Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fifa ryter till – spelare som går med i ”superligan” stoppas från VM och EM

Från 2021
Cristiano Ronaldo och Lionel Messi.
Bildtext Cristiano Ronaldo och Lionel Messi.
Bild: imago images/Gribaudi/ImagePhoto/All Over Press

En europeisk ”superliga” i fotboll är på tapeten igen. Den här gången är det den högsta möjliga instansen som sätter ner foten – det internationella fotbollsförbundet Fifa har nämligen ingen förståelse för arrangemanget.

Hur kommer den europeiska toppfotbollen att se ut i framtiden?

Frågan har varit på tapeten i flera omgångar inte minst då rykten om en ”superliga” – där topplagen från de största ligorna från hela kontinenten skulle spela mot varandra – florerat i medierna.

Den här gången verkar ryktena inte vara allt för lösryckta.

I samband med att FC Barcelonas kritiserade klubbpresident Josep Maria Bartomeu avgick i oktober berättade han att klubben skrivit på en intresseanmälan för att delta i en superliga.

Brittiska Sky Sports hade före det rapporterat om en Fifa-stödd ny turnering där de största lagen skulle samlas. Men nu går Fifa ut med ett motsatt budskap: de understöder inte någon form av ”superliga”.

Champions League och klubb-VM räcker, anser förbunden

I ett uttalande, som Fifas och de kontinentala fotbollsförbundens ordföranden skrivit under, skriver takorganisationen att ”de inte skulle erkänna en sådan turnering”.

”En spelare som medverkar i ett sådant tävlingsformat skulle inte tillåtas att delta i någon turnering som ordnas av Fifa eller något av dess medlemsförbund.” I klarspråk hotar förbunden alltså med att utesluta spelare från VM och EM.

Det är det europeiska fotbollsförbundet Uefa som i nuläget arrangerar Champions League, den största internationella klubblagsturneringen i Europa. Fifa arrangerar i sin tur klubb-VM.

”Det är den enda världsomfattande klubblagsturneringen som Fifa erkänner”, skriver förbundet.

Enligt ordförandena skulle en superliga strida mot fotbollens ”universella principer”, alltså i klarspråk att mästerskap – och rätten att få delta i internationella turneringar – ska delas på basis av prestationer på planen.

Diskussion om artikeln