Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump benådade och förkortade straff för 140 amerikaner i sitt sista drag som president – chefsstrategen Steve Bannon och rapparen Lil Wayne med på listan

Från 2021
Collage av två bilder. Till vänster Steve Bannon, till höger Lil Wayne.
Bildtext Trumps före detta rådgivare och chefsstrateg Steve Bannon (vänster) samt rapparen Lil Wayne (höger) är två som benådas av den avgående presidenten.
Bild: STELLA Pictures / All Over Press, Startraks Photo

Donald Trump låter bli att benåda sig själv och sin familj, men benådade över 70 personer under sina sista timmar som president.

Inte heller Trumps advokat Rudy Giuliani – som det viskats om att kommer benådas – fick en benådning.

Bland de benådade finns Vita husets och Trumps före detta rådgivare och chefsstrateg Steve Bannon som var en nyckelperson i presidentvalskampanjen för fyra år sedan. Han anklagades för bedrägeri och penningtvätt.

Enligt källor hade Trump fört diskussioner med sina medarbetare om att benåda sig själv och sin familj, men medarbetarna rekommenderade att han inte gör det eftersom det får honom och familjen att se skyldiga ut.

Totalt 73 personer benådas, medan ytterligare 70 får strafflindring.

Chefsstrategen Bannon benådades – trots rådan mot beslutet

Tjänstemän vid Vita huset hade gett Trump rådet att inte benåda Bannon, men Trump gick emot rekommendationerna.

Trump och Bannon blev osams efter att Bannon anklagades för att ha lurat tusentals Trump-anhängare i samband med kampanjen We Build the Wall – kampanjen för att bygga en mur längs USA:s sydliga gräns.

Den 67-åriga Bannon lämnade Trumps administration i slutet av 2017.

Trump och Bannon återupptog däremot sin vänskap efter det senaste presidentvalet då Trump sökte stöd för sina påståenden om valfusk.

Med på listan finns också den republikanska bidragsgivaren Elliott Broidy som erkänt ekonomiska brott.

Broidy var en del av kommittén som hade hand om installationen av president Trump. Innan det skötte han en del av finansieringen för Trumps presidentvalskampanj år 2016.

Två rappare benådades

Också två rappare som dömts för vapenbrott finns med på listan: Lil Wayne (Dwayne Michael Carter Jr.) och Kodak Black (Bill Kahan Kapri).

Lil Wayne riskerade upp till 10 års fängelse efter att ha burit på ett laddat vapen utan lov. Rapparen träffade Trump i oktober i fjol och sade att de hade ett "fint möte" tillsammans.

Kodak Black dömdes till tre år och 10 månader fängelse i augusti 2019 efter att ha gjort ett falskt uttalande för att köpa ett vapen.

I november twittrade rapparen och sade att han donerar en miljon dollar till välgörenhet om Trump benådar honom. Inlägget har sedan dess raderats.

F.d. Google-ingenjör som stal affärshemligheter med

Till de benådade hör också Anthony Levandowski, en före detta Google-ingenjör.

Han grundade Googles självkörande bilprogram Waymo år 2009 och stal hemligstämplad teknikinformation om självkörande bilar från dem innan han slutade vid bolaget och började jobba vid rivalen Uber Technologies.

Han dömdes till 18 månader i fängelse i augusti. Domaren i fallet sade att det var "det största brottet som involverar affärshemligheter" han någonsin skådat.

Här kan du läsa Vita husets pressmeddelande om alla benådningar och strafflindringar, totalt 143 stycken.

Källor: Vita husets pressmeddelande, Reuters, AFP

Diskussion om artikeln