Rekryter på överlevnadsövning: "Här lär man sig saker som är bra att kunna också i det civila"
Det ligger ett tjockt snötäcke på marken och ett lite tunnare dito i trädkronorna i Galoppskogen i närheten av Baggby skjutbana i Ekenäs. Mellan tallstammarna skymtar kamouflageklädda beväringar som utför övningar av olika slag.
På lägerplatsen samlas ett annat gäng unga rekryter som övar sig i att resa militärtält i snödrivorna.
Det är frågan om den överlevnadsövning som alla rekryter deltar i under sina första veckor vid Nylands brigad. I början av veckan var det andra kustjägarkompaniet med sina omkring hundra rekryter som stod i tur att övernatta i skogen.
- Det är en väldigt lärorik upplevelse. Man lär sig saker som är bra att kunna - som att göra upp eld. Det kan vara lite klurigt speciellt nu när det är snösäsong, säger rekryt Adam Ordén.
Tillsammans med sin pluton har rekryt Ordén just gått igenom både hur militärtälten reses och hur man gör upp eld.
Strax är det dags för rekryterna att själva slå upp sina tält. Tälten är lägre än de större halvplutonstälten.
- Det kan nog bli lite trångt i tälten men jag lider inte av klaustrofobi så för mig gör det ingenting, försäkrar Adam Ordén.
Ett stycke längre bort repeterar en annan pluton vilka regler som gäller under övernattningen. Det handlar om vaktposteringar, placering av gevär i tälten och annat viktigt som alla rekryter bör komma ihåg.
- Det ska bli en intressant upplevelse att övernatta utomhus, säger rekryt Oskar Grönroos, uppvuxen Sjundeå. Han får medhåll av sin stugkamrat (och tältkamrat) John Heinonen från Åbo.
Grönroos och Heinonen är nöjda med sina första veckor vid brigaden. Tillsammans med omkring 600 övriga beväringar ryckte de in i början av året och har snabbt vant sig vid allt det nya.
- I det civila har man ju inte en stugförman som alltid berättar vad man ska göra - förutom kanske morsan när man är liten, skrattar Grönroos.
Coronaliv på brigaden
Coronapandemin har inneburit en del extra restriktioner men det är inget som bekommer dessa rekryter särskilt mycket.
Under lägret i skogen syns coronasituationen egentligen inte alls eftersom beväringarna rör sig endast med sitt eget kompani. I tälten sover rekryterna tätt intill varandra som de också annars gör på läger.
Grupperna är ändå organiserade så att de inte blandas med varandra som i vanliga fall. Besöken på soldathemmet är också mer reglerade.
Dessutom är tjänstgöringen under pandemin indelad i längre perioder av tjänstgöring följt av en vecka permission. Det här är ett system som gillas särskilt av ålänningen Adam Ordén.
- I stället för att behöva stressa hem till Åland för ett veckoslut kan jag stanna hemma en hel vecka efter de här första tre veckorna, säger Ordén.
De två första veckorna han tjänstgjort har varit ungefär som han föreställt sig i förväg, om än ganska annorlunda jämfört med det civila livet.
Jag är en ganska självständig person och inte så van vid att ta order. Å andra sidan vill de också här att man ska vara sin egen soldat som kan ta order men också ta egna initiativ så jag tycker det fungerar helt bra.
― Rekryt Ordén
Övernattningen i skogen ser han fram emot och den omkring sju kilometer långa marschen tillbaka till Dragsvik med packning och full stridsutrustning ska också gå bra. Vad som kommer sedan återstår att se.
- Det kommer order, försäkrar rekryt Ordén.