Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Italiens regering klarade förtroendeomröstningen i senaten - med knapp marginal

Från 2021
Uppdaterad 20.01.2021 05:43.
 Italiens premiärmMinister Giuseppe Conte tar en klunk vatten 18.1.2021då han talar till underhuset
Bildtext Italiens premiärmMinister Giuseppe Conte tog en klunk vatten 18.1.2021 då han talade till underhuset
Bild: AFP / Lehtikuva

Italiens premiärminister Giuseppe Conte klarade av förtroendeomröstningen och därmed har hans bräckliga styre fått en chans att fortsätta.

Rösterna föll 156 mot 140 bland senatsledamöterna. Det innebär att Conte inte lyckades nå 161 röster som behövs för absolut majoritet.

Italia Vivas ledamöter i senaten lade ned sina röster vilket innebär att Conte med nöd och näppe kan sitta kvar.

Parlamentets underhus röstade i går om förtroendet för regeringen, och då stöddes Conti med 321 röster mot 259.

Den skakiga regeringskoalitionen har stått på fallrepet sedan Matteo Renzis parti Italia Viva förra veckan officiellt drog sig ur regeringssamarbetet. Då förlorade Contes regering sin majoritet i parlamentets överhus.

Stödpartiet Italia Viva har kritiserat Contes planer på att få fart på ekonomin, och partiledaren Matteo Renzi har fokuserat på osämjan kring det omfattande stödpaket som hör ihop med coronaepidemin.

Italien har drabbats svårt av pandemin och skulle behöva en stabil politik.

"Renzi har snarare personliga intressen"

Enligt en opinionsundersökning anser 70 procent att den tidigare premiärministern Matteo Renzi bröt med regeringen snarare på grund av personliga intressen än med tanke på landets bästa.

Den politiska filosofen och forskaren Giorgia Serughetti har sagt att det värsta är att det ser ut som om det handlar om en regeringskris som inte har något med den djupa kris i övrigt som landet befinner sig i.

- Politikerna visar stor brist på ansvar just nu. De agerar som om de vore helt avskilda från medborgarna och deras behov under den pågående pandemin.

Italiens premiärminister Giuseppe Conti talar till underhuset 18.1.2021. Parlamentariker visar upp plakat med texten Conti, avgå!
Bildtext Italiens premiärminister Giuseppe Conti talar till underhuset 18.1.2021. Parlamentariker visar upp plakat med texten Conti, avgå!
Bild: AFP / Lehtikuva

Ett nyval i Italien skulle, enligt opinionsmätningar, ha inneburit en framgång för högerpartier - vilket till exempel det högerpopulistiska partiet Legas partiledare Matteo Salvini hade hoppats på.

Regeringskoalitionen förutspås en fortsatt skakig framtid

156 av senatens 321 ledamöter röstade alltså nu för fortsatt förtroende för Contes regering. För absolut majoritet hade det krävts 161 röster.

Det betyder att Contes koalitionsregering är fortsatt svag och behöver stöd av politiker utanför koalitionspartierna för alla viktigare beslut.

Conte kan fortfarande välja att lämna in sin avskedsansökan och sedan få i uppdrag att bilda en ny koalition, men efter omröstningen i senaten gav han ändå signaler om att han tänker försöka kämpa vidare med den regeringskoaliton han leder nu.

De flesta politiska bedömarna i Italien tror att Contes regering kommer att tvingas kasta in handduken senast i sommar.

Texten uppdaterades på onsdag morgon kl.05.40 med de sista meningarna om den italienska regeringskoalitionens framtidsutsikter.

Diskussion om artikeln