Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen planerar skärpa reserestriktionerna – vill stoppa det muterade viruset

Från 2021
Programmet är inte längre tillgängligt
Skärper Finland reserestriktionerna? Regeringen förhandlar om coronaåtgärder i dag - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Regeringen förhandlar på fredag om hur man kan stoppa det muterade coronaviruset. Nya reserestriktioner är att vänta, rapporterar Yle Uutiset.

Regeringen vill förhindra att det muterade viruset, som påträffats i Storbritannien, sprids till Finland. I Storbritannien är den här virustypen redan den rådande virusstammen och många europeiska länder beräknar att mutationen kommer att gå om den ursprungliga virustypen i mars.

Regeringen överväger nu vilka restriktioner som behövs om viruset börjar spridas kraftigt. I morgon kommer man bland annat att diskutera om man borde öka mängden distansundervisning och om nu är rätt tid att luckra upp hobbyverksamheten för barn.

Enligt uppgifter till Yle Uutiset kommer de eventuella nya restriktionerna inte att vara bestående, utan fyra till fem veckor kan räcka.

Hittills har man bekräftat 86 fall av det muterade coronaviruset i Finland. Enligt Institutet för hälsa och välfärd är det i huvudsak resenärer och deras närmaste krets som smittats.

Coronatestningsstation på Helsingfors-Vanda flygplats, 11.8.2020.
Bildtext Testningen på flygplatserna har pågått redan länge - nu är landsgränserna det största orosmomentet.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Bara de allra nödvändigaste resorna får fortsätta

Regeringen strävar efter att kraftigt minska på resandet så att alla resenärer kan testas eller sättas i karantän. Restriktionerna som planeras är tillfälliga.

Gränsbevakningsväsendet har på uppdrag av Inrikesministeriet utrett vilka åtgärder som kan vidtas för att minska på ankomsterna.

– För att nå sådana trafikmängder som hälsomyndigheterna kan kontrollera verkar man vara tvungen att begränsa arbetsresandet till branscher som är kritiska med tanke på försörjningsberedskapen och samhället, säger gränskontrollchef Tuomas Laosmaa.

Restriktionerna skulle också gälla den fria rörligheten i gränssamhällena i till exempel Torneå och Haparanda.

– Vår grova uppskattning är att restriktionerna kan minska på trafiken med 50–70 procent vid en del gränsövergångsställen.

Helsingfors hamn skulle tystna

De livligaste gränsövergångsställena, såsom Helsingfors hamn och Torneå, skulle påverkas hårdast av nya restriktioner.

Vid Estlandsgränsen är gränsövergångarna kring 32 000 per vecka. Mellan Torneå och Haparanda är gränsövergångarna 113 000–115 000 per vecka.

Nya reserestriktioner vid gränsen är ändå en svår fråga politiskt, eftersom man i gränssamhällena till exempel i Torneå-Haparanda alltid rört sig fritt över gränsen för att arbeta, göra uppköp och besöka släkt och vänner.

Därför strävar man efter att testa alla frivilliga vid den finsk-svenska gränsen. Masstestningen började i Torneå i onsdags.

Regeringspartierna är ändå eniga om att nya restriktioner behövs för att stoppa det muterade viruset. Incidensen i både norra Sverige och Estland har varit tio gånger större än i Finland under de senaste två veckorna.

Regeringen har ännu inte bestämt vilka restriktioner man kommer att införa, utan kommer att förhandla om dem i morgon. Restriktioner för gränstrafiken har varit en svår fråga för regeringen eftersom speciellt Centern och SFP ställer sig motvilligt till att förhindra resandet.

Matkustusliikenne alkaa taas Viron ja Suomen välillä. Ohjeita annetaan.
Bildtext Resenärer i Västra hamnen i Helsingfors i maj. Just nu får man resa till Finland från Estland och Sverige för att jobba.
Bild: Katriina Laine / Yle

Stopp för byggarbetare

Reserestriktionerna skulle påverka branscher som anställer mycket utländsk arbetskraft eller inom vilka man reser mycket.

Gränsbevakningsväsendets uppskattning är att restriktionerna skulle innebära att till exempel städare, butiksbiträden och byggarbetare inte kan resa till Finland. 20 procent av anställda inom byggbranschen kommer från utlandet. Restriktionerna skulle också sätta stopp för vanliga arbetsresor.

Sådan arbetskraft som är livsviktig för Finland, såsom personal inom hälsovården eller personal som är nödvändig med tanke på försörjningsberedskapen, skulle ändå fortsatt få komma in i landet.

Branscher som är centrala för försörjningsberedskapen är till exempel uppehåll av kärnkraftverk och mat- och medicintransporter.

Finländare får alltid komma hem

Arbets- och näringsministeriet gör just nu en konsekvensanalys av hur nya restriktioner skulle påverka Finland. Man granskar också listan över branscher som anses kritiska.

Att lista olika branscher är en balansgång mellan ekonomi och hälsa: Man vill stoppa det muterade viruset, men också hålla samhällets hjul i rörelse.

Personer med uppehållstillstånd skulle fortsatt få komma in i landet, liksom studerande. Man kommer fortfarande att få resa på grund av nödvändiga familjeskäl.

Just nu är landsgränserna det största orosmomentet. Testandet av flygresenärer har pågått redan länge, men vid landsgränserna har folk rört sig fritt.

För tillfället får man resa till Finland för att jobba från Sverige och Estland.

Artikeln är en översättning av Yle uutisets artikel Hallitus yrittää pysäyttää ärhäkän koronamuunnoksen Suomen rajalle – Rajavartiolaitos: Rajaliikenne vähenisi alle puoleen nykyisestä av Maria Stenroos och Kristiina Tolkki. Artikeln är översatt av Sara Sundman.

Diskussion om artikeln