Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Husbilen Wauto fyller ett tomrum när ungdomsgårdarna är stängda: “Vi vill finnas där ungdomarna finns”

Från 2021
En kvinna med glasögon står vid dörren till en husbil.
Bildtext Fördelen med en mobil ungdomsgård är att den kommer dit där de unga är, tycker Kaisa Lähteenmäki på Stationens barn rf.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Jakobstad står i tur att patrulleras av husbilen Walkers, populärt kallad Wauto. Idén är att skapa en mötesplats på de ungas villkor, där naturliga samtal över en kopp kaffe ska bli möjliga. Projektkoordinator Kaisa Lähteenmäki säger att ungdomarna rör sig ute trots att mycket är stängt och att det därför är viktigt att gå ut och möta dem.

De frivilliga är utbildade, ungdomarna är informerade och bilen är tankad inför premiärturen på lördag. Konceptet med en patrullerande husbil tog form i fjol och kring 30 kommuner har redan provat på modellen.

– I fjol testade bland annat Karleby och Raseborg modellen och det blev riktigt lyckat, säger Kaisa Lähteenmäki som är projektkoordinator för föreningen Stationsbarnen rf.

Organisationen har med både statlig och privat finansiering köpt in husbilar som turnerar i landet. Konceptet har varit det samma överallt.

Lähteenmäki bedömer att behovet för denna typ av verksamhet är större nu, då epidemin stängt ner mycket av den normala verksamheten.

– Jag tycker det är mycket viktigt att vi går ut och möter ungdomarna nu. Även om mycket är stängt rör sig ungdomarna ute, oberoende av epidemin. Så det är viktigt att vi rör oss bland de unga, också för att diskutera pandemin, säger Lähteenmäki.

De unga tog initiativ

Även om det är organisationen som upprätthåller bilarna och konceptet, är det kommunerna själva som ska fatta beslut om att ha bilarna på besök på orten. Kommunens ungdoms- eller fritidsbyrå är de som sköter det praktiska arrangemanget på varje ort.

Två unga kvinnor med långt hår sitter på var sin stol i ett stort rum.
Bildtext - Ungdomar är lata, så det är bra att man åker ut till dem, tycker Mathilda Palmborg och Emilia Ståhl från Jakobstads ungdomsfullmäktige.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

I Jakobstad var ungdomsfullmäktige med och fattade beslut om att hoppa på projektet, då erfarenheterna från Karleby var goda.

– Bilen var riktigt omtyckt i Karleby, vad jag har hört, säger gymnasieeleven Emilia Ståhl.

Hon tror att tidpunkten för ett tillskott i fritidsaktiviteter för unga i staden är helt rätt, och ungdomsfullmäktigekollegan Mathilda Palmberg är inne på samma linje.

– De flesta lokaler är ju stängda till följd av gränsen på maximalt tio personer, så jag har inte varit på några träningar sen i november heller, säger hon.

Och när större samlingar inte är tillåtna, finns det dessutom en poäng i att ha husbilen som en form av uppsökande verksamhet.

Ungdomar är ju ganska lata, så det är bra att de inte behöver ta sig till något speciellt ställe, utan att bilen kommer dit där de är, säger Emilia Ståhl.

Volontärer kan ta hjälp av experter

Verksamheten administreras och sköts av kommunens ungdomsbyrå, men därtill behövs förstärkning av vuxna volontärer.

I Jakobstad har man lyckats mobilisera en del frivilliga som skolats för verksamheten. Men de unga ser själva att föräldrarna kunde aktivera sig mera i ungdomarnas verklighet.

– Bara vuxna visar att man kan lita på dem. Ett problem är att många unga inte har någon att tala med, så det räcker att de unga känner att de har någon de kan vända sig till som lyssnar.

En kvinna tappar upp kaffe ur termos i en mugg i en husbil.
Bildtext En gratis kopp kaffe kan vara ett bra sätt att bryta isen, säger Kaisa Lähteenmäki.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Kaisa Lähteenmäki tycker att tröskeln ska vara låg att söka sig in i husbilen. Man behöver inte ha något som tynger en för att komma och dricka kaffe.

– Men ifall vi ser skäl att ta hjälp av professionella, så hjälper vi de unga vidare om de själva vill och tycker att de behöver ha vidare stöd, säger Kaisa Lähteenmäki.

Diskussion om artikeln