Fusionsdebatterna får följder i vårens kommunalval – medan Korsholm gått vidare är såren djupare i Kaskö: "Det har varit tunga år"
De upprivande diskussionerna om en fusion med Närpes har fått många politiker i Kaskö att tänka länge och noga om de vill ställa upp i det kommande kommunalvalet. Även i Korsholm funderar många ännu, men där är man ändå rätt ense om att man lämnat fusionsstriden bakom sig.
Kaskö har ännu inte hämtat sig från 2019 års fusionskamp. Det blir klart då Yle Österbotten träffar några av stadens förtroendevalda.
Många dröjer med att fatta beslut om en kandidatur. Dit hör bland andra fullmäktigeordförande Kari Häggblom från SDP.
- Jag har inte bestämt mig ännu. Jag vill vänta och fundera eftersom det varit ganska tröttsamt. Vi får se vad våren för med sig.
Har du tappat intresset för politiken?
- Inte har jag tappat intresset, men det har faktiskt varit tungt och då börjar man fundera ifall det finns något annat att göra i livet.
- Det har varit tunga år. Det har inte varit lika trevligt att gå till möten som det var tidigare. Förr så var det sällan vi röstade i fullmäktige och nu röstar vi nästan varje gång. Det har blivit helt annorlunda än för tio år sedan.
Samhörighet saknas
En annan som också funderar på sin kandidatur är Lars Piira från Samlingspartiet.
- Viljan att ställa upp är stor, men det känns som att vi inte har fått något gjort under de senaste åtta åren. Samhörigheten och samarbetet har saknats i åratal.
Enligt Piira har man inom Samlingspartiet som mål att få åtminstone tio kandidater på listan i Kaskö. Han hoppas att nytt folk skulle kandidera som vågar jobba för förändring.
- Förhoppningsvis får vi nya ansikten som tänker annorlunda och vågar göra strukturella ändringar i staden, men det är kommuninvånarna som bestämmer. Man får vad man förtjänar.
Han skickar också en liten pik till alla troll på internet.
- Problemet är att alla besserwissers och allvetare finns på Facebook, men sedan då man frågar dem om de vill ställa upp i politiken så slår de dövörat till.
Inom SFP har man inte ännu kommit ordentligt igång med kandidatnomineringen, men även Catharina Skur medger att de senaste årens stridigheter har påverkat folks vilja att ställa upp.
- Vi har nog några kandidater som har upplevt att det har varit en jättejobbig period, eller egentligen har vi alla upplevt det som en jobbig period. Vi har flera som har sagt att de fortfarande funderar eftersom det har varit så jobbigt. De har haft personliga påhopp och så vidare.
- Men vi har sex kandidater som redan har lovat ställa upp och det tycker jag är relativt bra, eftersom vi inte har varit så aktiva ännu.
Svårt hitta kandidater
Skur själv avvaktar ännu med sitt beslut gällande en kandidatur, men det beror inte på den hätska stämningen som genomsyrat Kasköpolitiken, utan på hennes jobbsituation.
Hon tror inte heller att nya kandidater blir avskräckta från att ställa upp på grund av det som pågått inom Kasköpolitiken de senaste åren.
- Vi har två nya kandidater. Det har alltid varit svårt att hitta kandidater, så jag upplever inte att det har varit svårare nu än det var för fyra år sedan.
Kari Häggblom påpekar i sin tur att folk kanske blivit mer intresserade av politik och även han vill se nya namn i politiken om något ska hända i Kaskö.
- Nog måste det bli någon förändring. Om det är precis samma gäng så kan det fort bli så att man går i sina gamla spår, säger Häggblom.
Plats för många nya i Korsholm
Vem som sist och slutligen ställer upp i Kaskö klarnar under våren. Kandidatlistorna inför kommunalvalet ska vara klara och centralvalnämnden till handa senast den 9 mars.
I Korsholm, där SFP innehar 35 av 43 platser i nuvarande kommunfullmäktige, står det redan nu klart att åtminstone knappt tio förtroendevalda väljer att lägga av.
En av dem som meddelat att han inte ställer upp för omval är en av partiets mest långvariga förtroendevalda Michael Luther, som berättat att den hätska fusionsstriden bidrog till hans beslut att lämna kommunalpolitiken.
Även om en del av dem som nu väljer att sluta lämnar väldigt stora skor efter sig, är det ändå inget särskilt uppseendeväckande med att minst ett tiotal vill sluta. Det anser Christoffer Ingo (SFP).
- Om man ser till helheten tycker jag inte att det är något dramatiskt med att ett tiotal stiger åt sidan och släpper fram nya förmågor. Jag tycker personligen att det är mycket bra att det finns många öppna platser för nya att komma in med nya tankar och idéer och framförallt energi, säger Ingo.
Tomas Bäck, ordförande i SFP:s kommunorganisation i Korsholm, är den som har koll på partiets kandidatnominering i kommunen.
Bäck, som också själv kandiderar för omval, berättar att man har som målsättning att gå till val med full lista med 64 kandidater. Och även om inte alla givit sin kandidatförsäkran ännu ser det bra ut. Hittills har man lyckats engagera åtta helt nya kandidater, de flesta av dem unga.
Enligt Christoffer Ingo är det här särskilt glädjande.
- Det ser ut som om vi har flera unga kandidater än vad vi har haft tidigare och det är jag väldigt glad över.
Så det är inte så att fusionsdebatten har gjort folk rädda för att ställa upp?
- Nej, tvärtom. Det som vi ser är att folk självmant tagit kontakt med vårt parti för att de vill ställa upp och dra sitt strå till stacken efter det som hänt. Jag tror att man gör det för att man genuint vill jobba för Korsholms bästa.
Korsholms politiker har gått vidare
Bland SFP:s nuvarande fullmäktigeledamöter i Korsholm finns också en dryg handfull som fortfarande funderar på om de ska ställa upp för omval eller inte. En av dem som länge funderat är Anita Sundman. Nu har hon bestämt sig.
- Jo, jag ska ställa upp. Jag ska mäta förtroendet.
Sundmans beslut kommer efter en lång tankeprocess. Främst krävde beslutet lång övervägan eftersom Sundman inlett forskarstudier och har mycket hon vill hinna med, men hon säger att intresset för politiken finns i behåll. Erfarenheten av den gångna mandatperiodens fusionsdebatt har inte direkt påverkat beslutet.
- Kanske inte mitt beslut nej, även om min normalt så positiva människosyn fick sig något av en törn. Det har varit med i tankarna förstås, när man ser tillbaka på den tiden nu så kan man ju inte förstå att vi orkade.
Liknande tankegångar om fusionsstriden har hennes partikollega i fullmäktige, Christoffer Ingo.
- Det var tungt, man kan inte säga annat. Och det var tungt för alla inblandade tror jag, både politiker och invånare.
Samtidigt är både Ingo och Sundman övertygade om att Korsholms politiker har gått vidare. Medan skiljelinjerna i Kaskö är tydliga och omröstningar ofta går enligt samma mönster som i fusionsbeslutet så upprätthåller Korsholms politiker inga sådana skyttegravar.
- Om fusionsfrågan alls syns idag så är det närmast i form av gliringar med glimten i ögat. Det är inte en fråga som vi diskuterar eller som påverkar hur vi fattar beslut nu, säger Sundman.
- På Facebook kan man se kommentarer någon gång, men då är det bland invånarna. Bland beslutsfattarna så upplever jag att alla har gått vidare, säger Ingo.
Kommer ändå att synas i valet?
Varken Ingo eller Sundman tror heller att det bland väljarna finns sådana som ännu går och grämer sig rysligt över att det inte blev någon fusion med Vasa.
Sundman tror ändå att vårens kommunalval kommer att påverkas av det som varit. Hennes tippning är bland annat att valdeltagandet i kommunen sjunker eftersom fusionsfrågan inte längre är aktuell.
- Inför förra valet så var frågan om vi ska inleda fusionsförhandlingar med Vasa eller ej den stora fråga som kandidaterna tog klart ställning till. Det tror jag trissade upp intresset för valet.
Att SFP då vann 35 mandat av 43, vilket var en ökning med två mandat jämfört med den föregående perioden, kan enligt Sundman också ha haft med fusionsfrågan att göra.
- Jag tror resultatet den här gången blir annorlunda, vilket är helt på sin plats också om man tittar på den politiska kartan i kommunen.
I Korsholm har det hunnit gå två år sedan den mest intensiva fusionsdebatten och Christoffer Ingo tror att väljarna hunnit se att de sittande politikerna klarat av att föra saker framåt.
- Klart det fanns en stor del av korsholmarna som ville se en fusion och som också idag vet att en fusion skulle kunna vara bra, men man ser också hur vi jobbar idag och att vi faktiskt kommer framåt med en massa saker, säger Ingo.
Under den kommande mandatperioden vill både Ingo och Sundman se att Korsholm också jobbar på sin roll som granne och samarbetspartner till Vasa.
- Vad jag tror att vi måste göra de närmaste åren är att hitta vår roll i det här samarbetet i klustret kring Vasa, där vi servar regionen med vissa saker som inte Vasa kan göra medan Vasa servar regionen med en massa andra saker. För oss är det bland annat att se till att det finns möjligheter för dom som ska flytta hit och bo här att bygga och leva på landsbygden också. Då ska vägarna och skolnätet vara i skick, säger Ingo.
Också Sundman tycker att det är livskraftsfrågor man bör fokusera på.
- Jag tror ju att samarbetet med Vasa behöver en ny skjuts. Vi har beslut på att vi på alla områden ska söka samarbete för att minska drifts- och investeringskostnader, det är skattepengar vi hanterar och då bör vi undvika dubbleringar.
Kommunalvalet går av stapeln den 18 april.