Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ville Heinola får chansen i första backparet, Patrik Laine fortfarande skadad – Winnipeg rör om i truppen: ”Svårt att säga hurdan formen är”

Från 2021
Ville Heinola blickar åt sidan med klubban i luften.
Bildtext Ville Heinola.
Bild: �Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved

Rockaderna fortsätter i NHL. Inför nattens omgång meddelar Winnipeg Jets att Ville Heinola får chansen i toppligan istället för Sami Niku, medan Toronto Maple Leafs anser att Mikko Lehtonen inte håller måttet för tillfället.

Ville Heinola gjorde succé i Winnipeg redan hösten 2019, men blev då utan en ordinarie plats i truppen. Efter att ha fått mogna till sig i Lukko och juniorlandslagen verkar han äntligen vara redo.

På torsdagskvällen meddelade Winnipeg nämligen att Heinola kommer att göra säsongsdebut i natt. Han ersätter Sami Niku bredvid Josh Morrissey i det första backparet.

Heinola anslöt till Winnipegs träningsläger mycket senare än resten av spelarna på grund av JVM. Efter att junior-VM var över tvingades han dessutom sitta i karantän – och att få spela i NHL från säsongstart var med andra ord uteslutet.

Men nu är tiden äntligen inne. Även om det beror på att resten av backarna inte höll måttet. I det här fallet Sami Niku.

– Jag har fortfarande höga förväntningar för honom, men han ska föra spelet med puck. Den aspekten var han riktigt tillräckligt vass på, säger tränaren Paul Maurice på en presskonferens inför nattens match mot Senators enligt The Athletic-reportern Murat Ates.

För Heinola handlar det om de första matcherna sedan junior-VM avslutades för drygt två veckor sedan.

– Det var väldigt tufft att bara sitta på hotellrummet och köra motionscykel. Det är svårt att säga hurdan formen är då jag inte spelat på så länge, men jag känner mig bra. Mitt självförtroende är på topp och jag är redo att spela, säger Heinola enligt Sportsnet-reportern Ken Wiebe.

Kristian Vesalainen är också aktiverad från den så kallade ”taxitruppen” – som NHL-lagen får ha i bruk på grund av coronaviruset – men kommer inte att spela i natt. Patrik Laine är fortfarande skadad och kommer enligt all logik att vila ännu en match.

Mikko Lehtonen är i sin tur tillbaka i taxitruppen. Det meddelar Toronto Maple Leafs. Jokeritstjärnan har haft en svår inledning på NHL-karriären och får nu vänta på sin nästa chans i toppligan.

Svenska målvaktens sorg – och lagkamraternas stöd

Buffalo Sabres svenska målvakt Linus Ullmark har missat de två senaste matcherna. På torsdagskvällen avslöjade han varför – och orsaken är tragisk.

Ullmarks pappa dog nämligen på måndagen.

– Jag anade att något var fel. Efter träningarna den morgonen hade jag ett missat samtal från min mamma. Hon hade försökt nå mig för att berätta. Han dog fridfullt, med henne vid sin sida, berättar Ullmark på Buffalos webbplats.

– För mig var det inte en fråga om saken. Jag sa åt laget att jag omöjligen kan prioritera hockey just nu. Sen handlade det om att försöka hantera känslorna. Jag har försökt hålla dem tillbaka, fortsätter han.

Trots att Ullmark inte spelade i måndagens match mot Philadelphia fick han ändå efteråt matchpucken av kaptenen Jack Eichel.

– Det hade jag inte väntat mig. Det var en väldigt fin gest. Alla har hört sig för och kollat hur jag mår. Då jag fick pucken i omklädningsrummet så krävdes det all kraft jag hade för att inte bara bryta ihop totalt, säger Ullmark.

Ryska stjärnorna missade med coronareglerna

Winnipeg möter Ottawa i natt finsk tid, medan Buffalos säsong fortsätter natten till lördag mot Washington. Washington får i den matchen antagligen klara sig utan sina ryska stjärnor.

Det klarnade nämligen på torsdagen att Aleksandr Ovetjkin, Jevgenij Kuznetsov, Dmitrij Orlov och Ilja Samsonov alla brutit mot NHL:s coronavirusrestriktioner. Kvartetten hade samlats i ett hotellrum i samband med en bortamatch på ett sätt som bryter mot reglerna.

Ovetjkin är en storstjärna i ishockey.
Bildtext Aleksandr Ovetjkin.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

NHL:s regler säger att samtliga spelare måste tillbringa all tid under bortaresor i ett singelrum på hotellet. De får inte ha gäster eller besöka andra spelares rum.

– Jag ångrar mitt beslut att tillbringa tid tillsammans med mina lagkamrater. Jag kommer att lära mig från den här erfarenheten, säger lagkaptenen Ovetjkin i ett uttalande enligt Washington Post.

Till följd av regelbrottet är spelarna placerade på reservlistan som är menad för spelare som exponerats för coronaviruset. Enligt Washington Post är det ändå inte uteslutet att kvartetten kan återvända till laguppställningen i tid till Buffalo-matchen.

Tips: Missa inte Yle Sportens nya NHL-podd med ett nytt avsnitt varje tisdag! Du hittar podden på Arenan.

Diskussion om artikeln