiåret blev inte som Wilma och Binta hade tänkt sig - corona satte stopp för klassgemenskap och alla roliga traditioner

7:08

Abiturienterna Wilma Grandell och Bina Smith i Virkby gymnasium beskriver penkis och abiåret som något de har sett fram emot i flera år.

- Nu har det blivit mer så att man har varit hemma på distans och det enda man kommer till skolan för är lektioner när man har närundervisning. Och sedan för studentskrivningarna. Vi har egentligen inte haft något av det där roliga. Så där som man borde ha som en klass under abiåret, säger Wilma Grandell.

Tråkigt men väntat beslut

Penkis var inprickad den 11 februari. Den 15 januari fick abiturienterna i Virkby meddelande om Lojo stads beslut att penkis i Lojogymnasierna är inhiberad.

Binta Smith säger att beskedet förstås gjorde henne väldigt ledsen. Men rådande coronaläge gjorde att stadens beslut inte kom som någon överraskning.

Hon får medhåll av Wilma Grandell.

- I det här läget är det helt förståeligt att vi inte får hålla penkis men kanske man kunde flytta det till våren. Om läget är bättre kunde man ha det då i stället.

Några lastbilsflak behöver abiturienterna inte avboka. Med tanke på det osäkra coronaläget hade de redan tidigare beslutat att inte sätta igång med att planera inför penkis.

Abi 2015
Bildtext På penkis brukar abiturienterna ordna program för övriga i skolan. Arkivbild från 2015.
Bild: Yle/ Robin Holmberg

Virkbyabiturienterna har nu lösa planer att ordna penkis i mitten av april om coronaläget tillåter. Då kunde festligheterna ordnas i samband med den uppskjutna abikryssningen som också är en årligen återkommande och uppskattad tradition.

"Det bara fortsätter och fortsätter"

Wilma Grandell och Binta Smith valde att skriva ett ämne redan under studentskrivningarna i våras. De fick redan då känna på hur tidigare fastslagna planer stryks på grund av coronaläget.

- Vi fick veta att studentskrivningarna flyttas en vecka och då blev man ju ganska i panik. Läsplanen höll inte. Sedan trodde man att det är över till höstens skrivningar men det bara fortsätter och forsätter. Vi har ju egentligen drabbats under alla skrivgånger nu. Nog har vi blivit ganska drabbade av det här.

Utspridda dagar för studentskrivningarna

Inför vårens studentskrivningar gäller bland annat nolltolerans för minsta lilla förkylningssymptom och att tillräckliga avstånd hålls mellan studerandena.

Hur ser ni nu fram emot de kommande studentskrivningarna? Är ni rädda att coronaläget ställer till förändringar?

- Vi har redan fått veta att skrivningarna kommer att vara mer utspridda för att det inte ska bli för många i salen, men nog kan det ju ännu hända någonting. Jag hoppas det inte blir några fler förändringar, säger Smith.

Förutom Lojo stad har också Raseborgs stad meddelat att penkis inte blir av som planerat. Också i Hangö är rekommendationen till gymnasierna att avboka penkis.

Diskussion om artikeln