Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mångkamparen Amanda Liljendal tar stora kliv framåt – längdhoppet på ny nivå efter ett halvt år i Sverige

Från 2021
Amanda Liljendal i farten.
Bildtext Amanda Liljendal siktar på nya rekord i sjukamp.
Bild: Arash Matin / Yle

Mångkamparen Amanda Liljendal från Borgå Akilles har inom längdhoppet nått en helt ny nivå under sin ett halvt år långa vistelse i Sverige. Under veckoslutet hoppade hon 615 cm, vilket är inhemskt årsbästa i grenen.

Resultatet är en halv meter bättre än hennes tidigare inomhusrekord, och 35 cm längre än vad hon någonsin hoppat ute. I sin serie hade hon hela tre hopp över 6 meter.

– Resultatet överraskade mig faktiskt, trots att det gått jättebra på träningarna. Men vi var lite ödmjuka och väntade oss inte allt för mycket eftersom det var den första tävlingen, säger Liljendal till Yle Sporten.

– Hela serien var bra, eftersom alla hopp var över mitt tidigare inomhusrekord.

Nya träningsimpulser från vistelsen i Uppsala

Tävlingen var ett fint avslut på den 22-åriga Liljendals halvåriga vistelse i Uppsala Universitet. Under vistelsen tränade hon under den svenske tränaren Richard Andersson i hans hopp- och häcklöpningsgrupp.

– Vi satsade mycket på längdhoppet under mitt halva år på utbyte i Sverige. Vi ville få mera fart till ansatsen och satte två steg till dit. Dessutom ändrade vi ganska mycket på tekniken i luftfärden, där jag nu hoppar mera kontrollerat med en så kallad springstil.

– Mångkampen är nog fortfarande nummer ett, men Richard som jag tränade med är specialiserad just på hopp och häcklöpning så fokuset låg på de grenarna. Men mest satsade vi på längd, för där tyckte han att han hade mest att ge.

Mångkampen är fortfarande huvudgrenen

Liljendal tog förra sommaren brons i sjukamp i Kalevaspelen där hon noterade sitt personliga rekord 5 467 poäng. Dessutom blev det ett FM-guld i mångkamp i U23-åldersklassen. I Finland är nivån väldigt hög i mångkamp och trots att framgångsmöjligheterna just nu kanske kan vara större i längd, har Liljendal inga planer på att byta huvudgren.

– Det skulle bli för enformig träning att bara satsa på längdhopp. Jag tycker om att träna många olika grenar så jag håller mig nog kvar i mångkampen.

En kvinna sitter på en prispall fram för en konstgräsmatta.
Bild: Yle/Rebecka Svedberg

Med åtminstone längdhoppet på en helt ny nivå jämfört med tidigare blir FM-tävlingarna under inomhussäsongen ett intressant närmaste mål. Men i övrigt tänker hon tävla sparsamt under inomhussäsongen.

– Om en månad i FM deltar jag i mångkamp, men i övrigt satsar vi på träning och kör endast någon enstaka tävling under inomhussäsongen.

Under den kommande sommaren gäller det att pressa upp rekordnoteringen i sjukamp, och etablera sig i den finländska eliten.

– Det gäller bara att förbättra på det egna rekordet. Får se hur långt det räcker, men nivån i Finland är ju väldigt bra just nu. Själv tror jag att jag kan förbättra på mitt rekord med upp mot 100 poäng, säger Liljendal.