Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Folk har fått något konkret vad politik handlar om" – statsvetare tror på svår kandidatnominering i kommuner som diskuterat fusioner

Från 2021
Uppdaterad 21.01.2021 06:54.
Porträtt av akademiforskare Kim Strandberg.
Bildtext Kim Strandberg tror att upprivande fusionsdiskussioner kan påverka kandidatnomineringen inför kommunalval. Arkivbild.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Inför kommunalvalet kan kandidatnomineringen bli svår i kommuner där sittande fullmäktigen genomgått stora fusionsdiskussioner, som till exempel i Kaskö och Korsholm. Den bedömningen gör Kim Strandberg, professor i statskunskap vid Åbo Akademi i Vasa.

- Det måste påverka ganska mycket, kanske på två sätt. Dels kanske de som har varit med tänker efter ett par gånger innan de ställer upp på nytt och dels har det fått så mycket publicitet både i Korsholm och Kaskö att de nya som tänkt ställa upp kanske funderar en gång till om det här är något jag vill ge mig in i.

Därför blir Kim Strandberg lite förvånad när han hör att SFP i Korsholm säger sig ha kommit igång bra med kandidatnomineringen och att man har åtta nya kandidater på listan varav en del är unga. Men ett tiotal har valt att inte ställa upp för omval.

- Det var lite mer positivt än vad jag trodde det skulle vara. Men det är ändå ganska många som hoppar av, det var någon som gick ut i medierna och sa att hela fusionsgrejen var så jobbig och därför ställer hen inte upp igen, säger Strandberg.

Strandberg säger att det brukar vara svårt att få unga att ställa upp i kommunalval, därför är han överraskad över uppgifterna om att man samlat en del unga namn på kandidatlistan i Korsholm.

- Kanske det är en positiv effekt av att det funnits en så här pass fokuserande fråga i kommunen. Folk har kanske fått något handgripligt vad politik kan handla om och då har man blivit mera motiverad att ställa upp.

Fullsatt fullmäktigesal i Korsholm. Bild tagen uppifrån läktaren.
Bildtext Våren 2019 röstade Korsholms fullmäktige nej till fusion med Vasa.
Bild: Yle/Anna Kurtén

Kan också avskräcka

I Kaskö säger de politiker Yle Österbotten pratat med att de ännu funderar om de ska ställa upp för omval. Fullmäktigeordförande Kari Häggblom (SDP) har inte bestämt sig ännu och säger att det blivit rätt tungt och också att det inte är så roligt att gå på möten längre.

Kim Strandberg, är det här väntat efter den upprivande fusionsdiskussionen som inte bara delade fullmäktige i två delar utan och stadens invånare?

- Ja, det är det. Turerna inom politiken var nästan ännu mer märkliga där på slutet i Kaskö. Det verkar ha skett påtryckningar på enskilda politiker också i det privata, att folk nästan attackerat dem. Det är nog en grej som avskräcker både dem som har varit med och dem som man försöker få att ställa upp, säger Strandberg.

Fullmäktigeledamoter på möte, i bakgrunden en väktare.
Bildtext Väktare fanns på plats i fullmäktigesalen i Kaskö då frågan om fusion med Närpes avgjordes i december 2019.
Bild: Yle/Roy Fogde

Vård och ekonomi stora i valet men också fusioner

De två stora frågorna inför kommunalvalet i Österbotten rör samma teman som tidigare val: vård och ekonomi, enligt Kim Strandberg. Det här valet är det kanske mer aktuellt än tidigare eftersom det är reformer på gång inom vård och omsorg och coronapandemin har påverkat den kommunala ekonomin.

- Nu råkar det förstås vara megahändelser för båda två. Det är stora reformer på gång inom vård och omsorg, dels har man skapat välfärdsområdet i Österbotten och dels den här större regeringsreformen inom vården.

- Sen är det megahändelsen som i övrigt har slagit på allting i samhället och det är corona. Det har varit mycket fokus på kommunal ekonomi sen det började, men det verkar kanske inte som att det går som tokigt som man var rädd för först när det kommit till stöd och olika saker.

En bubblare är fusionsdiskussioner, men det blir inte huvudfrågan i någon kommun tror Kim Strandberg.

- Om det inte skulle bli en fråga om fusioner i vissa kommuner skulle jag bli jätteöverraskad.

Du menar att fusionsdiskussionerna kommer att fortsätta?

- De kommer att vara kvar, åtminstone i Korsholm och Kaskö. Men jag tror inte att det blir huvudfrågan det definitivt var i förra valet i Korsholm till exempel.