Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Real Madrid totalförnedrat i spanska cupen av Alcoyano – laget från spanska trean skrällde och sätter stora frågetecken runt Zidanes framtid

Från 2021
Alcoyano fällde ut Real Madrid i Copa del Rey.
Bildtext Alcoyano fällde ut Real Madrid i Copa del Rey.

Ibland bjuder fotbollen på de största överraskningarna. En sådan sågs på onsdagskvällen i spanska cupen i fotboll där Real Madrid flög ut mot lilleputtklubben Alcoyano.

Alcoyano, som spelar i Spaniens tredje högsta division Segunda B, borde inte ha haft en chans mot Real Madrid – de mesta mästarna i både La Liga och Champions League.

Men ibland vinner David över Goljat och onsdagsaftonen på fotbollsarenan Campo Municipal El Collao i Alcoy vid Medelhavskusten var just en sådan kamp.

Brasilianska back Éder Militão förde upp Real Madrid i bortaledning i den 45:e minuten. Den ledningen höll tills José Solbes utjämnade matchen.

Matchen gick till förlängning och 20 minuter in på förlängningen drog Ramón López Olivan på sig ett rött kort vilket bäddade för ett Real-mål. Särskilt med tanke på att Real hade 73 procent av bollinnehavet och att laget vann skotten med 26–5.

Men det gick helt tvärtom.

Den 30-årige Juan Antonio Casanova Vidal gjorde sitt livs fullträff. Till saken hör att målet var Casanovas tionde under hela karriären som mest omspänner spel i Segunda B.

– Man måste alltid drömma. De tog alla sina vapen i bruk, men vi spelade väldigt bra. Det här är otroligt känslosamt, sådant här händer inte många gånger i livet, säger Alcoyanos 41-årige målvakt Jose Juan enligt nyhetsbyrån Reuters.

José Juan Figueiras dröm gick i uppfyllelse.
Bildtext José Juan Figueiras dröm gick i uppfyllelse.

Zidane tar ansvaret

Chockförlusten i cupen sätter ännu mer press på Real Madrid-tränaren Zinedine Zidane. Spanska medier skriver att fransmannen lever farligt efter uttåget i onsdags.

– Jag tar ansvaret och vi får se vad som händer de kommande dagarna. Jag är lugn och bara spelarna kan säga om jag når fram med mitt budskap. Jag tror att jag har spelarnas förtroende fortfarande, säger Zidane.

Zidane matchade ett starkt lag i cupmatchen, men fick ingen effekt. Nederlaget är Reals andra raka på kort tid – förra veckan åkte laget på stryk i den spanska supercupen.

– Jag tycker inte att det är en skam för oss att förlora. Vi mötte ett lag från division tre och borde vinna. Det här smärtar, men det här kan hända i fotboll.

Real Madrid är tvåa i den spanska ligan med elva segrar på arton matcher, men ligger fyra poäng efter rivalen Atlético Madrid. Atléti har dessutom två matcher i handen.

Har hänt förr

Real Madrids bottennotering är ändå inte alldeles unik. Enligt uppgift var det femte gången bara under 2000-talet som klubben redan i första omgången av spanska cupen förlorade mot ett lag som håller till i Segunda B.

Under 2000-talet har Real Madrid vunnit spanska cupen, även kallad Copa del Rey, endast två gånger – lika många gånger som Real Zaragoza, Sevilla, Espanyol och Valencia – medan Barcelona segrat sex gånger under samma tid.

Däremot har Real vunnit La Liga sju gånger och Champions League sex gånger under 2000-talet.

Alcoyano har för sin del spelat fyra säsonger i La Liga under 1940- och 1950-talen. I årets serie i Segunda B ligger laget på fjärde plats av tio lag i sin grupp med fyra segrar, fyra oavgjorda och två förluster.

Mellan La Liga och Segunda B finns Segunda División med 22 lag. I Segunda B finns 102 lag. En snabbräkning ger vid handen att Alcoyano är Spaniens ungefär 66:e bästa lag.

Diskussion om artikeln