Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bidens tillträde stort bakslag för Qanonrörelsen: "Vilket bedrägeri!"

Från 2021
En Q-symbol på en käpp med kongressbyggnaden Capitolium i bakgrunden.
Bildtext Det viftades med flera Qanonsymboler under angreppet på Capitolium den sjätte januari 2021.
Bild: Kevin Dietsch/UPI/Shutterstock/All Over Press

Anhängare till den Donald Trump-trogna högerextremistiska konspirationsteorin Qanon är besvikna och känner sig förrådda efter onsdagens presidentskifte i USA, rapporterar amerikanska medier.

Qanonfolket trodde att Donald Trump vid tolvslaget på onsdagen skulle tillkännage domedagen (The Storm) då de demokratiska ledarna och andra medlemmar av den fiktiva "djupa staten" skulle gripas och avrättas i en apokalyptisk virvelvind.

Trump skulle fortsätta som president.

Då det inte hände och Joe Biden i stället installerades som president uppstod en bred besvikelse bland Qanonfolket på nätet.

– Är det någon annan än jag som känner sig förrådd? frågade ett mycket läst inlägg på ett populärt Qanonforum, enligt NBC.

– Det är över. Tyvärr, tyvärr är det över. Vilket bedrägeri! skrev andra anhängare, enligt Washington Post.

Konspirationsteoretikern Jake Angeli och andra upprorsmakare inne i kongressbyggnaden Capitolium.
Bildtext Det fanns flera Qanon-anhängare bland de Trumptrogna upprorsmakarna som stormade kongressen i Washington den 6 januari. Den spektakulära Q-aktivisten Jake Angeli var en av dem.
Bild: AFP / Lehtikuva

Q-troende verkar vara i chock över att Joe Biden faktiskt svors in och blev president, säger Qanongranskaren Mike Rothschild till affärssajten Forbes.

– Den här sortens misslyckande var något som de flesta av dem aldrig tillät komma in i deras sinnen. Att se det hända utan de kunde göra något åt saken är faktiskt skakande, säger Rothschild.

En osäker och orolig människa är mer mottaglig

Det har bedrivits mycket forskning kring varför en del människor börjar tro på olika bisarra konspirationsteorier.

Förklaringarna är bland annat att människor som upplever osäkerhet, oro och maktlöshet finner något att tro på, enligt en sammanställning på den svenska faktasajten Vad Vi Vet.

Ett urgammalt fenomen

Qanon har spritt sig även till andra länder under året som gick och fått fart bland vaccinmotståndare och personer som tror att coronapandemin är ett påhitt.

Qanonanhängare höll samling på Kimitoön i somras
Läs hur en Helsingforskvinna hamnade i Qanons klor

Qanon spreds för kommersiell vinning

Stor del av amerikanerna lyssnar på Q

Q-teorierna verkar ha haft en tydlig genomslagskraft bland amerikanerna, enligt opinonsmätningar.

I en Ipsos-mätning i december sa sig 17 procent av de intervjuade tro på utsagan att "en djävulsdyrkande elit som driver ett barnsexnätverk försöker kontrollera vår politik och medierna".

Hela 37 procent sa sig vara osäkra på om teorin är sann eller falsk.

Det ska dock påpekas att mätningen gjordes via en webbpanel, vilket inte ger lika säkra resultat som en enkät med slumpmässiga intervjuer.

Splittring och våld?

Amerikanska Qanonobservatörer verkar vara ganska eniga i att Qanon nu kommer att splittras, men att rörelsen inte dör eftersom motgångar alltid kan förklaras med nya fantasier.

Plakat för Qanon och Donald Trump på en husvägg i Pennsylvania.
Bildtext Qanonanhängarna har stött Donald Trump i vått och torrt.
Bild: Paul Weaver/Pacific Press/Shutterstock/All Over Press

En del troende kommer att överge Qanon, medan andra kommer att falla allt djupare ned i kaninhålet, skriver nyhetssajten Axios.

– Jesus var död i tre dagar innan han återuppstod. Förlora aldrig hoppet, skrev en anhängare på onsdagen efter Bidens tillträde, enligt Axios.

"Förödmjukelse föder raseri"

Politikforskaren Colin P. Clarke varnar på Twitter för att en splittring av Qanonrörelsen kan skapa potentiellt våldsamma utlöpare.

– Vi vet att en del anhängare har benägenhet till extremt våld, säger Clarke som är expert på terrorism och uppror.

Enligt honom kan de som känner sig lurade bli allt mer desperata och börja slå omkring sig.

– Förödmjukelse föder raseri, påpekar han.

Källor: Yle, Washington Post, Forbes, NPR, BBC, Dagens Nyheter, Vad Vi Vet, Axios, Der Spiegel, NBC, Associated Press, Twitter, Reddit, 4chan.