Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Efter snöpliga vurpan – nu fick Lisa Theresa Hauser fira seger i världscupen i skidskytte: ”Saknar ord, det är så otroligt”

Från 2021
Lisa Theresa Hauser.
Bildtext Lisa Theresa Hauser.
Bild: imago images/Christian Heilwagen/All Over Press

På söndagen såg Lisa Theresa Hauser ut att gå mot en tredjeplats i masstarten i Oberhof – men tappade både balansen och bronspengen i den sista backen. I normaldistanstävlingen i Anterselva fick hon sin revansch.

En bom i det första stående skyttet – men i övrigt var österrikiskan Lisa Theresa Hauser prickfri. På torsdagen behövdes inte mer än så för att säkra segern i Anterselva.

Det här är den sista tävlingshelgen innan VM kör i gång i Pokljuka och för Hofer var dagens besked ytterst välkommet. Inte minst eftersom masstarten i Oberhof slutade i grym besvikelse i söndags.

Hofer föll då på vägen mot en tredjeplats och fick i stället nöja sig med att korsa mållinjen som tolva.

– Jag saknar ord och det är så otroligt. Att jag skulle kunna vinna efter så många år. Jag är i bra åkform och det har hjälpt mig den här säsongen. Jag fick bra självförtroende efter tredjeplatserna i Oberhof och det går bara uppåt och uppåt, säger Hauser till SVT Sport efteråt.

Före fadäsen i masstarten hade tävlingshelgerna i den tyska skidorten nämligen varit en fullträff. Säsongens och karriärens första pallplats kom i sprinttävlingen för knappt två veckor sedan. I jaktstarten dagen efter var hon också trea.

I sprinttävlingen för en vecka sedan slutade hon likaså på tredje plats. Nu kan hon också titulera sig segrare i världscupen.

Tuff dag för de nordiska åkarna – Eder kom inte ens till start

För de norska och svenska toppåkarna blev normaldistanstävlingen närmast en mardröm.

Tiril Eckhoff bommade fyra gånger och kom i mål som 18:e. Hanna Öberg slutade 29:e. Marte Olsbu Røiseland fick nöja sig med en 31:a plats.

– Det var hemskt. Jag hade stora bekymmer med det stående skyttet. Jag försökte verkligen få det att sitta, men det var hemskt och deprimerande egentligen, säger Røiseland efteråt enligt NRK.

– Jag hängde med bra i början. Sedan blev det segt i mitten och jag vågade inte gå på, säger i sin tur Hanna Öberg till SVT.

Suvi Minkkinen noterades också för sammanlagt fyra bom (1+2+1+0) och slutade på 58:e plats. Venla Lehtonen bommade fem skott och slutade 68:e.

Mari Eder stod över tävlingen helt och hållet på grund av ryggproblemen hon tampats med den senaste tiden. Enligt Eder vill hon inte riskera något med tanke på stundande VM.

Resultat:

1. Lisa Theresa Hauser AUT 42.29,03 (1 bom)
2. Julija Dzhima UKR +43,7 (0)
3. Anais Chevalier-Bouchet FRA +1.04,0 (1)
4. Dorothea Wierer ITA +1.15,1 (2)
5. Janina Hettich GER +1.23,9 (1)
6. Jevgenija Pavlova RUS +1.49,1 (2)
7. Svetlana Miranova RUS +1.51,3 (2)
8. Dzinara Alimbekava BLR +1.52,4 (2)
9. Julijana Kaisheva RUS +1.55,6 (2)
10. Dunja Zdouc AUT +2.28,0 (1)
...
58. Suvi Minkkinen FIN +6.01,0 (4)
68. Venla Lehtonen FIN +7.08,0 (5)