Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Människorättsorganisationen B’Tselem anklagar Israel för att vara en apartheidstat: "Vi måste se hela bilden"

Från 2021
Uppdaterad 21.01.2021 07:13.
En aktivist håller upp en palestinsk flagga med texten "motstå apartheid" under en protest i Tel Aviv i fjol somras.
Bildtext En aktivist håller upp en palestinsk flagga med texten "motarbeta apartheid" under en protest i Tel Aviv i fjol somras.
Bild: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Den ansedda israeliska människorättsorganisationen B’Tselem har väckt liv i den långvariga debatten om huruvida Israel är en apartheidstat som konsekvent behandlar palestinier sämre än judar.

B’Tselem slår för första gången i sin historia fast att Israel styr över en enhetlig apartheidregim mellan Jordanfloden och Medelhavet där palestinier alltid behandlas sämre, oavsett om de är israeliska medborgare eller ej.

– Man kan inte leva en enda dag i Israel-Palestina utan känslan av att det här stället ständigt konstrueras för att gynna ett folk, och endast ett folk: det judiska folket. Ändå är hälften av de som bor mellan Jordanfloden och Medelhavet palestinier.

Så inledde B’Tselems direktör Hagai El-Ad sin opinionsartikel i tidningen the Guardian för en vecka sedan.

Artikeln som bär rubriken "Vi är Israels största människorättsgrupp och vi kallar detta apartheid", bygger på en analys som B’Tselem offentliggjorde den 12 januari.

Tidningar världen över skrev om rapporten och det gjorde också engelskspråkiga medier i Israel, men anmärkningsvärt nog, inte de hebreiska. Trots att de flesta av landets största tidningshus och medier publicerar på bägge språken så fanns nyheten alltså endast i de engelskspråkiga medierna, oavsett om de var konservativa eller mer liberala.

Det här är en vision av 2000-talets apartheid

― 47 FN-experters uttalande år 2019

Den liberala tidningen Haaretz som publicerar både på engelska och hebreiska beslöt att analysera nyheten endast på engelska, eftersom de hebreiska och engelska avdelningarna har olika chefer, förklarade tidningens talesman Roy Yellin. Han säger att Haaretz hebreiska chefredaktörer "inte ansåg detta vara nyheter."

Ion Mittler skriver i en kolumn i webbtidningen Uusi Suomi att det här kan ses på olika sätt.

Han kan tänka sig åtminstone tre olika förklaringar av vilka den mildaste är att "tidningarna är rädda för att förlora läsare om de skriver nyheter om det ideologiskt eldfängda ämnet, som många judar i Israel betraktar som en blodig förolämpning mot sionismens heder."

B’Tselem kritiserar Israel för att ha skapat fyra olika administrativa enheter där palestinier alltid är underställda judar, som kan röra sig fritt medan det krävs tillstånd för palestinier. Bilden är från Betlehem år 2018.
Bildtext B’Tselem kritiserar Israel för att ha skapat fyra olika administrativa enheter där palestinier alltid är underställda judar, som kan röra sig fritt medan det krävs tillstånd för palestinier. Bilden är från Betlehem år 2018.
Bild: Aliaksandr Mazurkevich / Alamy

B’Tselem skriver i sin rapport att "det finns en princip som ligger som grund för ett brett utbud av israelisk politik: att främja och bevara en grupp – Judar – framom en annan – Palestinierna."

Organisationen vars främsta mål är att belysa palestiniernas situation för både judar och omvärlden, avvisar det dominerande antagandet att Israel styr över två separata system samtidigt: En demokrati inom sitt eget suveräna territorium samtidigt som det i över ett halvt sekel har upprätthållit ett militärt grepp över palestinier i ockuperade områden.

– Israel är inte en demokrati som har en tillfällig ockupation ansluten till sig, utan det är ett enda styre från Jordanfloden till Medelhavet och vi måste se hela bilden för vad det är: apartheid, säger B’Tselems direktör Hagai El-Ad.

Enligt B’Tselem styr Israel över fyra separata områden, där palestinier alltid behandlas sämre, det vill säga själva Israel, ockuperade Västbanken och östra Jerusalem samt enklaven Gaza.

I Gaza som ligger på botten av hierarkin av de fyra territorierna, bor över två miljoner palestinier i "världens största utomhusfängelse, vars yttre gränser kontrolleras av Israel."

Över 30 000 palestinier i Gaza har samlats vid gränsen för att protestera mot Israel
Bildtext "Gaza är världens största utomhusfängelse vars yttre gränser kontrolleras av Israel", anser Hagai El-Ad. Bilden är från protester år 2019 vid gränsstängslet mellan Israel och Gaza.
Bild: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Näst över dem finns omkring 2,7 miljoner palestinska "subjekt" på Västbanken som "lever i tiotals åtskilda enklaver under strängt militärstyre, utan politiska rättigheter." Palestinierna på Västbanken har begränsat självstyre "men är underställda Israel och kan endast utöva sin begränsade makt med Israels medgivande, anser B’Tselem.

Näst högst i hierarkin är de omkring 350 000 palestinier som bor i östra Jerusalem. B’Tselem noterar att de har erbjudits israeliskt medborgarskap men att många har vägrat att acceptera det av principiella skäl.

I det högsta skiktet är de palestinska israelerna som också kallas arabiska israeler. De har medborgarskap och utgör omkring en femtedel av Israels befolkning.

Det gemensamma med de områden som Israel i praktiken styr över är att judar åtnjuter fulla rättigheter i alla områden medan palestinier inte gör det. Judar kan resa fritt omkring och även utomlands utan tillstånd, men det kan inte palestinier, enligt B’Tselem

– Vi tillåter judisk migration – med automatiskt medborgarskap – till alla områden som Israel kontrollerar. För palestinierna är det motsatta sant: de kan inte få personlig status överallt som kontrolleras av Israel, även om deras familjer kommer därifrån, skriver Hagai Al-Ed i the Guardian.

Människorättsaktivisterna understryker också att rasåtskillnadspolitiken apartheid, utgör ett brott mot mänskligheten, enligt FN och artikel 7 i Romstadgan för den Internationella brottmålsdomstolen.

– Vår version av apartheid – apartheid 2.0 om ni så vill – skiljer sig från Sydafrikas apartheid genom att undvika vissa fula aspekter.

– Du hittar inte skyltar med "endast för vita", men dess innersta väsen är detsamma. Det spelar ingen roll att Israels definitioner inte bygger på hudfärg: det är överhöghetens realitet som utgör kärnan, och som måste besegras, skriver Hagai El-Ad.

B’Tselems direktör Hagai El-Ad (till vänster) talade inför FN:s säkerhetsråd år 2018.
Bildtext B’Tselems direktör Hagai El-Ad (till vänster) talade inför FN:s säkerhetsråd år 2018.
Bild: EPA-EFE/JUSTIN LANE

– Det finns inte en kvadratmeter som Israel kontrollerar, där palestiniern och juden är jämlika. De enda första klassens människor är judiska medborgare som jag själv, och vi åtnjuter denna status både inom 1967 års gränser och utanför.

– Även om det finns en demografisk paritet mellan de två folken som bor här, så har livet skötts så att endast den andra halvan åtnjuter en överväldigande del av makten, jordresurser, rättigheter, friheter och skydd, anser Hagai El-Ad.

Han pekar på två relativt aktuella frågor som bevisar hans ståndpunkt, Den första var en kontroversiell lag från år 2018 som slog fast att rätten till självbestämmande i Israel "är unikt för det judiska folket."

Det andra var premiärminister Benjamin Netanyahus deklaration år 2019 att han vill annektera delar av Västbanken, något som 47 FN-experter fördömde i kraftiga ordalag.

FN-varning

FN anser ju fortfarande att Israels ockupation av palestinsk mark bryter mot internationell lag, och det gör följaktligen också införlivandet av sådana områden till Israel.

– Det skulle innebära kristalliseringen av en redan ojämlik realitet: två folk som lever inom samma rum, som styrs av samma stat, men med
grundläggande ojämlika rättigheter, ansåg de 47 FN-experterna.

– Det här är en vision av 2000-talets apartheid, varnade experterna vars uttalande först lades ut på FN:s webbsidor men som därefter togs bort.

Netanyahus annekteringsplan har för tillfället lagts på is, men B’Tselem och andra människorättsgrupper anser att gränserna mellan Israel och ockuperade områden försvann för länge sedan.

Bojkottrörelsen mot Israel växer bland annat i Tyskland där propalestinska aktivister har satt upp dekaler som uppmanar till bojkott av israeliska varor som produceras på ockuperat område.
Bildtext Bojkottrörelsen mot Israel växer bland annat i Tyskland där propalestinska aktivister har satt upp dekaler som uppmanar till bojkott av israeliska varor som produceras på ockuperat område.
Bild: ullstein bild - Boness/IPON/ All Over Press

B’Tselems analys har som väntat väckt starka reaktioner i israeliska regeringskretsar som genom åren bestämt har avvisat alla anklagelser om apartheid.

Begränsningarna i Gaza och på Västbanken är enligt Israel tillfälliga och orsakade av oron för säkerhet. De flesta palestinier på Västbanken bor i självstyrda områden som omgärdas av israeliska vägspärrar samt soldater och Israel har numera full kontroll över 60 procent av Västbanken.

Undervisningsminister Yoav Galant meddelade på Twitter att sådana organisationer som kallar Israel för en apartheidstat kommer att portförbjudas i skolor, men det förblev oklart om han verkligen har lagens stöd för att censurera B’Tselem.

– Den israeliska undervisningsministern har ingen laglig auktoritet att förhindra människorättsorganisationer från att träffa studenter enbart för att de har kritiserat definitionen av Israel som en judisk, sionistisk stat, ansåg den arabiska juristgruppen Adalah.

De palestinska juristerna har vänt sig till justitieministeriet med kravet att ministerns direktiv dras tillbaka.

Diplomaten Ohad Zemet, som är talesman för Israels London-ambassad, avfärdade B’Tselems analys med att det endast är ett "propagandaverktyg."

– Israel avvisar den falska anklagelsen i denna så kallade rapport eftersom den inte bygger på verkligheten utan på ett förvrängt ideologiskt synsätt, ansåg Zemet.

– Alla israeliska medborgare har fulla rättigheter och araber är representerade inom alla grenar – i det israeliska parlamentet, i domstolar, inom den offentliga tjänsten och till och med i diplomatkåren där de representerar den israeliska staten världen över.

Källor: B’Tselem, the Guardian, AP, Al Jazeera, Haaretz, Middle EastEye