Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: President Biden har inlett sitt arbete – och fyra andra nyheter att ha koll på i dag

Från 2021
Joe Biden fotad bakifrån när han håller sitt tal under presidentinstallationen. Han håller upp båda händerna.
Bildtext Joe Biden svors in som president på onsdag kväll, finsk tid.
Bild: Jonathan Ernst / Pool / EPA

God morgon! Här kommer fem nyheter som är bra att känna till den här torsdagen.

Biden har redan rivit upp flera av Trumps beslut

Joe Biden hade knappt hunnit svära presidenteden vid Capitolium i går kväll förrän han begav sig till ovala rummet i Vita Huset där han undertecknade en stor mängd presidentdekret.

Joe Biden sitter vid skrivbordet i Ovala rummet och undertecknar dekret.
Bildtext President Biden satte genast igång med arbetet i ovala rummet.
Bild: Doug Mills / Pool via CNP / SplashNews.com / STELLA Pictures / AOP

Flera dekret handlade om klimatet, migration och coronaviruspandemin.

– Det finns ingen bättre tid att börja än i dag, sa Biden i sin första kommentar som president till pressen.

Amerikaner hoppas att Biden kan ena landet

När Donald Trump hade lämnat Vita Huset och Joe Biden svurit presidenteden var det många amerikaner som drog en lättnadens suck. De hoppas att USA nu står inför lugnare tider och att Biden ska kunna vara den enande kraften i ett djupt polariserat land.

– Jag är mycket upprymd och hoppfull, vi har en ljus framtid framför oss, säger Leyla som står vid ett av de höga staket som spärrar av Capitolium från allmänheten.

– Jag är överlycklig, säger Felicia. Det är en fantastisk känsla. Det känns som en ny början och jag har höga förväntningar.

Bidenanhängare står utanför stängslen som satts upp runt Capitolium.
Bildtext Trots att myndigheterna av säkerhetsskäl hade uppmanat människor att stanna hemma och se på presidentinstallationen på tv, samlades människor på gatorna i närheten av Capitolium.
Bild: Yle/Lotte Krank-van de Burgt

Coronavaccinerade kan inte återgå till ett normalt liv ännu

Personer som har vaccinerats mot coronaviruset får i de allra flesta fallen ett mycket bra skydd mot att insjukna i covid-19. Däremot vet man inte ännu med säkerhet om vaccinerade kan ha en roll i att sprida viruset, så att andra personer kan infekteras.

Hanna Nohynek som är överläkare på Institutet för hälsa och välfärd säger att det här innebär att man i samhället inte kan återgå till ett normalt liv, såsom före pandemin, innan experter får klarhet i saken.

– Tills vi vet mer så borde också vaccinerade fortsätta använda munskydd, hålla avstånd till andra personer, tvätta händerna noggrant och så vidare, betonar Nohynek.

Institutet för hälsa och välfärds överläkare Hanna Nohynek i närbild.
Bildtext Hanna Nohynek bedömer att vissa restriktioner i samhället troligen kan luckras upp efter att de prioriterade grupperna har vaccinerats.
Bild: Janne Järvinen / Yle

För tillfället pågår studier för att få mer klarhet i frågan. Resultat väntas senast inom några månader.

Tusentals asylsökande har väntat på slutligt beslut i över fem år

30-åriga Ali har levt i ovisshet, i väntan, i över fem år. Han kom till Finland i oktober 2015. Hans asylprocess pågår fortfarande. Ali är orolig och rädd för att han inte får stanna i Finland.

– Det känns som om jag aldrig kommer att vara trygg. Att jag alltid kommer att vara rädd och i fara. Jag kommer inte att kunna leva normalt, att mitt liv alltid kommer att vara så här.

En ung man bakifrån i vinterlandskap.
Bildtext Ali vill vara anonym eftersom han är orolig för sin familj i Irak.
Bild: Tuomas Stedt

Enligt Migrationsverkets statistik väntade 3 426 av de asylsökande som kom till Finland 2015 fortfarande på ett slutligt beslut i slutet av förra året.

Migrationsverket förklarar att de långa behandlingstiderna beror på att processen stockade sig 2016.

Helsingfors fortsätter dumpa snö direkt i havet

På Ärtholmen dumpas snön från stadens gator direkt i havet. Det här är en central del av Helsingfors snöhantering, men med snön kommer också en hel del skräp.

Miljödirektör Esa Nikunen säger att stadens långsiktiga plan är att sluta göra så här, men ännu är Ärtholmens snödumpningsplats enligt honom "en pinsamt viktig" del av stadens snöhantering.

Helsingfors fortsätter dumpa snö direkt i havet – miljödirektör: "Dumpningen pinsamt viktig för staden" - Spela upp på Arenan

Enligt en utredning som Finlands miljöcentral gjorde för Miljöministeriet 2020 hamnar flera tusen kilo skräp och uppskattningsvis drygt femtio miljoner mikroplastpartiklar i havet i samband med snödumpningen under en vinter med normala snöförhållanden.

Väder

I största delarna av landet är vädret mulet. I väst snöar det ymnigt på dagen, i öst och norr mer snö till kvällen och natten.

Temperaturen är till en början -5 till -10 grader. På dagen blir det i mildare i sydväst. I öst kan temperaturen sjunka till -15 och i Lappland ännu kallare, mellan -15 och -30 grader.

Diskussion om artikeln