Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Bygg fler vindskydd i Borgåskogarna föreslår politiker - staden tycker att idén inte är den bästa

Från 2021
Vindskydd i vårvintersol.
Bildtext Paus med saft, kaffe och varm korv vid ett vindskydd. Arkivbild.
Bild: Vesa Vaarama

Borgåborna borde ha tillgång till fler rastplatser med vindskydd och eldstad längs med friluftslederna, enligt en ny fullmäktigemotion.

Någon enstaka skidlöpare är i gång på konditionsbanan i Haiko. Stora snöflingor faller sakta ner över den gamla granskogen.

Tidgare fanns det en grillkåta längs med rutten, men så är inte längre fallet. Den utsattes för skadegörelse i augusti och brann upp.

Guy Björk är ofta ute i Haikoterrängen och motionerar. Han minns grillkåtan med saknad.

- Stället här i Haiko var nog fint. Många invånare besökte grillkåtan med sina barn på söndagarna eller promenerade dit med sina hundar, säger han.

Tanken om att placera ut nya vindskydd i Borgåskogarna får tummen upp av honom.

- Här i Haiko borde det finnas ett skydd där man kan stanna upp och grilla och dricka kaffe. Det är en bra idé, men så är det förstås det här med mopopojkarna som förstör.

Guy Björk i motionskläder.
Bildtext Guy Björk ser gärna att det byggs en ny grillkåta i Haiko.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Chefen för idrottstjänster i Borgå, Per Högström, är inte helt övertygad om fullmäktigemotionens förträfflighet.

- Tidigare fick vindskydden vara i fred, men under de tre senaste åren har vi fått riva två stycken, ett i Haiko och ett i Strömsberg, på grund av ofog, säger han.

Det har varit fråga om unga som har festat för vilt.

- Nattetid har de varit samlingsplatser för ungdomar. I Haiko har det till och med kommit positiva kommentarer efter att vi inte byggde en ny kåta.

Per Högström är mån om att nämna de platser där det finns vindskydd och grilltak att tillgå i Borgå.

- Vi har Holken där folk övernattar, Sandudden på Pellinge och Hasselholmen för att nämna några, och föreningen Nylands friluftsområden har fina ställen som Varlaxudden och Stornäsudden på Emsalö.

Grillkåta var föremål för ofog i Borgå 16.08.20
Bildtext Den förstörda grillkåtan i Haiko. Elden har nått kåtans innertak och förkolnade träbitar har fallit ner på golv och bänkar.
Bild: Yle/Stefan Paavola

Han kommenterar kort faktum att fullmäktigemotionen snabbt vunnit stöd.

- Det är lätt att föreslå en förbättring och tillökning utan att se om det finns resurser för att underhålla och upprätthålla.

I stället hoppas Högström att staden och beslutsfattarna tillsammans med friluftsområdesföreningen skulle satsa på att utveckla rekreationsmöjligheterna för funktionshindrade.

- På Varlaxudden kan man bygga trädäck och -leder så de kan få fina naturupplevelser i skärgårdsmiljö. Det samma skulle också kunna finnas på Vessö i samarbete med Skeppars husvagnsförening, säger Per Högström.

Ännu i år kommer den 12 kilometer långa cykel- och gångvägen från Borgå centrum via Kokon, till Hammars, Haiko och Tolkis att förnyas och förses med bänkar och belysning

- Vi ska också i år satsa på att bättre presentera våra rekreationsområden och -leder på nätet.

Fullmäktigemotionen lämnades in av Outi Lankia (C) och understöds av Vänsterförbundet.

Snöig skogsväg.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Diskussion om artikeln