De som har vaccinerats mot covid-19 kan inte återgå till ett normalt liv än – forskare tittar närmare på smittspridningen
Personer som har vaccinerats mot coronaviruset får i de allra flesta fallen ett mycket bra skydd mot att insjukna i covid-19. Däremot vet man inte ännu med säkerhet om vaccinerade kan ha en roll i att sprida viruset, så att andra personer kan infekteras. Mer klarhet väntas inom kort.

Coronavacciner skyddar mot covid-19, men skyddar de mot smittspridning?
Hanna Nohynek som är överläkare på Institutet för hälsa och välfärd säger att det här innebär att man i samhället inte kan återgå till ett normalt liv, såsom före pandemin, innan experter får klarhet i saken.
– Tills vi vet mer så borde också vaccinerade fortsätta använda munskydd, hålla avstånd till andra personer, tvätta händerna noggrant och så vidare, betonar Nohynek.
Hon säger ändå att vissa restriktioner i samhället troligen kan luckras upp efter att de prioriterade grupperna – till exempel sjukvårdspersonal, äldre och riskgrupperna – har vaccinerats, även om det då fortsättningsvis skulle vara osäkert hurdan roll vaccinerade kan ha i smittspridningen.
– Till exempel Island har redan fattat ett beslut i den här riktningen. De kräver inte längre att personer som kommer till landet coronatestas, om de är vaccinerade mot covid-19 och kan bevisa det med ett intyg, påpekar Nohynek.
Mindre mängder virus kan spridas under kort tid?
Vaccinstudierna har hittills fokuserat på att de som vaccineras mot covid-19 ska vara skyddade mot själva sjukdomen, och särskilt mot allvarlig covid-19, men inte nödvändigtvis mot att kortvarigt bli infekterade.
Det innebär att vaccinerade som utsätts för viruset också kan ha det i sig en liten tid och det kan låta duplicera sig där, innan kroppen hinner slå tillbaka.
Det är i teorin möjligt att man då kan ha viruset till exempel i näsan eller halsen och andas ut det, nysa eller hosta, så att andra smittas.
Men troligen skulle det på sin höjd handla om en asymptomatisk infektion, där man själv inte märker av den.
Tester på apor som gjordes i ett tidigt skede av vaccintesterna i fjol antyder att coronavaccinen avsevärt minskar på virusnivåerna, påpekar vaccinforskaren och professorn Matti Sällberg vid Karolinska institutet i Sverige.
– Apor som vaccinerades med Modernas vaccin hade en mycket kort period då de var smittbärare. Det var kanske bara ett par dagar, och virusnivåerna var väldigt låga, så det är mycket troligt att det är en lägre smittsamhet.
Att mängden coronavirus var lägre hos vaccinerade människor märkte Moderna också i mindre kliniska studier. Det påpekar överläkare Hanna Nohynek på Institutet för hälsa och välfärd.
– Men hur mycket lägre doser det handlade om vet vi inte, och det är oklart om tillräckligt med virus sprids, för att det i praktiken ska kunna orsaka sjukdom hos andra. Var gränsen för det går är oklart, säger hon.
Forskning pågår fortfarande
Både Astra Zeneca och Pfizer har för tillfället viktiga studier som tittar närmare på hurdan roll vaccinerade kan ha i smittspridningen. Man testar till exempel vissa vaccinerade för covid-19 en gång i veckan för att se om de råkar ut för coronaviruset.
Resultaten från Astra Zeneca väntas bli offentliga inom de närmaste dagarna, för de ingick ovanligt nog redan i fas 3-studierna som görs innan vaccinet får tillstånd av myndigheterna. EU väntas ta ställning till Astra Zeneca-vaccinet senare den här månaden.
Pfizers resultat kan dröja ännu i flera veckor, för det handlar om en uppföljande studie.
Nohynek säger att det särskilt skulle behövas information om hur stor risken är att vaccinerade kan sprida viruset till personer i deras närkrets.
– Det är viktig information för att man ska kunna veta om det uppstår en så kallad steril immunitet och via det ett indirekt skydd mot viruset, säger hon.
Det finns överlag individuella skillnader i hur mycket olika personer som inte har vaccinerats mot covid-19 sprider viruset. Till exempel barn kan ha större mängder coronavirus, men ändå inte sprida det vidare så mycket.
Matti Sällberg på Karolinska institutet påpekar för sin del att det i Storbritannien pågår en studie där man medvetet infekterar en mindre mängd personer med coronaviruset. Den kan också hjälpa till att ge mer klarhet om smittspridningen.
– Och det är väl den studien där man har säkrast chans att få svar på det, säger Sällberg.