Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Niinistö ringde Putin för att prata om Navalnyj - avslöjar inte vad som sades

Från 2021
Uppdaterad 21.01.2021 19:17.
President Sauli Niinistö
Bildtext President Niinistö tog initiativ till samtalet med Putin.
Bild: Derrick Frilund / Yle

President Sauli Niinistö och president Vladimir Putin har i telefon diskuterat fängslandet av Aleksej Navalnyj och vilka effekter det har på relationerna mellan europeiska länder och Ryssland.

Presidenterna talade också om relationerna mellan stormakterna och om vapenkontroll. Finland tog initiativ till samtalet.

Niinistö säger att han förde ett långt samtal med Putin och gick igenom frågan om Navalnyj. Niinistö säger att han tyvärr inte kan berätta mera om innehållet i samtalet. Han uttalade sig på en träff med journalister.

Niinistö säger att det var en hård åtgärd att fängsla Navalnyj. De ryska myndigheterna har motiverat åtgärden med att Navalnyj brutit mot reglerna för en tidigare villkorlig dom.

Niinistö anser att åtgärden är hård eftersom Navalnyj utsattes för mordförsök, fördes med tillstånd till Tyskland för vård och återvände frivilligt till Ryssland.

"Jag upplever inte att jag är en medlare, men jag är nyfiken på vartåt världen vi är på väg i världen"

På pressträffen med föreningen Politiska journalister fick Niinistö frågan om huruvida han har tilldelats en roll som medlare i frågan och om han har talat med andra europeiska ledare före dagens samtal med Putin.

- Ingen har bett mig och jag upplever inte att jag är en medlare, men jag upplever att jag är nyfiken på åt vilket håll vi är på väg i världen, säger Niinistö.

- I bakgrunden finns mitt samtal till Putin i somras. Den gången frigavs Navalnyj genast efter samtalet. Då talade jag samma dag med Merkel. Hon visste om det kommande samtalet och ville diskutera i förväg.

Tågordningen med statsministern väcker debatt

Niinistö kommenterade också kort det faktum att det var statsminister Sanna Marin som var först ute med att kräva att Navalnyj ska släppas.

- Vi förde inga förhandsdiskussioner, konstaterade Niinistö om tågordningen.

Enligt grundlagen leder presidenten utrikespolitiken i samråd med regeringen.

Statsminister Sanna Marin, som uttalade sig vid en presskonferens inför Europeiska rådets videotoppmöte, säger att frågan diskuterats av hennes stab och tjänstemännen vid Utrikesministeriet.

Hennes uppfattning var att presidentens kansli också hade involverats i diskussionerna. På måndagen framkom det att så inte var fallet.

Marin säger att hon diskuterade frågan med presidenten samma dag.

USA:s relation till Ryssland blir tydligare

Niinistö svarade också på frågor om de senaste händelserna i USA, och vilken riktning som han tror att USA kommer att ta i världen med Biden som president. Han säger att han fick intrycket att Biden kommer att engagera sig starkt i att återfå tryggheten i USA. Det syns också ett engagemang för det internationella samarbetet, bedömer Niinistö.

- Man kan se Biden som en frontfigur för den liberala demokratiska världen, säger Niinistö.

Han bedömer att det under Trumps period som president fanns en tvetydighet i USA:s relationer till Ryssland. Niinistö säger att med Biden kommer budskapet från USA att bli tydligare.

- Det har spekulerats i huruvida Biden kommer att förhålla sig striktare till Ryssland än Trump. Det är svårt att dra slutsatser. Men en tydlighet är en positiv sak, även om attityden skulle vara striktare. Då vet man åtminstone vad som gäller, säger Niinistö.

Presidenten fick negativ twitterstorm efter gratulationer till Biden

Presidenten säger att han personligen har sett exempel på de aktiva extremrörelserna. Det senaste exemplet är den feedback som hans gratulationer till Biden väckte på twitter under onsdagen.

- Jag gick igenom meddelandena som snabbast. Det är verkligen en historia och de kommer ända från USA. De är visserligen bara ett litet sampel, men också jag var överraskad över att de var så extrema, säger Niinistö.

Niinistö fick också frågan om huruvida han redan har fått coronavaccin.

- Nej jag har inte ännu fått vaccin. Jag väntar på min tur, sade Niinistö.

Kl: 19:16: Artikeln har kompletterats med ett stycket där Marin kommenterar kommunikationen med presidentens kansli.

Diskussion om artikeln