Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Ska bli intressant att se hur femåringarna reagerar" – pedagog i Karleby ser positivt på försöket med tvåårig förskola

Från 2021
Uppdaterad 20.01.2021 19:43.
daghemmet lyan i Grankulla
Bildtext Småbarnspedagogen Susanne Wickström tolkar försöket som ett sätt att få fler femåringar att börja i daghem. Arkivbild.
Bild: Marianne Sundholm

I svenska Österbotten är det femåringar i Malax, Vasa, Vörå, Kronoby och Karleby som kommer att vara med i försöket med tvåårig förskola.

Senast nästa vecka ger Kultur- och undervisningsministeriet mer information om vilka eller hur många enheter per kommun som ska delta i försöket.

I Karleby ser Susanne Wikström, enhetschef inom småbarnspedagogiken, fram emot att följa försöket.

– En femåring är en femåring och en sexåring är ännu liten. Därför grundar sig förskoleverksamheten mest på lek, att barn lär sig via leken även om vi har en läroplan som vi följer.

Susanne Wickström.
Bildtext Susanne Wickström säger att det blir intressant att se om försöket kan lära oss något om vad som fungerar eller inte i förskolan för sexåringarna.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Wickström säger att försöket inte innebär att femåringarna sätts i skola utan leken är fortfarande det viktigaste instrumentet och målet är att utveckla förskoleundervisningen.

– Det ska bli intressant att se vad som sker om man följer samma läroplan som för sexåringarna, om gruppstorleken är densamma eller vad femåringarna behöver.

Då man ser hur femåringarna reagerar kan man enligt Wickström förhoppningsvis också få ny syn på förskolan för sexåringar.

– Vad behöver ändras där, vad funkar och vad funkar inte.

Ett försök att få in fler femåringar i dagis

Det har förekommit kritik mot försöket, bland annat att man i stället borde låta barnen leka och vara barn.

Försöket har också setts som ett steg mot sänkt skolålder och att staten vill få ut mammor i arbetslivet i stället för att de ska sköta barn hemma.

Wickström uppfattar försöket som ett sätt att få in fler femåringar i småbarnspedagogiken än man har i dag.

I Karleby är det idag cirka 7 av 10 femåringar som är på daghem.

– Jämfört med många andra europeiska länder ligger vi på en ganska låg procent.

Målet med försöket är enligt ministeriet att stärka jämlikheten i utbildningen.

Wickström säger att man nog ser stora skillnader mellan de barn som varit hemma och de barn som gått i daghem redan innan förskola och skola börjar.

Hon säger inte att det är fel att barn vårdas hemma - men nog att skillnaderna är tydliga.

– Det som syns mest är de sociala färdigheterna som ett barn får då det är i en grupp med andra barn i samma ålder. Alltså man lyssnar och man delar med sig, och man tar emot information och deltar i diskussionen.

I Vasa uppger direktören för småbarnspedagogik, Anne Savola-Vaaraniemi att man får mera information senare i veckan och i början av februari håller man ett första webinar kring försöket.

I Malax säger bildningsdirektör Agneta Martin att det är för tidigt att säga något om försöket innan kommunen själv har fått mer information.

Diskussion om artikeln