Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA vill gå in för första sanktioner mot gasledningsprojektet Nord Stream 2 – riktas sannolikt mot ryskt fartyg som deltar i bygget

Från 2021
Uppdaterad 19.01.2021 15:18.
Ett stort fartyg ligger i hamn bakom en vågbrytare av sten.
Bildtext Det ryska fartyget Fortuna, fotograferat i hamnen i Sassnitz-Mukran i december 2019.
Bild: ullstein bild - Jens K�hler / Jens Koehler/ All Over Press

USA väntas i dag besluta om sanktioner mot det rysk-tyska gasledningsprojektet Nord Stream 2. Det handlar om de första direkta amerikanska sanktionerna mot ett företag som deltar i projektet.

Det som hittills endast har varit ett överhängande hot ser nu ut att bli verklighet. Det ryska fartyget Fortuna, som för tillfället deltar i bygget av gasledningen, ser nu ut att beläggas med amerikanska sanktioner.

Enligt uppgifter i tyska medier har man från USA:s ambassad i Berlin igår informerat den tyska regeringen om de kommande sanktionerna.

Bakom sanktionerna ligger en amerikansk lag som ska garantera Europas energisäkerhet och från ambassaden i Berlin heter det att man kommer att vidta alla nödvändiga åtgärder för att stoppa gasledningen, som hotar USA:s och dess europeiska allierades nationella intressen.

Till saken hör också att USA har ett eget intresse av att sälja gas till Europa.

Vid årsskiftet skärptes lagstiftningen så att amerikanska sanktioner nu också kan riktas mot företag som endast indirekt är delaktiga i bygget av gasledningen, det här gäller till exempel för certifieringsbolag och de hamnar fartygen anlöper.

Talesmannen Joseph Giordono-Scholz bekräftar för nyhetsbyrån dpa att sanktionerna också hänger ihop med behandlingen av Kremlkritikern Aleksej Navalnyj.

– Det här är igen en tydlig signal om att Ryssland inte ändrar sitt handlande och vi hoppas vidare att Tyskland ska göra en ny bedömning av hur man förhåller sig till gasledningen, säger talesmannen till dpa.

Oklart om bygget alls kan avslutas

Efter ett längre stopp kom bygget av den omstridda gasledningen igen igång i december.

Då hade projektet stått stilla i ett år efter att det schweiziska företaget Allseas, som hade skött nedläggningen av rören, drog sig ur projektet av rädsla för att drabbas av amerikanska sanktioner.

Om man nu verkligen ska kunna avsluta bygget av den över 1 200 kilometer långa gasledningen återstår att se.

Under året som bygget stod stilla har nämligen den politiska motvinden börjat blåsa allt starkare också i Tyskland.

Efter förgiftningen av den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj har röster höjts för att nu en gång för alla begrava projektet.

Även om dagens sanktionsbeslut ligger i händerna på president Donald Trump, så kommer USA:s hållning i frågan knappast att ändra när demokraten Joe Biden på onsdag tar över i Vita Huset.

Också Biden vill att Nord Stream 2 stoppas.

Diskussion om artikeln