Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Afghanska Murtaza Ali Jafari fick permanent uppehållstillstånd efter fem år i Finland: "Sen när jag får finländskt medborgarskap ska jag fira"

Från 2021
Uppdaterad 21.01.2021 20:13.
Murtaza Ali Jafari
Bildtext Murtaza Ali Jafari visar stolt upp sitt permanenta uppehållstillstånd.
Bild: Sasha Silvala / YLE

Murtaza Ali Jafari saknar sin lillebror som han inte har sett på över sex år. När han har videokontakt med sin familj kan han se hur brorsan vuxit.

– Han är säkert lika lång som jag nu, säger Jafari med vemod i rösten.

Att träffa sin familj är nu, efter att han fått permanent uppehållstillstånd i Finland, högst på önskelistan för Murtaza Ali Jafari.

Nu behöver jag inte oroa mig mer

Han kom till Finland som 16-åring för drygt fem år sedan. Först var Jafari på en mottagningsenhet i Esbo, sedan flyttade han till Borgå, där han började studera svenska och utbildade sig till bilmekaniker på yrkesinstitutet Inveon.

Fortsatte att jobba

I november förra året fick Murtaza Ali Jafari permanent uppehållstillstånd.

– Det känns jättebra. Jag blev jätteglad när jag fick uppehållstillståndet. Nu behöver jag inte oroa mig mer, jag kan fortsätta jobba och planera livet framåt här i Finland.

Jafari var på jobbet i bilverkstaden i Borgå den dagen han fick det efterlängtade beslutet från Migrationsverket.

– Jag märkte att det kom ett meddelande i telefonen men jag fortsatte arbeta. Sen på matpausen tittade jag efter och såg att det var från Migri.

Jafari loggade in på Migrationsverkets e-tjänst Enter Finland och läste där att han fått permanent uppehållstillstånd. Han berättade genast nyheten till sin arbetsledare och kolleger, som förstås blev glada för hans skull. Men ännu har det inte blivit något firande.

– Nej, jag väntar på att jag får medborgarskapet. Sen firar jag.

Över 3 000 asylsökande som kom till Finland 2015 har sin asylprocess fortfarande på gång. Läs om irakiska Ali som många gånger varit nära att mista hoppet.

Murtaza Ali Jafari
Bildtext Coronaepidemin har lugnat ner livet också för Murtaza Ali Jafari, det är inte så mycket man göra nu.
Bild: Sasha Silvala / YLE

Saknar sin familj

Murtaza Ali Jafari är född i Afghanistan men han bodde med sin familj i Pakistan när han som 15-åring lämnade sitt barndomshem för att arbeta i Iran. Han har hittills haft ett främlingspass som inte är en officiell identitetshandling. Jafari säger att finländskt medborgarskap skulle visa att han är en del av Finland.

– Det går inte att resa med främlingspasset som jag har nu. Med finskt pass kunde jag resa och så är det ett tecken på att jag är permanent bosatt i Finland.

Han hoppas kunna resa till ett land dit hans familj också kunde komma, och att de kunde ses igen.

– Jag vill träffa min familj och vara med dem en tid.

Lag och ordning i Finland

Livet känns bra nu. Murtaza Ali Jafari trivs i Borgå och har många vänner här. Trots sin unga ålder har Jafari varit med om mycket. För hans del tog barndomen slut vid femton års ålder. Sedan dess har han klarat sig själv.

Vinterns första snöoväder ställde till det för många i södra Finland. Också för Jafari som brukar ta bilen till arbetet.

– Jag vaknade tidigare, redan klockan sex för jag visste att det skulle snöa mycket under natten. Men när jag kom till bilden så var den helt begravd i snön, berättar Jafari.

Han fick lämna bilen där den var och gå till jobbet istället. På hemvägen köpte han en spade och på kvällen var han och grävde fram sin bil ur snödrivan.

– Just då kändes det inte så bra, med den här snön, skrattar Jafari.

Snöoväder är små bekymmer för en person som lämnat sitt barndomshem som ung tonåring för att jobba i ett annat land.

– Jag vet inte vad afghanerna gjort i Iran men det var hemskt där. De kunde inte acceptera att man kommit dit. Ändå var jag där i ett år. Men jag såg ingen framtid, berättar Jafari.

Uppväxten i Pakistan hade fyllts med oroligheter, bombningar och skottlossning hörde till vardagen.

– När du inte ser någon framtid måste du göra något. Jag gav mig av och kom till Finland. Här kan ingen skada mig åtminstone, här händer inga överraskningar, inga explosioner och ingen skjuter på varandra.

Det kom 32 477 asylsökande till Finland 2015

Nu kan Murtaza Ali drömma igen

Murtaza Ali Jafari visste inte ens att det fanns ett land som Finland när han startade sin flykt. På resan hörde han berättas om landet där utbildningssystemet fungerar och alla kan utbilda sig.

Och trots att det gått bra för Jafari, han är en av de relativt få som kom till Finland 2015 som nu har permanent uppehållstillstånd, så hann han också känna av oron.

– Det var jättesvårt där i början före det första uppehållstillståndet. Det kom alla slags tankar, blir jag skickad tillbaka, får jag bo här, hur kommer det att bli. Det är ingen som vet.

Genast när han fick sitt första uppehållstillstånd lärde han sig svenska. Det gick snabbt, på bara tre månader lärde han sig prata svenska. Sen var det yrkesstudier och arbete som gällde.

– Det är nog ganska synd om dem som måste vänta i fem år. De borde få veta hur det blir. Det är en lång tid att inte veta, att först efter fem år få första uppehållstillståndet.

Med ett permanent uppehållstillstånd kan man planera sin framtid och så vågar man drömma igen. Murtaza Ali Jafari planerar att studera vidare.

– Jag har också stora funderingar. Att ha ett stort garage och ett stort hus, men det är bara sånt där, säger han lite förläget och tillägger att det är något som inte kommer av sig själv, utan något man måste jobba hårt för.

Oskäligt lång väntan - slutligt beslut dröjer för tusentals asylsökande - Spela upp på Arenan