Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tusentals får slaktades med olagliga och grymma metoder - man bosatt i Österbotten misstänks för grovt djurskyddsbrott

Från 2021
Uppdaterad 19.01.2021 16:06.
Lammas kurkistaa aidan läpi.
Bildtext Förundersökningen omfattar över 1300 får som slaktats med olagliga metoder under åren 2016-2020.
Bild: Petri Aaltonen / Yle

En medelålders man bosatt i Österbotten misstänks för grovt djurskyddsbrott. Mannen misstänks ha slaktat får genom att skära upp strupen på levande, obedövade djur. Totalt ska över 1300 får ha slaktats på detta grymma sätt.

Den huvudmisstänkta har under förundersökningens gång suttit häktad och fyra andra misstänkta har suttit gripna eller anhållna.

Därtill misstänks nästan tio fårhållare för medhjälp till grovt djurskyddsbrott. De misstänks ha möjliggjort den olagliga slakten bland annat genom att sälja får till den huvudmisstänkta, samt genom att upplåta utrymmen för olaglig slakt. En del av slakten har också genomförts på andra ställen än på fårgårdar.

Pågick mellan 2016 och 2020

Förundersökningen omfattar över 1300 får som slaktats med olagliga metoder under åren 2016-2020. Det olagligt sålda köttet misstänks i huvudsak ha sålts till privata användare runt om i Finland, i främsta hand längs med västkusten.

Största delen av djuren slaktades i Österbotten, resten i Mellersta Finland.

Har mannen slaktat alla får på egen hand?

- Förundersökningen är inte klar så jag kan inte ge ett exakt svar. Men vi misstänker att 1300 får har slaktats så att man tappat dem på blod utan bedövning. Vi har en huvudmisstänkt och med honom har funnits olika personer, säger kriminalkommissarie Sakari Palomäki.

Enligt uppgifter till Yle handlar det om olagligt genomförd halalslakt. Halalslakten är olaglig om djuret inte bedövas.

Halalslakt är tillåtet i Finland så länge vissa riktlinjer följs.

Är det nu frågan om olaglig halalslakt?

- Vi använder inte det begreppet i vårt pressmeddelande, men det är väl så gott som synonymt med att man dödar djuren utan bedövning och tappar dem på blod levande genom att skära upp halsen, säger Palomäki.

Så vitt Palomäki vet är det här ett väldigt speciellt fall i Finland.

- För några år sedan hade vi ett fall i Österbotten som gällde ett antal djur. Men om man ser till skalan är det här fallet unikt.

Också en rad andra brott

Med anledning av hur fårköttet hanterats misstänks hälsobrott, risk för spridning av djursjukdomar samt brott mot lagen om system för identifiering av djur.

Med anledning av hur slaktrester förstörts misstänks miljöförstöring. Slaktresterna borde ha transporterats till en godkänd hanteringsanläggning.

Förundersökningen inleddes för över ett halvt år sedan och beräknas pågå ännu i flera månader. Under förundersökningens gång har polisen haft ett intensivt samarbete med Livsmedelsverket.

I förhören har den huvudmisstänkte berättat sin egen version av händelserna, som till stora delar avviker från bevismaterialet.

Texten uppdaterad med Sakari Palomäkis kommentarer 19.1 klockan 16.06.