Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Förutsatt att inga problem med trapporna uppstår ser Logomobron ut att bli klar i tid

Från 2021
Uppdaterad 21.01.2021 16:56.
Logomobron i Åbo
Bildtext Logomobron ser ut att bli klar i tid. Bilden är från december 2020.
Bild: Arash Matin / Yle

Logomobron i Åbo förväntas bli klar enligt tidtabellen, men det finns fortfarande en oro att vissa arbetsmoment ska skapa problem.

– Tidtabellen är ganska tajt på grund av arbetet med att trapporna i ändarna av bron. Trapporna måste stödas med hjälp av ytterligare konstruktioner, säger Kimmo Suonpää, som är byggnadsdirektör vid Åbo stad.

Både Åbo stad och byggnadsentreprenören tror ändå fortfarande att tidtabellen kommer att hålla, och att bron ska bli klar i slutet av april som planerat.

Om arbetet med trapporna drar ut på tiden kommer det ändå inte att leda till några värre förseningar.

– Om det uppstår svårigheter så kanske det kan skjuta på tidtabellen med någon månad, men det handlar inte om någon stor försening, säger Suonpää.

Just nu färdigställs glasarbetet och yttertaket på bron. Efter det kommer man att bygga tornfasaderna och installera husteknik, så som el och luftkonditionering. Sedan kommer man att bygga klart fasaden, och slutföra arbetet med hustekniken.

Trafikledsverket bygger trapporna i mitten av bron senare

Trapporna i mitten av Logomobron har tagits bort, så att arbetet med att göra bangården dubbelspårig ska kunna framskrida snabbare. Trappöppningarna som lämnats kvar kommer att glasas in.

Trapporna som har tagits bort skulle endast vara tillfälliga, och de riktiga trapporna skulle byggas när arbetet med bangården kommit längre. Det är Trafikledsverket som ansvarar för att bygga trapporna när det blir dags.

– När bangården nu görs om helt så är det onödigt att sätta tillfälliga trappor på plats, berättar Suonpää.

Att trapporna har lämnats bort påverkar ändå inte brons tidtabell.

Enligt nuvarande beräkningar kommer de sista plattformarna att vara klara om fyra år, och målet är att även trapporna ska vara klara då.

Artikeln baserar sig på Turun Logomon silta valmistuu aikataulussa, ellei päätyportaiden lisätukeminen osoittaudu hankalaksi skriven av Eino Kossila. Översättningen är gjord av Maj Lundström.

På andra språk

Diskussion om artikeln