Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ridning går före allt annat för Bertta Timmerbacka

Från 2021
Uppdaterad 08.02.2021 11:06.
Bertta sitter på hästryggen varje dag - och siktar högt. - Spela upp på Arenan

Bertta sitter på hästryggen varje dag - och siktar högt

8:21

En ridlektion hos dressyrryttaren Anna von Wendt i Björkboda fick Bertta Timmerbacka och hennes mamma att flytta till Kimitoön från Helsingfors.

Sjuttonåriga Bertta Timmerbacka var bara ett år gammal då hon för första gången satt på en hästrygg och sedan dess har hon ridit så mycket hon bara har kunnat.

– Några gånger har jag hamnat på sjukhus då jag har blivit sparkad eller blivit avkastad, men jag tycker att det har varit värt det.

För några år sedan vann hon en tävling där priset var en ridlektion hos Grand Prix-ryttaren Anna von Wendt i Björkboda – och på den vägen är det.

Det blev det sommarjobb i Björkbodastallet och nästa steg blev att flytta från Helsingfors till Kimitoön, där mamman fick arbete.

Danny är min bästa vän

Sedan ifjol våras rider Bertta Timmerbacka hästen Danny. Det är hennes andra egna häst. Den förra hästen Kasper insjuknade och måste avlivas.

– Danny är min bästa vän. Han gör alltid sitt bästa och är jätteflitig. Båda har vi fått lära oss massor under det här året, men det har gått otroligt bra och vi är nöjda med tävlingsresultaten från sommaren.

Samarbetet med hästen är A och O inom dressyrritt. Därför är det viktigt att både hästen och ryttaren har det bra.

– Tävlingarna är viktiga och ger motivation att fortsätta att kämpa, men nog går hästen alltid före. Om den inte är i skick så tävlar man inte.

Bertta Timmerbacka med sin häst Danny
Bildtext Bertta Timmerbacka och Danny är ett lyckat team.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Bertta Timmerbacka tillbringar flera timmar om dagen vid stallet i Björkboda.

– Efter skolan kommer jag hit och rider och sköter Danny så länge det krävs. Efter det åker jag hem och gör mina läxor. Veckosluten är lite lättare då jag kan rida på dagen.

Jag ska bli minst lika bra som Anna!

Dels tränar hon på egen hand och dels får hon lektioner av regerande finska mästaren i dressyr, Anna von Wendt.

– Bertta har rätt inställning och tränar flitigt. Vi har klara mål och tar ett steg i taget mot dem och för det krävs det många, många timmar av träning. Hon har bra talang, sitter bra och siktar högt. Det blir nog en bra ryttare av henne.

På frågan om hon nu utbildar en konkurrent till sig själv, skrattar Anna von Wendt.

– Jag riktigt hoppas på det! Säkert.

Anna von Wendt och Bertta Timmerbacka med hästen Danny mellan sig
Bildtext Anna von Wendt tränar Danny och Bertta Timmerbacka.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Träningen med Anna von Wendt är oerhört viktig för Bertta Timmerbacka, och utan henne skulle hon inte vara där hon är idag, tror hon.

– Jag ska bli minst lika bra som Anna! Men den allra största drömmen är nog att en dag få vara med i Olympiaden, men den är ännu långt borta.

Mamma är den stora sponsorn

Att ha egen häst och satsa på hästsport kräver förutom tid, också pengar.

– Alla mina pengar från sommarjobb går åt till hästen eller tävlingsresorna. Det kräver mycket rent ekonomiskt av familjen och den stora sponsorn är mamma. Hon skjutsar mig också till och från stallet varje dag, säger Bertta Timmerbacka och skrattar.

Bertta Timmerbacka och Danny tränar i manegen Björkboda.
Bildtext Bertta Timmerbacka och Danny tränar dagligen.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Bertta Timmerbacka går nu i gymnasiet i Kimito och hoppas på att kunna utbilda sig till idrotts- eller barnpsykolog efter det.

– Vi får se hur det går, men hästar kommer jag nog alltid att hålla på med. Förhoppningsvis kan jag bo hemma i Kimito och ha hästen här, men om jag flyttar tar jag den med mig. Jag tror inte att det blir något problem.

De unga idrottslöftena siktar mot stjärnorna - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln