Femåringarna i Sibbo ska till förskolan i höst – kommunen deltar i försök med tvåårig förskola
Sibbo ska delta i ett försök med tvåårig förskoleundervisning. Det betyder att planerna kommer att ändras för en del femåringar i kommunen som nu ska börja i förskolan ett år tidigare än vanligt.
Försöket ordnas av Undervisnings- och kulturministeriet och pågår från hösten 2021 till slutet av maj 2024.
Försöket gäller barn födda 2016 och 2017. Du kan läsa mer om det här i en annan artikel eller här i ministeriets pressmeddelande.
Kommunerna som deltar i försöket valdes genom slumpmässigt urval. Enligt Sibbos chef för småbarnspedagogik Mervi Keski-Oja kom det som en överraskning att Sibbo ska vara med.
- Man har inte kunnat ansöka om att vara med och det går inte att avstå, säger Keski-Oja.
Å ena sidan är det inspirerande att vara med och utveckla nytt. Å andra sidan är det väldigt bråttom, hur ska vi hinna få allt klart?
Mervi Keski-Oja, chef för småbarnspedagogik i Sibbo
Ur ministeriets pressmeddelande, eller rättare sagt ur dess bilaga med listor över de utvalda kommunerna, framkommer inte om Sibbo ska vara en kontrollkommun eller om man faktiskt ska testa tvåårig förskola.
- Vi fick ett telefonsamtal i dag, och enligt vad vi har förstått så är vi uttryckligen med i försöket och ska ordna tvåårig förskoleundervisning, säger Keski-Oja.
Hon har alltså fått höra att kommunen ska vara med i försöket samma dag som Yle Östnyland ringer upp. I det här skedet är det ännu mycket som är oklart kring det praktiska.
- Å ena sidan är det inspirerande att vara med och utveckla nytt. Å andra sidan är det väldigt bråttom, hur ska vi hinna få allt klart?
Keski-Ojas hälsning till föräldrar och personal är att ta det lugnt.
- Vi bildar en arbetsgrupp och den 5 februari får vi mer information av Undervisnings- och kulturministeriet i form av ett seminarium på webben. Genast när vi vet mer börjar vi informera. Vi tar gärna emot tankar om hur det här ordnas på bästa sätt, men vi har inga svar innan vi hunnit fundera, planera och räkna ut hur allt kan ordnas, säger Keski-Oja.
Mycket ska utredas
Keski-Oja förväntar sig inte att ministeriet ska komma med någon färdig mall för hur förskoleundervisningen ordnas, utan tror att de vill se hur kommunerna löser saken och vilka olika alternativ man kommer på runtom i landet.
Ordnandet av en tvåårig förskoleundervisning finns inte med i kommunens budget, och i det här skedet är det svårt att säga hur kommunens ekonomi påverkas.
Enligt Keski-Oja är det klart att summan som kommunen får in i kundavgifter kommer att minska i och med att en årskull lämnar emellan ett år på dagis och börjar i förskolan i stället.
Å andra sidan tror hon att staten kommer att kompensera bortfallet.
Också när det gäller personalen finns det en del att fundera på, till exempel vilken utbildningsnivå personalen ska ha.
- I Sibbo har vi till all tur ganska bra med lärare inom småbarnspedagogik, och särskilt förskolelärare, säger Keski-Oja.
Det här försöket dimper ner i famnen på Keski-Oja och hennes kolleger mitt under coronapandemin, då det annars också finns en hel del extra att hålla koll på.
- Nog kommer det i en lite svår stund. Men å andra sidan kan det här kanske hämta lite nytt och glädjande också. Men utan tvivel känns det som att det mitt i coronatiden finns mycket överlopps att sköta och hålla reda på.
Keski-Oja tror ändå att allt kommer att ordna sig.
- Sibbo är en liten kommun och vi är vana med att fatta snabba beslut, säger Keski-Oja.