Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Modemiljonären Peter Nygård vill bli släppt mot borgen – klagar på snabba kolhydrater i fängelset

Från 2021
Peter Nygård
Bildtext Peter Nygård är 79 år gammal och född i Finland.

Peter Nygård är rädd för att bli smittad av corona och klagar på dålig mat i fängelset. Han står åtalad för flera sexualbrott men vill nu bli släppt mot borgen.

Modemiljonären, den 79 år gamla Peter Nygård är född i Finland och bosatt i Kanada. För tillfället sitter han häktad i ett fängelse i Kanada misstänkt för flera sexualbrott.

I ett uttalande klagar Nygård på dålig kost och sömn. Han säger att han inte har de krafter som behövs för att kämpa mot coronan, om han skulle bli smittad i fängelset.

Enligt honom består största delen av fängelsematen av vitt socker och snabba kolhydrater som han inte ätit på årtionden.

Nygårds advokat Jay Prober beskriver Nygård som skör. Att Nygård sitter i fängelse under coronapandemin jämför han med en dödsdom.

Sannolikt att han rymmer

Nygård greps i Kanada i december. Amerikanska myndigheter har krävt att han överlämnas till USA där han misstänks för flera brott. Bland annat misstänks han för sexualbrott och utpressning av minderåriga flickor. Brotten har skett mellan åren 1990 och 2020 i USA, Bahamas och Kanada.

Nygårds borgensförhandling inleddes i tisdags. Då vittnade bland annat Nygårds företags förra chef. Han erbjöd sig se till att Nygård inte försöker rymma.

En före detta medlem av motorcykelklubben Hells Angels skulle också höras under behandlingen.

Advokater vid justitiedepartementet i Kanada motsätter sig en frisläppning av Nygård. Enligt dem har han tidigare försvunnit och inte dykt upp under domstolsbehandlingar som berört honom. Om han släpps fri är det sannolikt att han rymmer.

Drogades innan övergreppen

I fjol inledde närmare 60 kvinnor en process mot Nygård för sexualbrott. Kvinnorna anklagar Nygård för sexuellt ofredande, våldtäkt och utpressning. Enligt de målsägande har Nygård lockat kvinnor med löften om modellarbeten. En del kvinnor uppger att de drogats innan övergreppen.

Enligt amerikanska medier har Nygård i flera år betalat ut mutor och hotat med våld för att inte bli fast för sina gärningar.

I augusti beslutade ändå rätten att avbryta behandlingen av skadeståndskraven. Enligt amerikanska experter berodde det sannolikt på att man inte ville riskera att processen skadade den brottsutredning som pågick mot Nygård.

Nygårds två biologiska söner har också beskyllt Nygård för sexuellt utnyttjande. Nygård nekar till alla anklagelser och har aldrig tidigare dömts för sexualbrott.

Peter Nygård föddes i Finland men flyttade med sin familj till Kanada som barn. Som vuxen grundade han sitt eget klädföretag som bär hans namn. Han hör till en av Kanadas rikaste män.

Källor: The Guardian, STT, NYT, AFP

Diskussion om artikeln