Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vår grafik visar hur världen vaccinerar – och hur ojämnt coronavaccinet är fördelat

Från 2021
Vaccinationkartan över Europa.
Bild: EPA-EFE/All Over Press, Henri Salonen, Petter West

Varje dag får man besked om länder som vaccinerar allt fler medborgare mot covid-19. Men det handlar för det mesta om höginkomstländer. Vår interaktiva karta visar hur många vaccindoser som getts på olika håll i världen hittills.

Vaccinerna räddar liv - och hela världen behöver dem

Coronaviruset upptäcktes för ett år sedan i Wuhan i Kina och småningom uppstod den pandemi vi fortfarande lever i.

Vacciner mot covid-19 har utvecklats i mycket snabb takt, allt fler vacciner godkänns och vaccineringarna kan därmed ske i snabb takt.

Behovet av vaccin är stort i hela världen, men det är bara en del av världen som får det.

Vacciner kräver temperaturer och kylkedjor som inte får avbrytas. Transport- och förvaringssystem är inte lätta att upprätthålla i alla länder, men det finns nu billigare vacciner som kan förvaras i kyl i stället för i frys.

WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesu
Bildtext Tedros Adhanom Ghebreyesus är upprörd över att det ser ut att gå så med vaccinerna som det varnades för.
Bild: Fabrice Coffrini / EPA

WHO: Ett moraliskt misslyckande

Enligt Världshälsoorganisationen WHO är det nästan enbart höginkomstländer eller högre medelinkomstländer som har kunnat inleda vaccineringarna mot covid-19.

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus säger att världen står på randen till ett katastrofalt moralisk misslyckande då det gäller distribueringen av covid-19-vaccin.

Han vädjar till alla parter att se till att vaccinfördelningen blir rättvis och ber rika länder att konkret delta i det globala WHO-ledda vaccinsamarbetet Covax - ett program som är avsett att ge omkring 90 fattigare länder vaccin.

WHO vill också att läkemedelsbolagen upphör med att prioritera leveranser till höginkomstländer.

Till mig först - det är en princip som har försatt världens fattigaste och mest sårbara i riskzonen

WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus

Tedros Adhanom Ghebreyesus vädjade nyligen till läkemedelsföretag och rikare länder att upphöra med att ingå bilaterala avtal eftersom de skadar den FN-stödda strategi som går ut på en bred vaccinfördelning. Han pekade inte ut enskilda länder eller företag.

I början av december offentliggjordes en rapport skriven av vaccinalliansen People’s Vaccine Alliance där man varnade för att upp till 90 procent av befolkningen i tiotals fattigare länder kommer att gå miste om vaccinet.

I rapporten sades det att rika länder redan hade säkrat en så stor mängd doser att de kan vaccinera hela sin befolkning närmare tre gånger samtidigt som 67 länder hade vaccin som räckte till enbart en av tio invånare.

I slutändan är det den här sortens beteende som kommer att förlänga pandemin

Den orättvisa fördelningen innebär att de människor som löper liten risk för att bli svårt sjuka och dö vaccineras medan en majoritet av världens länder inte ens har möjlighet att vaccinera de människor som befinner sig i den verkliga riskzonen.

- Och i slutändan är det den här sortens beteende som kommer att förlänga pandemin, konstaterar WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Källor: Reuters, al-Jazira

Diskussion om artikeln