Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Belarusiska hockeybossen rasande efter flytten av hockey-VM – gick till angrepp mot landets egna idrottare: "Ni är svikare!"

Från 2021
Uppdaterad 19.01.2021 21:15.
Aleksandr Lukasjenko står i avbytarbåset.
Bildtext Aleksandr Lukasjenkos Belarus blev av med hockey-VM.
Bild: Natalia Fedosenko/TASS/All Over Press

De belarusiska arrangörerna kallar flytten av hockey-VM ”grundlös” och ordföranden för landets hockeyförbund är arg på belarusiska idrottare. Samtidigt måste IIHF betala ett miljonbelopp till Belarus för flytten.

Efter en stor kritikstorm flyttade internationella ishockeyförbundet IIHF till slut vårens VM från Belarus på måndagen. Kalervo Kummola menade att det är öppet om Lettland blir kvar som ensam arrangör, eller om man hittar en ersättare till Belarus.

I ett uttalande skriver den belarusiska organisationskommittén att man inte ser någon grund för flytten.

– Vi tror ändå att den internationella idrottsrörelsen kan ta sig ur politiska och ekonomiska krafters grepp. Hockeyfamiljen kommer att bli starkare och inte titta tillbaka på politiska ambitioner hos personer som inte har något att göra med sporten, uttalade sig arrangörerna bland annat enligt AFP.

Ordföranden för Belarus hockeyförbund, Dmitrij Baskov, var inte glad efter beslutet. Han gick hårt åt de belarusiska idrottare som grundat en solidaritetsfond och kämpat för flytten.

– I dag firar ni segern samtidigt som ni tagit den riktiga festen av det belarusiska folket. Efter detta går det inte att kalla er belarusier. Ni är svikare! dundrade landets hockeyboss.

Baskov misstänks ha varit delaktig i en dödsmisshandel av en demonstrant i november.

IIHF betalar miljonbelopp

Den belarusiska oppositionen tog däremot emot IIHF:s beslut med glädje.

– Jag välkomnar IIHF:s beslut att inte spela i Minsk. Det är väldigt klokt att stödja mänskliga rättigheter samt en rättvis sport, och inte samarbeta med regimen i Belarus, skrev oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja på Twitter.

IIHF:s finländske viceordförande Kalervo Kummola avslöjar för Yle Urheilu att man betalar en summa pengar till Belarus på grund av flytten. Enligt Kummola handlar det om ungefär 1-2 miljoner euro.

– Det handlar inte om någon stor ersättning, eftersom vi har en helt bra paragraf i reglerna för fall som dessa, där mästerskapen måste flyttas på grund av politiska orsaker eller något dylikt. En viss summa betalar vi dem säkert. Eftersom vi först flyttade matcherna två veckor framåt så var de tvungna att göra dubbla hotellbokningar.

Det är förbundets generalsekreterare Horst Lichtner som ska sköta förhandlingarna med Belarus. Vart pengarna går kan inte Kummola svara på.

– Det är en väldigt bra fråga, jag tycker att allt hänger lite ihop där. Jag vet inte vart pengarna går.

– I praktiken leder presidenten (Aleksandr Lukasjenko) deras förbund. Det är mycket svårt att få reda på vart ersättningen går, men officiellt går den säkert till deras förbund, menar Kummola.