Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

THL: Finland och Island har lägsta coronaincidensen i Europa - de flesta som smittas är unga eller i arbetsför ålder

Från 2021
Uppdaterad 21.01.2021 14:10.
Svenska Yle live: THL informerar om vaccineringsläget - Spela upp på Arenan

Social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd gav i dag en uppdatering av sjukdomssituationen och en epidemiologisk bedömning av coronavirusläget i Finland och världen.

THL och Social- och hälsovårdsministeriet gav en uppdatering om coronaläget

  • Antalet coronavirusfall ökar inte i Finland, men nya fall upptäcks hela tiden i olika delar av landet
  • Antalet utförda coronatest i Finland har sjunkit
  • 86 fall av coronavirusmutationer har upptäckts hittills i Finland. De flesta härstammar från resenärer som kommit till Finland från utlandet
  • Över 90 procent av personalen inom intensivvården har vaccinerats och nu läggs fokus på vaccinering av den äldre befolkningen
  • Det råder ingen brist på intesivvårdsplatser för tillfället
  • Dagens coronasiffror i Finland:
  • 399 nya coronafall har registrerats i dag
  • 6 nya dödsfall har registrerats i dag. Det totala antalet dödsfall i Finland på grund av coronaepidemin är 638.

Överläkare Taneli Puumalainen vid Institutet för hälsa och välfärd inledde med att meddela att läget i flera länder i Europa har försämrats under den senaste veckan.

Incidenstalet bland de värst drabbade länderna ligger på 1500. Läget är särskilt dåligt i Storbritannien, Tjeckien, Litauen, Portugal och vissa områden i Spanien.

Incidenstalet i Finland ligger på 64, som tillsammans med Island har den lägsta förekomsten nya fall per 100 000 invånare under 14 dagar i Europa.

Reproduktionstalet ligger fortfarande under 1 i Finland.

De flesta upptäckta fallen härstammar från utlandet

Fler fall av coronavirus kommer nu från utlandet än under hösten. 200 fall har konstaterats bland personer som rest in till Finland. Ungefär 50 av dem har lett till sekundärsmitta i deras närmaste krets.

– Skulle man följa kedjan längre och räkna alla smittofall, så skulle siffran vara högre. Här ska man observera att man inte känner till källan i en tredjedel av alla smittofall, sa Puumalainen.

Puumalainen poängterade också att vi måste vara noggranna med hälsosäkerheten vid gränserna för att stävja spridningen av virusmutationer.

– I Danmark sprids den brittiska coronavirusmutationen snabbare och mer utbrett än tidigare. Det här är en utveckling som vi vill undvika i Finland.

80 fall av den brittiska varianten har upptäckts i Finland. En stor smittkedja härstammar från en person som rest till Finland från utlandet och som inte följt karantänsrekommendationerna, vilket lett till 30 sekundära fall av smitta.

– Spårare och läkare har fått jobba hårt för att komma kedjan på spåren. I nuläget verkar det som att smittkedjan är under kontroll, säger Puumalainen.

Puumalainen uppger att det inte i nuläget finns tecken på att mutationerna skulle ge värre symtom eller vara dödligare än den ursprungliga varianten. Däremot sprider det sig snabbare, vilket är oroväckande.

Råder ingen brist på intensivvårdsplatser

Liisa-Maria Voipio-Pulkki, strategidirektör på Social- och hälsovårdsministeriet, fortsatte med att meddela att testandet i Finland har minskat.

Voipio-Pulkki understryker vikten av att söka sig till test vid minsta lilla symtom.

Matti Reinikainen, professor i anestesiologi och intensivvård vid Östra Finlands Universitet, gav också en uppdatering om läget på intensivvården.

Sammanlagt 437 personer har fått intensivvård, men det råder en viss fördröjning i rapporteringen, säger Reinikainen.

67 procent av dem som fått intensivvård är män.

För tillfället råder det ingen brist på intensivvårdsplatser, sa Reinikainen.

2,5 miljoner ska vaccineras till sommaren

Taneli Puumalainen fortsatte med en uppdatering om vaccinläget i Finland.

Ungefär 150 000 doser av Pfizer-BionTechs vaccin har kommit till Finland och i dag ska det komma ytterligare 40 000 doser.

Runt 78 300 doser har getts i Finland. 40 000 kommer att ges inom de kommande dagarna.

Över 90 procent av dem som arbetar inom intensivvården, akuten och på bäddavdelningar har blivit vaccinerade.

Även många som jobbar inom service- och äldreboenden har fått vaccin och man börjar nu övergå till vaccineringen av äldre personer.

– Om vi räknar ihop alla vaccinleveranser och alla gällande avtal, så talar vi om mellan 5 och 7 miljoner doser till sommaren. Det skulle innebära att vi kan vaccinera 2,5 miljoner finländare, sa Puumalainen.

– Samtidigt ska vi vara förberedda på att vaccineringarna pågår hela året, fortsatte Puumalainen.

Se livebloggen här:

Diskussion om artikeln