Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nya stadsarkitekten vill att allt flera ska få bo på sommarstugan året om i Raseborg – staden arbetar fram villkor

Från 2021
Johanna Backas.
Bildtext Johanna Backas är stadsarkitekt i Raseborg med arbetsplats i stadshuset på Ekåsenområdet. Dessutom jobbar hon även hemma på distans.
Bild: Marica Hildén / Yle

Den nya stadsarkitekten i Raseborg, Johanna Backas, är positivt inställd till att ändra fritidsstugor till åretruntboende. Staden ska nu göra upp kriterier för när sommarstugorna får användas för fast boende.

Åretruntboende i sommarstugor är en otroligt intressant fråga, säger Johanna Backas som började som stadsarkitekt i Raseborg i december 2020.

– Jag tycker att det är dags att fundera om. Vi vill gärna förhålla oss mera positivt i frågan.

Nej från tjänstemän, ja från politiker

I planläggningsnämndens föredragningslistor ser man ganska ofta att tjänstemännen i Raseborg inte förordar åretruntboende, medan politikerna sedan godkänner att sommarstugorna får ändras om till fast boende.

Johanna Backas anser att det är dags för tjänstemännen att tänka i nya banor, i synnerhet efter coronaåret 2020.

– Vi är inte längre bundna vid arbetsplatsen, vi behöver inte jobba i vår lägenhet i stan, utan vi kan arbeta i skärgården.

Ska man köra bil till stugan?

Men det här innebär att både tjänstemän och politiker måste fundera ut kriterier för när sommarstugor kan användas som fast boende året om.

– Ska man kunna köra med bil till stugan, hur nära tät bebyggelse ska stugan finnas, kan man bo på en holme, vad betyder det här för kommunen så att vi inte plötsligt får utgifter för till exempel skolskjutsar? Det här är frågor som måste utredas.

Här kan du lyssna på stadsarkitekt Johanna Backas tankar om boende i fritidsstugor. Dessutom berättar hon vad hon anser om en stormarknad längs riksväg 25 i Läpp i Karis:

Stadsarkitekt Johanna Backas om stormarknad i Läpp och hennes tankar om fritidsstugor

6:59

Johanna Backas bor i Helsingfors och pendlar till jobbet i Ekenäs. Här berättar hon varför hon sökte tjänsten som stadsarkitekt i Raseborg:

Stadsarkitekt Johanna Backas funderar på att bli västnylänning

5:59

Diskussion om artikeln