Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Besvikelse i Lovisa över järnvägsbeslutet: "Maximal skada och minimal nytta för östra Nyland"

Från 2021
En vintrig järnvägsstation
Bildtext Det dröjer många år innan Östnyland får ny järnvägsdragning. Arkivbild från den gamla järnvägsstationen i Borgå..
Bild: Yle/Julia Halttunen

Lovisa ser ut att gå miste om tågförbindelsen till huvudstadsregionen som staden lobbat hårt för. Politikerna anser att arbetet för järnväg längs kusten måste fortsätta.

Finanspolitiska ministerutskottet har beslutat att förespråka järnvägsdragningen österut via Borgå och Kouvola, den så kallade Östbanan.

Lovisa har lobbat för den så kallade Östra kustbanan eller Östra strandbanan som skulle gå via Borgå, Lovisa och Kotka.

- Vi tycker naturligtvis att det var fel linjedragning i finanspolitiska ministerutskottet, men samtidigt skulle jag ändå säga, så som vi också konstaterade i arbetsgruppen på morgonen, att där ju fortfarande finns formuleringen om att det här inte betyder att man inte skulle utveckla också andra dragningar, även österut, säger stadsdirektör Jan D. Oker-Blom.

Han och kommundirektörerna i Kotka, Pyttis, Fredrikshamn och Vederlax möttes på torsdagsmorgonen för att diskutera järnvägsdragningarna.

karta över visioner på järnvägsförbindelser
Bildtext De röda streckade linjerna visar hur Östbanan respektive Östra kustbanan skulle dras på ett ungefär.
Bild: Yle/Miro Johansson

Hoppet lever

Enligt Oker-Blom och de andra kommundirektörerna är det för tidigt att kasta in handduken eftersom allt egentligen är på bordet ännu.

- Annars också, gällande tidtabellen och hela processen, så skulle jag kanske snarare utmana regeringen; tänker de överhuvudtaget få någonting gjort? Alla de här processerna är ytterst långsamma, var är pengarna, vad har man tänkt sig? Den här regeringen kommer knappast att ens komma till slutligt beslut, det här var ju bara en första indikation, säger Oker-Blom.

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) har sagt att vägen till ett förverkligande är långt. Enligt Henriksson handlar det om flera regeringsperioder.

- Sedan gäller det att komma ihåg att Kouvoladragningen inte har en reservering i landskapsplanen, medan strandbanan har en reservering och skulle vara mycket snabbare att verkställa, säger Oker-Blom.

Jan D. Oker-Blom
Bildtext Jan D. Oker-Blom poängterar att saken inte är avgjord än.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

I Nylands landskapsplan 2050 finns järnvägsdragningen längs kusten, genom Lovisa och vidare mot Kotka, inritad som en riktgivande sträckning för en huvudbana som förverkligas på lång sikt.

Järnvägsdragningen upp mot Kouvola finns däremot bara inritad som behov av trafikförbindelse på lång sikt.

Lovisa fortsätter lobba för Östra kustbanan

- Nu är siktet inställt på nästa riksdagsval och regeringsförhandlingar. Det här är så långa processer att även om det här var ett steg i fel riktning så kan man nog tryggt säga att ingenting är avgjort och ingenting är förlorat.

Oker-Blom hoppas att diskussionen inom partierna och regeringen fortsätter så att man beaktar alla aspekter, inte bara persontrafiken och tidsinbesparing, utan också kommunikationerna österut, exporten och industrin både i sydöstra och södra Finland.

Dessutom påpekar han att Finlands två största hamnar samt några mindre hamnar till finns längs strandbanans dragning.

- Det är viktiga nyckelfrågor för Finlands infrastruktur och konkurrenskraft de närmaste decennierna, säger Oker-Blom.

Jan D. Oker-Blom om järnvägsbeslutet: "Ingenting är avgjort och ingenting är förlorat" - Spela upp på Arenan

Lovisa med när framtida kommunikationer utvecklas

Ordförande i Lovisa stadsfullmäktige, Otto Andersson (SFP) är också besviken över beslutet.

- Nog är det förstås en stor besvikelse för Lovisas del. Det här är en av de största framtidsfrågorna för Lovisanejden och någonting många av oss har jobbat länge för. Tyvärr har det ju blivit uppenbart att på nationellt politiskt plan är Svenska folkpartiet det enda partiet som har flaggat för den här östra kustbanedragningen, det vill säga den som skulle gå via Borgå, Lovisa och Kotka österut.

Otto Andersson.
Bildtext Otto Andersson tror att aktivt lobbande kan skapa möjligheter i framtiden.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Hoppet är ändå inte ute. Även Andersson poängterar beslutet som lämnar öppet för att andra trafikförbindelser i östlig riktning utvecklas i framtiden.

Andersson anser samtidigt att man måste fortsätta vara aktiv i den här frågan.

Det gäller inte minst Kommunikationsministeriets kommande utredning om utvecklingen av näringslivets transporter i östra Nyland och Sydöstra Finland och om stärkandet av näringslivets konkurrenskraft.

- Det är förstås en sak som Lovisa aktivt bör vara med i, det vill säga hur man kan utveckla kommunikationerna i Östnyland. Det gäller att fortsätta jobba trots det tråkiga beskedet i dag.

Otto Andersson om järnvägsbeslutet: "Det gäller att fortsätta jobba trots det tråkiga beskedet" - Spela upp på Arenan

Nationalekonomiskt fel beslut

Ordförande för Lovisa stadsstyrelse, Mia Heijnsbroek-Wirén (Saml) låter förbannad.

- Det är maximal skada och minimal nytta för östra Nyland. Jag anser att socialdemokratiska regeringen med SFP inte har tänkt nationalekonomiskt i den här frågan, säger Heijnsbroek-Wirén.

Enligt henne kom finanspolitiska ministerieutskottets beslut inte som en överraskning.

- SDP:s ministrar har inte kommit till Lovisa fast SDP här i Lovisa, mig veterligen, försökt få dem hit. Det har ganska länge varit tydligt att det går på det här sättet, säger Heijnsbroek-Wirén, och fortsätter:

- Jag har ju i landskapsstyrelsen jobbat för den här saken. Där har jag nog inte fått stöd av Svenska folkpartiets ministrar eller riksdagsledamöter i behandlingen när detta manglades fram i juni, säger Heijnsbroek-Wirén.

Hon anser att SFP borde ha krävt av sina ledamöter att gå enligt partiets linje i frågan och stöda Östra kustbanan i stället för Östbanan i Nylands förbund.

Heijnsbroek-Wirén nämner det här som en bakomliggande orsak till partibytet.

En kvinna framför en grå vägg. Kvinnan är klädd i kavaj och tittar in i kameran.
Bildtext Mia Heijnsbroek-Wirén är besviken men inte överraskad.
Bild: Yle/Leo Gammals

Heijnsbroek-Wirén har redan tidigare, efter Kommunikationsministeriets beslut att satsa på Östbanan, sagt att politiken känns som ett fult spel.

Liksom Oker-Blom lyfter hon också upp linjedragningen i Nylands landskapsplan 2050 där Östra kustbanan, eller strandbanan, har en starkare ställning än Östbanan.

- Att man på det här sättet försöker förbigå landskapsplansbesluten är väldigt tråkigt.

Heijnsbroek-Wirén säger också att man ska fortsätta jobba för att få en järnväg genom Lovisa. Hon hoppas att regeringen inser att det behövs ordentliga utredningar och att man måste se långsiktigt på saken.

- Det känns nog lite i östra Nyland som att ingen i regeringen lyssnar och tittar på nationalekonomisk nytta här. Österbotten och västra Nyland, Hangö, Åbo, Tammerfors, det är där man satsar.

Mia Heijnsbroek-Wirén om järnvägsbeslutet: "Maximal skada och minimal nytta för östra Nyland" - Spela upp på Arenan