Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: EU-ledarna diskuterade vaccinationsintyg – och fyra andra nyheter att ha koll på i dag

Från 2021
Sanna Marin tittar åt sidan.
Bildtext Marin betonar att virusmutationerna också utgör ett reellt hot mot Finland, trots att man tills vidare lyckats relativt bra med att kontrollera pandemin.
Bild: Leila Oksa / Yle

God morgon! Här listar vi fem nyheter att ha koll på i dag.

EU-ledarna diskuterade virusmutationer och vaccinationsintyg

Oron över de muterade virusvarianterna satte sin prägel på stats- och regeringschefernas videomöte på torsdag kväll.

EU-ledarna diskuterade bland annat behovet av att att införa vaccinationsintyg som erkänns av samtliga medlemsländer.

Flera europeiska länder är enligt uppgift beredda att lätta på reserestriktionerna för personer som kan påvisa att de fått vaccinet. Enligt Marin gäller det ändå att ha is i magen.

– Smittläget är fortfarande allvarligt och utsikterna inför våren osäkra. Vi är inte ännu i ett läge där det skulle vara fritt fram att resa efter att man fått vaccinet.

Ursula von der Leyen står i en talarstol.
Bildtext Man borde avråda från allt icke-nödvändigt resande såväl inom medlemsländerna som över gränsen, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen efter mötet.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Utredning: Finlands coronaåtgärder är lyckade men kunde ha satsat mera på de sociala och ekonomiska aspekterna

Statsrådets coronaåtgärder har till stora delar varit lyckade, slår en ny utredning fast.

En av de största framgångarna enligt rapporten var den snabba beslutsfattningen i det osäkra läget. Det här trots att Finland inte hade tillräcklig beredskap för en kris som coronapandemin.

En vanlig uppfattning bland de som intervjuades i utredningen var att en del ministerier tog för lång tid på sig att fundera på specifika ärenden.

Problemet växte ytterligare eftersom det inte fanns någon klar ledare som kunde koordinera arbetet, samtidigt som kommunikationen mellan de olika instanserna haltade.

Människor vid elielplatsen i Helsingfors
Bildtext Besluten gällande Helsingfors-Vanda flygplats togs allt för sent enligt rapporten, och än i denna dag vet många beslutsfattare inte vem som hade sista ordet.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Ålands landskapsregering vill att nyckelpersoner i viktiga samhällsorgan vaccineras tidigare

Ålands landskapsregering hoppas att samhälleligt viktiga instanser och företag prioriteras vid vaccineringen mot covid-19. Orsaken är att risken att samhället slås ut bedöms vara betydligt större på Åland om flera personer inom viktiga samhällsorgan insjuknar.

Bland de som föreslås få coronavaccin snabbare finns operatörer på alarmcentralen, räddnings- och polisväsendet, chefer inom Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS), landskapsregeringen, flera el- och vattendistributionsbolag, flera telekommunikationsbolag, samt Ålands radio och tv.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen på ÅHS säger att hon förstår oron hos landskapsregeringen men säger att de inte tänker prioritera bort någon i prioriteringsgrupp 1, dit bland andra vårdpersonal hör.

Jeanette Pajunen är hälso- och sjukvårdsdirektör på Åland
Bildtext Jeanette Pajunen på ÅHS hoppas att THL kommer med fler anvisningar om upplägget för prioritetsgrupp 3.
Bild: Yle/Samuli Holopainen

Biden presenterade sin coronaplan: Utökad vaccinering, munskyddskrav och karantän för alla som flyger till USA

USA:s president Joe Biden redogjorde på torsdagen för hur hans administration ska få bukt med coronapandemin.

Biden lovade vidta mer aggressiva åtgärder än sin företrädare. Under torsdagens presskonferens sa Biden att lanseringen av vaccinet varit ett misslyckande och lovade att man nu kommer att trappa upp vaccineringstakten.

Målet är att 100 miljoner vaccindoser under Bidens första hundra dagar som president.

Munskydd kommer att bli obligatoriska på flygplatser och också delvis inom kollektivtrafiken. Även om många transportföretag krävt att man använder munskydd redan tidigare blir munskydd nu en federal förordning.

Joe Biden står vid ett podium och talar.
Bildtext USA står nu inför den svåraste fasen av coronapandemin. Saker och ting kommer att bli värre innan de blir bättre, sa Biden under torsdagens presskonferens.

Finländarnas resfeber syns ännu inte hos flygbolagen

Många av oss längtar utomlands, men få vågar boka en flygresa. Samtidigt meddelar många resebolag i Finland att människor återigen börjat boka charterresor både till länder både i och utanför Europa.

Trots de svåra tiderna som drabbat både flyg- och resebolag så tror Finnairs kommunikationschef Päivyt Tallqvist att branschen kommer att återhämta sig.

– Vi vet att människor vill och behöver resa, många har vänner och familj utomlands som de vill träffa. Men de finns många saker som påverkar hur snabbt nivån återställs, det kommer inte att ske på en dag.

Finnairs kommunikationschef Päivyt Tallqvist,
Bildtext Finnairs kommunikationschef Päivyt Tallqvist tror att flygbranschen kommer att återhämta sig efter pandemin, men det kommer att ta tid.
Bild: Finnair

Väder

Kör försiktigt! Väglaget är fortfarande dåligt eller mycket dåligt i stora delar av landet.

I största delarna av landet är vädret mulet och snöfall kan förekomma. Ett snöfallsområde över södra och mellersta Finland rör sig norrut.

Temperaturen är +3 till -10 grader, mildast i sydväst och kallast i norr. I öst är det -5 till -15 grader.

Diskussion om artikeln