Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kan Åbo salutorgs nya solvärmesystem tas i bruk redan nästa vinter? – vid Åbo stad tycker man tidtabellen är för orealistisk

Från 2021
Uppdaterad 01.02.2021 10:07.
Salutroget i åbo
Bildtext Arbetet med det nya solvärmesystemet för Salutorgets uppvärmning fortskrider. Men enligt Åbo stad kan det räcka ännu ett par år innan systemet kan tas i bruk under vintern.
Bild: Arash Matin / Yle

Om allt går bra kunde solvärmesystemet vid Salutorget i Åbo tas i bruk redan nästa vinter

6:16

Om allt går bra kunde Salutorgets solvärmesystem tas i bruk redan nästa vinter, tror Nollaes verkställande direktör Nikolas Salomaa. Vid Åbo stad tycker man att tidtabellen låter för orealistisk.

Vid årsskiftet blev parkeringshallen vid Åbo salutorg färdigt, och därefter har man påbörjat arbetet med Salutorgets ytbeläggning. Tanken är att Salutorget med intilliggande byggnader i framtiden ska värmas upp med hjälp av solenergi. På det här sättet ska området hållas snö- och isfritt.

Enligt Nikolas Salomaa, som är vd för företaget Nollae som utvecklat tekniken, har arbetet så här långt gått bra, trots att tidtabellen för projektet skjutits upp av olika anledningar.

I mars 2019 sjönk marken runt torgparkeringsbygget vilket ledde till att arbetet helt avbröts för en tid. Det har också uppstått en del politiskt käbbel kring projektet och hur det ska genomföras.

- Jag tror att det här inte bara är världens största utan också världens mest omräknade system som vi håller att bygga just nu, säger Salomaa.

Nikolas Salomaa, en man med glasögon, mustasch och skägg, står på en balkong mellan höga hus.
Bildtext Nikolas Salomaa är verkställande direktör för Nollae, som har utvecklat tekniken bakom solvärmesystemet.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Salomaa berättar att normalt räknar företagets program timme för timme hela året igenom hur starkt solen skiner, vad temperaturen är på ytan av bygget, vilken temperatur vätskan har som flödar emellan ytan och botten samt vilken temperatur leran har. Det här är något som sker automatiskt med det program som Nollae använder.

- Men här har vi räknat massor med extra grejer, som att hur det hela påverkar ett hus som står 120 meter från värmesystemet och sådana saker, säger Salomaa.

Världens största solvärmesystem

Solvärmesystemet fungerar så att solen under sommaren värmer upp stenläggningen på Salutorget. Värmen går ner under gatstenarna och värmer upp vattenrör som innehåller vatten och glykol.

Vattnet pumpas sedan ner under torgparkeringen till lera, som långsamt värms upp.

åbo centrum torgparkeringsbygge utifrån
Bildtext Arkivbild. Värmen lagras i pålar som slåtts ner i marken då torgparkeringen byggts.
Bild: Arash Matin / Yle

Solvärmelagret kan sedan utnyttjas på vintern till att värma upp hela torgparkeringen och alla byggnader som hör till torgparkeringen, och till att hålla torgytan snö- och isfri.

Enligt Salomaa finns det en stor efterfrågan på dylika värmesystemlösningar. Han berättar att under 2020 steg Nollaes omsättning från 500 000 till 2 miljoner euro.

- Så ja, det finns en stor efterfrågan. Inte just för torgparkeringar på två våningar, men i allmänhet, säger Salomaa skämtsamt.

Klar att användas nästa vinter

Salomaa berättar att man fått rören under torgparkeringen klara. Nu fattas ännu ytbeläggningens rörsystem.

- Förhoppningsvis får vi börja göra ytrören så pass tidigt att vi redan under den här sommaren ska kunna ladda ner värme. Men det hänger helt på Åbo stad, och när de vid staden säger att vi kan börja, säger Salomaa.

Turun Kauppatorin toriparkin rakennustyömaa.
Bildtext Arkivbild. I framtiden ska Salutorget hållas ren från snö och is med hjälp av lagrad solenergi.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Om ytan görs färdig innan sommaren skulle det här alltså betyda att Åboborna redan nästa vinter skulle få njuta av ett snöfritt Salutorg. Värmen måste först lagras i rören under sommaren, och därefter kan värmen användas också under resten av året.

- Det värsta som skulle kunna hända är att rören sätts dit först på sommaren, och då skjuts allt upp med ett år, säger Salomaa.

Orealistisk tidtabell

Salomaas värsta farhåga kan ändå bli sann. När Yle Åboland ringer upp Åbo stad ger de inte en lika optimistisk bild av tidtabellen som Salomaa.

Projektledare Janne Laine säger att det fortfarande finns mycket kvar att göra gällande ytbeläggningen. Han tror inte att det är realistiskt att kunna börja lagra värme i pålarna redan den här sommaren.

- Det går nog åtminstone till våren 2022 innan man kan börja lagra värme, säger Laine.

Diskussion om artikeln