Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Prislappen för Olympiastadion landade på 337 miljoner euro – budgeten sprack, bygget försenades och revisionsverket kritiserar stadens brist på transparens

Från 2021
Uppdaterad 20.01.2021 13:13.
Helsingfors Olympiastadion fotat ur en helikopter.
Bildtext Staten bör noggrant övervaka de projekt som staten finansierar och se till att beslutsfattandet är genomskinligt, påpekar statsrevisorerna.
Bild: Silja Viitala / Yle

Prislappen för ombyggnaden och renoveringen av Helsingfors Olympiastadion blev över 100 miljoner dyrare än förväntat. Dessutom ger statens revisionsverk (VTV) ris till styrgruppen och Helsingfors stad för att inte ha varit tillräckligt transparenta.

Enligt byggherren Helsingfors stad uppgår de slutliga kostnaderna till närmare 337 miljoner euro.

När arbetet inleddes år 2016 låg prislappen på 197 miljoner euro. I följande skede, år 2017, pratades det redan om kostnader på 260 miljoner euro.

I början av 2020 hamnade Olympiastadion och hela bygget under ett förstoringsglas då MOT:s granskning avslöjade att bygget präglats av obetalda löner, olagliga avtal och dödshot.

Revisionsverket ger kritik

Nu har statens revisionsverk (VTV) granskat ombygget och renoveringen. De har lagt särskild tyngd på att granska hur statsunderstödet beviljades, användes och övervakades.

I revisionsverkets granskning kommer det fram att den styrgrupp som tillsattes för projektet inte utförde sina uppdrag på behörigt sätt.

Bild på Olympiastadion.
Bildtext Undervisnings- och kulturministeriet beviljade projektet pengar – och Stadionstiftelsen som tog emot understödet.
Bild: Stadion-säätiö / Wellu Hämäläinen

Styrgruppens uppgift var att säkerställa att projektets kostnader hålls under kontroll och att projektet följer tidtabellen.

Övervakningen av hur kostnaderna rusade iväg var inte tillräcklig, anser statsrevisorerna. Det fanns inget fastslaget maxpris, utan det ändrades i takt med att tilläggs- och ändringsarbeten godkändes. Det står i strid med statens riktlinjer för finansiering.

Helsingfors stad får också kritik för att kostnaderna de fakturerade som byggherre och finansiär inte var tillräckligt transparenta.

I ett pressmeddelande betonar revisionsverkets överinspektör Olli Piironen tyngden av en långvarig bevakning och uppföljning.

– Användningen av offentliga medel ska vara transparent och kostnadseffektiv. Därför bör mångsidiga och långvariga projekt som finansieras av staten övervakas tillräckligt, säger Piiroinen.

Se hur slutresultatet blev då nya stadion presenterades i augusti 2020

4 år och 300 miljoner euro – så här ser Helsingfors Olympiastadion ut efter renoveringen - Spela upp på Arenan

Hade inte tagit i beaktande stigande priser inom branschen

I ett pressmeddelande menar staden att kostnadsökningen orsakades främst av en stark högkonjunktur inom byggbranschen.

Priserna på arbetskraft och material ökade kontinuerligt under åren 2015–2020.

Helsingfors Olympiastadion färdigrenoverad i augusti 2020.
Bildtext Ombygget och renoveringen av Helsingfors Olympiastadion vann Finlandiapriset i arkitektur 2020.
Bild: Juha Kivioja/Yle

Enligt Helsingfors stad tog man inte dessa ökade kostnader i beaktande då renoveringen fastställdes 2014.

Dessutom kom det fram otaliga överraskningar och arbetet visade sig vara betydligt mer krävande än väntat. Bland annat bergschaktningar och -förstärkningar samt utbyte av fuktskadade konstruktioner orsakade en del utmaningar.

Ursprungligen skulle den nyrenoverade Olympiastadion stå färdig under våren 2019, men invigningen skedde hösten 2020.

Då kommenterade Aulis Toivonen, projektchef vid Helsingfors stad, att han var nöjd med bygget och att inga pengar hade gått till spillo.

– Visst är prislappen stor, men det har handlat om en skyddad byggnad som renoverats till marknadspris. Pengarna har inte gått till spillo. Finlands folk och alla turister kommer att vara tacksamma för att den här delen av vårt nationalarv är i så fint skick, svarade Toivonen i juni 2020.

Arkitektbyråerna K2S och Arkkitehdit NRT tog emot Finlandiapriset i arkitektur 2020 för renoveringen av Olympiastadion.

Diskussion om artikeln