Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ett hundratal kommuner med i försöket med tvåårig förskola

Från 2021
Uppdaterad 20.01.2021 17:10.
Barn leker med träklossar
Bildtext Försöket med tvåårig förskola inleds i augusti.
Bild: Mostphotos

Undervisnings- och kulturministeriet har utsett de kommuner som ska vara med i det omstridda försöket med tvåårig förskoleundervisning. Med i försöket finns ett tiotal kommuner i de finlandssvenska kusttrakterna.

Totalt ordnas tvåårig förskoleundervisning i 102 kommuner. Utöver dem har man utsett kommuner som inte ordnar tvåårig förskoleundervisning, men som fungerar som kontrollgrupp.

Försöket inleds i augusti i år och pågår till maj 2024, och det gäller barn födda 2016 och 2017.

Senare i år utses de utbildningsställen - daghem och förskolor - där försöken ska inledas. Då väljs också de barngrupper som stannar utanför försöket.

Ett antal tvåspråkiga kommuner är med i försöket, men det är alltså inte ännu klart vilka barn som berörs.

Vörå, Vasa, Raseborg, Pargas, Kronoby och Grankulla hör till de kommuner som kommer att ordna tvåårig förskola i experimentsyfte.

Här kan du läsa vilka kommuner som är med i experimentet.

Försöket är omstritt

Ministeriet berömmer syftet med den tvååriga förskolan i ett pressmeddelande. Jämlikheten i utbildningen ska stärkas, förskoleundervisningens kvalitet ska utvecklas, heter det.

Vidare vill man förbättra barns förutsättningar för utveckling och lärande, deras sociala färdigheter och ge dem en sund självkänsla.

- Utbildning stärker välbefinnandet och den ska börja med en småbarnspedagogik som effektivt jämnar ut skillnader i lärande som beror på exempelvis familjebakgrunden, säger undervisningsminister Jussi Saramo.

Tanken på en tvåårig förskola välkomnas ändå inte på alla håll. Pedagoger har uttryckt oro för att barnen utsätts för stress i för tidig ålder.

De politiska partierna förespråkar en förnyelse av förskolan men frågan är inte helt entydig. Bland andra Svenska Folkpartiet förespråkar i sitt valprogram en tvåårig förskola medan Kristdemokraterna vill göra den frivillig.

Diskussion om artikeln