Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU-parlamentariker vill ha mer insyn i vaccinavtalen – Nils Torvalds: Brist på information göder spekulationer

Från 2021
Europaparlamentet i Bryssel 2017
Bildtext Beslutsfattarna i EU-parlamentet har krävt mer insyn i de avtal som kommissionen ingått med läkemedelsbolagen.
Bild: EPA/STEPHANIE LECOCQ

EU-parlamentet vill ha mer insyn i de vaccinavtal som kommissionen ingått med läkemedelsbolagen. Enligt Nils Torvalds (SFP) är transparens viktigt med tanke på allmänhetens förtroende för den gemensamma vaccinstrategin.

Bryssel

Då det gäller EU:s vaccinstrategi är det medlemsländerna och kommissionen som hållit i taktpinnen, medan EU-parlamentet haft en mer undanskymd roll.

I praktiken är det EU-kommissionen som å medlemsländernas vägnar upphandlat med läkemedelsbolagen och ansvarat för leveransen av vaccin.

På medlemsländernas ansvar ligger att se till att vaccinationerna blir av, och att prioritera vem som ska få vaccinet först.

Beslutsfattarna i EU-parlamentet har krävt mer insyn i de avtal som kommissionen ingått med läkemedelsbolagen.

Ett första steg mot mer öppenhet togs den här veckan, då parlamentarikerna fick bekanta sig med vaccintillverkaren Curevacs avtal med EU.

Torvalds är inte imponerad

SFP:s Nils Torvalds som representerar den liberala Renew-gruppen i parlamentets miljö- och hälsoutskott bekantade sig med avtalet i måndags.

– Jag blev inte så hemskt imponerad eftersom en stor del av de uppgifter vi verkligen är intresserade av var överstrukna.

Om människorna kunde se när de kunde få vaccinet så hade de en bättre tidtabell och kunde vara lugnare

― Nils Torvalds

En stor del av den centrala informationen har dessutom hemligstämplats på det sättet att medlemsländerna inte har rätt att gå ut med de uppgifterna, säger Torvalds.

– Det är egentligen ganska olyckligt därför att ju mindre uppgifter vi har, desto mer rykten och spekulation har vi och det var inte det vi ville ha.

Har kommissionen glömt medborgarna?

Torvalds betonar att diskussionen inte enbart handlar om EU-parlamentets rätt att hålla sig underrättad utan också om allmänhetens förtroende för vaccinstrategin.

Han anser att kommissionen värnat om dialogen med medlemsländerna och företagen, medan man försummat kontakten med medborgarna.

Nils Torvalds
Bildtext Nils Torvalds, Renew
Bild: © European Union 2018 - Source : EP

– Då människor har utsatts för den här isoleringen i snart tio månader och börjar bli ganska nervösa och trötta på det, så är det oerhört olyckligt att vi inte får sådana uppgifter som kunde visa på vilken väg vi är i frågan om leveranserna.

– Om människorna kunde se när de kunde få vaccinet så hade de en bättre tidtabell och kunde vara lugnare.

Hård kamp om vaccinen

Torvalds socialdemokratiska kollega i miljö- och hälsoutskottet Jytte Guteland håller med om att öppenhet är viktigt då det gäller EU:s gemensamma upphandlingar.

– Det är viktigt för tilltron till vaccinen. Det finns ju antivaxxare där ute som har en massa argument och då är det viktigt att man kan visa att processen har varit sådan att man kunnat ta fram säkra vaccin som är effektiva.

Det finns en tilltro till att EU stått upp för att vaccinen ska vara säkra, effektiva och tillgängliga

― Jytte Guteland, S&D

Öppenhet är också viktigt med tanke de ekonomiska aspekterna av vaccinstrategin, betonar Guteland.

– Framför allt vem som ska bära det ekonomiska ansvaret om det händer något. Ansvarsutkrävandet är viktigt.

Hård kamp mellan medlemsländerna

På det stora hela anser Guteland ändå att EU gjort väl ifrån sig i vaccinfrågan.

– Överlag finns det en tilltro till att EU stått upp för att vaccinen ska vara säkra, effektiva och att de ska vara tillgängliga och att vissa länder inte ska gå före i kön, utan att vi ska säkra vaccinen för hela EU och även ha ett gott förhållningssätt till tredje land.

MEP Jytte Guteland
Bildtext Jytte Guteland
Bild: © European Union 2017 - Source : EP

Kampen om vaccinerna är hård vilket innebär att alla länder värnar om sin beskärda del av den gemensamma potten. Samtidigt ser man inte med blida ögon på eventuella försök att sko sig på de övriga medlemsländerna.

– Nu går det rykten om att Tyskland skulle ha ingått enskilda avtal. I det avtal vi har sett och enligt kommissionen så borde det egentligen inte vara möjligt att gå förbi det centrala uppköpsavtalet som EU skrivit under tillsammans med bolagen, säger Nils Torvalds.

EU är inne på okänt territorium

Frågor som har med hälsovård att göra hör egentligen inte till EU:s kompetens utan det är något medlemsländerna till vardag beslutar om själva.

Den jättelika upphandling av vaccin kan således ses som ett steg in i det okända för unionen.

– Hela pandemin är något nytt för Europa och det att kommissionen plötsligt ansvarar för den gemensamma hälsovårdspolitiken är definitivt någonting nytt, säger Torvalds.

– Nu håller vi på med en lagstiftning som också ska göra EU till en hälsovårdsunion. Det visar att vi står inför nya utmaningar och har man har en stor byråkrati som är ganska trög så är den inte heller riktigt smidig då det gäller att svara på nya och stora utmaningar.

Vid EU-ledarnas videotoppmöte på torsdagen uttryckte flera stats- och regeringschefer sin frustration över att vaccinationerna inte framskrider snabbare inom unionen.

Ledarna uppmanade läkemedelsbolagen att säkerställa att länderna får de vaccinleveranser man kommit överens om.

Vaccinationsintyg väcker frågor

Man diskuterade också behovet av att införa gemensamma vaccinationsintyg som godkänns av samtliga medlemsländer.

En av de springande punkterna är vilka rättigheter som ska hänga samman med att man fått vaccinet.

– De tankar som det initialt väcker hos mig är att det är en sak om man har någon typ av certifikat för vaccin som tillhandahåller möjligheter för den som har tagit vaccinet. Men det är en helt annan sak om man har ett pass som säger stopp för den som inte har vaccinerat sig, säger Jytte Guteland.

– Vi måste komma ihåg att det kommer att dröja innan man får tillgång till vaccin och det kommer ju alltid att finnas vissa som inte kommer att vaccinera sig av vissa skäl, allergier eller liknande, och då måste man fråga sig om dessa inte ska kunna resa mellan medlemsländerna. Så det väcker frågor åt flera håll.

Diskussion om artikeln