Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nu inleds 5G-auktionen i Sverige – trots pågående rättsprocess om svartlistade Huawei

Från 2021
En 5G-mast i Helsingfors.
Bildtext 5G-master finns redan i både Sverige och Finland, men nätet har inte byggts ut för storskalig användning ännu.
Bild: Ilkka Klemola / Yle

Uteslutandet av Huaweis teknik för att bygga 5G-nät i Sverige gör läget osäkert för operatörerna som ska tävla om frekvensplatserna. Finland har hittills valt att inte utesluta Huawei, utan lita på strikt lagstiftning i frågan.

Flera av mobiloperatörerna har uttryckt frustration över att auktionen om 5G-frekvenserna i Sverige inleds trots att rättsprocessen med Huawei inte är avslutad.

Det innebär att förutsättningarna för operatörerna är oklara: de ska börja buda i dag men vet ännu inte om de kan använda Huawei som teknikleverantör.

I en intervju för Dagens Nyheter säger digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) att det inte går att vänta på att alla rättsprocesser är färdiga, eftersom det kan ta flera år.

– Inget är problemfritt, det är inte alternativet att vänta med auktionen heller – då kan vi inte bygga 5G. Och ingen av operatörerna är ju omedveten om att det pågår en rättslig prövning, säger Ygeman till DN.

Telia har redan valt bort Huawei, till fördel för Nokia och Ericsson

5G-utbyggnaden i Sverige handlar om satsningar för flera miljarder kronor. I auktionen deltar Net4Mobility (som ägs av Tele2 och Telenor), Tre, Telia och det statliga bolaget Teracom.

Av de här bolagen har Telia redan meddelat att Huawei inte är deras leverantör: det blir Ericsson som blir leverantör av 5G-teknik för Telia i Sverige och Estland, medan Nokia levererar Telias 5G-nät i Finland.

I Finland sade kommunikationsminister Timo Harakka i höstas att Finland inte behöver förbjuda Huawei i sig: reformen av lagstiftningen kring elektronisk kommunikation i Finland innebär att den finska 5G-lagstiftningen "säkert är bland de striktaste i världen".

Ericsson inblandat i stormen

Det har stormat kring 5G-frågan i Sverige ordentligt sedan Post- och telestyrelsens (PTS) i oktober beslöt att utesluta Huawei som leverantör.

Kritikernas ser PTS-beslutet som striktare än vad både den svenska lagstiftningen och EU:s råd kring cybersäkerhet kräver.

Huawei har överklagat PTS-beslutet, och har också bett Förvaltningsrätten stoppa auktionen. Det sade rätten nej till i fredags och auktionen inleds alltså i dag.

Strax efter uteslutningsbeslutet i oktober meddelade Kinas ambassadör i Sverige att beslutet kommer att påverka Ericssons aktivitet i Kina negativt. I januari avslöjade DN att Ericssons vd pressat regeringen att häva Huaweibeslutet. Ericsson har en andel på 10 procent av Kinas 5G-marknad.

Många analytiker ser fördelar för Ericsson och Nokia när allt fler länder inför begränsningar för Huawei som leverantör. Ericsson och Nokia är bland de största leverantörerna av 5G-teknologi i världen och har nyligen ytterligare stärkt sin ställning på den amerikanska 5G-marknaden.

Auktionen kan ta upp till två veckor och landa i miljardbelopp

Enligt analytiker i Svenska Dagbladet i dag kommer operatörerna att behöva buda hundratals miljoner kronor för sina frekvenser. Det handlar om att få block i två olika frekvensband, och auktionen kommer troligen att dra in miljardbelopp för staten.

PTS offentliggör buden i slutet av varje auktionsdag och auktionen väntas pågå i omkring två veckor.

Diskussion om artikeln