Stjärnartister, skärpt säkerhet och inställd musikparad – Svenska Yle följer presidentinstallationen i USA
Joe Biden svärs in som president klockan 19 finsk tid i dag, onsdag. Ceremonin inleds klockan 18.00 och kan ses bland annat på Yle Arenan och på Yle Fem kl 18.30-19.30.
Var ordnas ceremonin?
Enligt en tradition från Ronald Reagans installation 1981 ordnas ceremonin på Capitoliums trappa i Washington DC med utsikt mot The Mall.
Vad ingår i ceremonin?
Själva festligheterna kan i princip ordnas efter den blivande presidentens önskemål. Det enda som måste ske enligt protokoll är eden som presidenten svär med handen på Bibeln.
Ceremonin innehåller ofta uppträdanden av kända artister, den nysvurna presidentens installationstal och en parad med musikkårer. Dessutom granskar den nya presidenten militärtrupperna hen blivit överbefälhavare för.
Måste en president lära sig eden utantill?
Eden, som är nedskriven i konstitutionen, är inte lång, men behöver dessvärre inte läsas innantill. Ordförande i Högsta domstolen läser vanligtvis upp eden, varpå den blivande presidenten upprepar texten.
Det behöver inte uttryckligen vara Högsta domstolens ordförande som förestavar eden, men det har blivit en tradition.
Den tillträdande presidenten får också välja vilken bibel hen svär eden på, till exempel valde Barack Obama Martin Luther Kings bibel. Joe Bidens val har inte ännu offentliggjorts.
Också vicepresidenten svär eden under ceremonin.
Så här lyder presidenteden
Finns det underhållning?
En relativt ny tradition under presidentinstallationen är att artister bokas för evenemanget.
I år är det popartisten Lady Gaga som fått äran att sjunga landets nationalsång. Gaga har aktivt stött Biden under hans presidentvalskampanj. Även artisten Jennifer Lopez uppträder under installationen.
I och med coronaviruspandemin har man i år valt att satsa på en 90 minuter lång stjärnspäckad tv-show ledd av skådespelaren Tom Hanks efter presidentinstallationen.
Programmet gästas av bland annat countryartisten Garth Brooks, sångaren Jon Bon Jovi, rockbandet Foo Fighters samt popstjärnorna Demi Lovato, John Legend och Justin Timberlake.
Programmet visas på flera stora tv-kanaler i USA, förutom på Fox News som varit en stor Trump-supporter längs med åren.
Deltar tidigare presidenter i ceremonin? Hur blir det med Trump?
Den avgående presidenten Donald Trump skrev på Twitter i början av januari att han inte kommer att delta i Joe Bidens installationsceremoni, men vicepresident Mike Pence kommer däremot att närvara.
Trump är inte den första kandidaten som förlorat i presidentvalet som låtit bli att delta. Senast det här hände var år 1869, då president Andrew Johnson vägrade närvara under Ulysses Simpson Grants installation.
Tidigare president George W. Bush tillsammans med sin fru Laura Bush, Barack och Michelle Obama samt Bill och Hillary Clinton kommer däremot att närvara under Bidens installation.
President Jimmy Carter, 96 år gammal, har meddelat att han och hans fru inte kommer att delta. Det blir första gången sedan Carter blev president som han missar en installationsceremoni.
Finns det publik på plats i dessa coronatider?
Vanligtvis brukar hundratusentals personer flockas till Washington DC i och med installationsceremonin.
I år har ändå Bidens team bett människor att undvika att resa till huvudstaden – dels på grund av coronasituationen, dels i och med attacken mot Capitolium för två veckor sedan.
I år har man arrangerat 200 sittplatser på en läktare invid Capitoliums trappor för bland annat de tidigare presidenterna.
Personerna på läktarna sitter på säkerhetsavstånd från varandra, bär munskydd och måste ha testat negativt för coronaviruset för att få delta.
Runt 1 000 ståplatsbiljetter nära trapporna har också varit ute till salu. Åskådarna är alltså betydligt färre än tidigare år, då runt 200 000 biljetter sålts till personer som velat delta i ceremonin på (någorlunda) nära håll.
Hur är säkerheten?
Installationsceremonin har alltid varit hårt bevakad, men i år har man vidtagit ytterligare åtgärder för att garantera ceremonideltagarnas säkerhet.
Enligt uppgifter ska åtminstone runt 15 000 soldater ur nationalgardet övervaka evenemanget. Säkerheten leds av den federala polisorganisationen Secret service och på plats finns också tusentals poliser.
Dessutom har stora delar av Washington DC stängts ner, detsamma gäller ett tiotal metrostationer i närheten av Capitolium och Vita huset.
Experter varnar för att högerextrema grupper kan komma att skapa tumult under dagen.
Oroligheter kring presidentinstallationen är inget nytt problem. År 2017 då Donald Trump svors in greps över 200 personer som protesterade mot Trump. Demonstranterna tände bland annat eld på en limousin och kastade sten på polisen.
Källor: BBC, Independent, New York Times