Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Byggnadsförbundets representant i Åbo: "Den frivilliga karantänen fungerar inte på något sätt"

Från 2021
Uppdaterad 20.01.2021 09:47.
Jouni Ruotsalainen
Bildtext Enligt Jouni Ruotsalainen, chef för Byggnadsförbundets västra serviceområde, behövs obligatorisk karantän för utländska byggarbetare eftersom den frivilliga karantänen inte fungerar alls.
Bild: Arash Matin / Yle

Den frivilliga karantänen fungerar inte för byggarbetare

4:49

Under coronapandemin har byggnadsbranschen i Finland varit överrepresenterad när det gäller coronafall på arbetsplatsen. I nuläget är det främst de utländska byggarbetarna som sprider coronasmitta. Byggnadsförbundets representant i Åbo säger att det är viktigt att utländska byggarbetare coronatestas i allt högre grad och att arbetarna måste sitta i karantän i två veckor.

När Jouni Ruotsalainen, chef för Byggnadsförbundets västra serviceområde, intervjuades av Yle Åboland i maj förra året, tyckte han att byggnadsbranschen anpassat sig till regeringens direktiv och restriktioner. När vi i januari 2021 frågar vad Ruotsalainen tycker om byggnadsbranschens läge i förhållande till coronapandemin svarar han att läget ser bra ut.

– Läget har varit bra hela tiden, men förstås har vi haft corona på arbetsplatser och vi har också varit tvungna att stänga hela arbetsplatser på grund av coronan, säger Ruotsalainen.

Ruotsalainen säger att rengöring och hygien skötts bra inom byggnadsbranschens arbetsplatser under coronapandemin.

– Det finns möjlighet för handtvätt och det finns handdesinfektionsmedel. Också munskydd brukar användas och man städar varje dag på arbetsplatserna.

Viktigt att alla kan jobba tryggt och att viruset inte sprids

Byggnadsbranschens största utmaning vad beträffar coronaviruset är att viruset sprids av utländska byggarbetare som kommer från Baltikum, Rumänien, Ukraina, Uzbekistan och Moldavien, länder där coronaläget är mycket svårt.

– Den utländska arbetskraften har en stor påverkan på hur coronaviruset sprids inom byggbranschen. De bor i gemensamma bostäder och har oftast inte egna rum som de borde ha, så de bor sämre än den finländska arbetskraften och då sprids coronan bland dem, säger Ruotsalainen.

Byggnadsförbundet kom tidigare i januari ut med ett ställningstagande där förbundet krävde obligatoriska coronatest och karantän för de utländska byggarbetarna. Enligt Ruotsalainen var ställningstagandet viktigt eftersom man inom byggnadsbranschen måste se till att alla kan jobba tryggt och se till att man förhindrar smittspridningen.

– De utländska byggarbetarna kommer från länder där coronaläget är mycket sämre än i Finland. De är välkomna att komma hit för att jobba, men de måste vara i karantän i två veckor och man måste coronatesta dem innan de kan komma till arbetsplatsen. Det är viktigt att vi tar hand om att alla andra som jobbar på arbetsplatsen mår bra och inte smittas av de utländska arbetarna, säger Ruotsalainen.

"Den frivilliga karantänen fungerar inte på något sätt"

I nuläget finns inga krav på en obligatorisk karantän för de utländska byggarbetarna, utan de rekommenderas sitta i frivillig karantän. Den frivilliga karantänen innebär ändå att byggarbetaren kan jobba samtidigt. Enligt Ruotsalainen fungerar inte detta.

– Den frivilliga karantänen är väldigt dålig, den fungerar inte på något sätt. De utländska arbetarna går först på jobb och sedan till den gemensamma lägenheten. Vem ska till exempel köpa mat till dem då de alla bor i samma lägenhet? Det går ju inte.

Enligt Ruotsalainen ligger problemet i att arbetsgivare inte vill betala för de utländska byggarbetarnas karantänstid.

– När arbetsgivaren inte betalar och arbetarna har hyra och andra kostnader kommer de ju och jobbar.

Enligt Ruotsalainen är det viktigt att man inom byggbranschen inser att coronaviruset nu sprids mer än det gjorde på sommaren och i början av hösten och att man agerar enligt det.

– På sommaren när situationen var bättre var det inget problem med att utländska arbetare åkte till sina hemländer över veckosluten eller varannan vecka som de brukar göra. Men nu måste man ta mera hänsyn till hur lätt coronaviruset kan spridas. Alla vet ju inte ens om de bär på viruset, och därför är det viktigt med karantän och testning innan man kommer till arbetsplatsen.

Hur tror du coronaläget inom byggnadsbranschen kommer se ut den kommande våren och sommaren?

– Om kraven på testning och karantän inte träder i kraft tycker vi på Byggnadsförbundet att det finns en stor fara för att viruset sprids mer och mer. Jag tycker att allmänhetens säkerhet borde gå före individens säkerhet. Det är viktigt att alla mår bra och kan jobba tryggt och säkert, säger Ruotsalainen.

Diskussion om artikeln