Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Coronaviruset i Österbotten – 20.1

Från 2021
Uppdaterad 20.01.2021 18:23.
En person får coronavaccin.
Bild: Silja Viitala / Yle

Situationen med coronaviruset förändras hela tiden och samhället anpassas till den. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

Karantän för lärare och elever i Tegengrenskolan i Vörå

Vörå kommun meddelar på sin hemsida att alla de i Tegengrenskolan som blivit exponerade för coronaviruset är kontaktade och satta i karantän. Även lärare som blivit exponerade är kontaktade och i karantän. Övriga bör leva i karantänsliknande förhållanden och inte röra sig i samhället.

Samtliga som är i karantän testas eller ska testas. Även de som varit i samma buss och taxi som personer med smitta är kontaktade. De är också försatta i karantän och ska testas.

Exponeringen i skolan skedde tidigare i veckan och smittspårningen är nu slutförd.

Tre nya fall i Mellersta Österbotten

I Mellersta Österbotten har tre nya coronafall konstaterats, meddelar Soite. Smittkedjorna är kända och de som exponerats för smittan är satta i karantän.

Incidenstalet för de senaste två veckorna är 11,5 smittade per 100 000 invånare. Senaste motsvarande siffra var 3,8. Mellersta Österbotten befinner sig fortfarande på epidemins basnivå.

Totalt har 164 fall konstaterats i Mellersta Österbotten sedan coronapandemins början.

Sjukvårdsdistriktet vill kraftigt betona att man ska söka sig till coronatest också med lindriga symptom, och det ska ske så fort man känner symptom. Man påminner också om att munskydd ska användas enligt rekommendationerna.

Tre nya fall i Österbotten

Vasa sjukvårdsdistrikt rapporterar tre nya fall. Totalt har man nu 1463 fall.

Incidensen är 63 per 100 000 personer. 347 personer testades igår.

Coronagruppen har fattat beslutet att inte längre rapportera om incidensen kommunvis, som man gjort varje onsdag under de senaste veckorna.

- Om det är en liten kommun behöver man bara få fall för att incidensen ska bli ganska hög. Därför beslöt vi att vi kommer att börja rapportera på annat sätt, säger sjukvårdsdistriktets direktör Marina Kinnunen.

Fyra nya fall i Södra Österbotten

Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt rapporterar fyra nya fall. Största delen är kopplade till tidigare smittkedjor.

Totalt har man nu 484 fall. För tillfället får ingen sjukhusvård på grund av coronan.

Igår togs 391 tester. Testmängderna har ökat under den senaste veckan, efter att ha gått ner under slutet av året.

Corona på Isolahden koulu i Vasa

En elev i Isolahden koulu har den 19 januari konstaterats smittad av coronaviruset. Totalt 22 personer har exponerats.

Av de exponerade är 18 elever och fyra hör till personalen. De exponerade har försatts i karantän till och med den 24 januari. Skolgången för övriga elever fortgår som normalt.

Vårdnadshavarna till de elever som har försatts i karantän samt skolans personal informerades om det inträffade genast på tisdagen den 19 januari.

Diskussion om artikeln