Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Riksrättsåtalet mot Donald Trump överlämnas till senaten på måndag – trots Mitch McConnells invändningar

Från 2021
Uppdaterad 22.01.2021 17:28.
Nancy Pelosi
Bildtext Pelosi tror att rättegången mot Trump går att genomföra relativt snabbt.

Riksrättsåtalet mot USA:s före detta president Donald Trump ges över till senaten på måndag, meddelar senatens majoritetsledare Chuck Schumer.

Den republikanska senatsledaren Mitch McConnell sa tidigare i dag att han hoppas på att Trump får extra tid att förbereda sig inför rättegången mot honom.

McConnell föreslog att riksrättsåtalet presenteras för senaten den 28 januari, och att Trump sedan får två veckor på sig att förbereda sig innan rättegången kör igång.

McConnell har skickade förslaget till demokraternas ledare i senaten, Chuck Schumer.

Men Schumer och representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, gav inte förslaget grönt ljus - utan nu kommer förslaget att presenteras tre dagar tidigare än McConnell önskat, på måndag 25.1.

Officiellt inleds rättegången så fort Pelosi skickat åtalet vidare till senaten.

Trump kan portas från offentliga ämbeten

Representanthuset åtalar Trump för att öppet ha uppviglat sina anhängare till att storma Capitolium på trettondagen.

Om Trump skulle fällas, kan senaten permanent porta honom från offentliga ämbeten.

Enligt Politico har Trump börjat ta sin kommande rättsprocess på allvar nu och anställt Butch Bowers, en långvarig republikansk advokat med erfarenhet av vallagar, för att representera honom.

Senaatin republikaaninen enemmistöjohtaja Mitch McConnell piti helmikuun 5. päivänä tiedotustilaisuutta sen jälkeen, kun senaatti oli vapauttanut presidentti Trumpin virkarikossyytteistä.
Bildtext McConell har inte sagt hur han kommer att rösta i en rättegång mot Trump, men senatsledaren har kritiserat Trump i hårda ordalag efter stormningen av Capitolium.
Bild: Michael Reynolds / EPA

Harris kan inte avgöra alla tvister i senaten

Representanthuset röstade redan förra veckan igenom att Trump ska dras inför riksrätt, men har väntat med att skicka åtalet vidare eftersom senaten behövt tid för att nå en överenskommelse om hur makten ska fördelas i kammaren.

Demokraterna och republikanerna har just nu lika många senatorer var, det vill säga 50.

Men demokraterna har ett hårfint övertag eftersom det är vicepresidenten och demokraten Kamala Harris som har utslagsrösten vid jämna omröstningar.

Harris väntas ändå inte kunna närvara i senaten varje dag för att lösa tvister, så därför är det viktigt att senatorerna kan samarbeta.

I riksrättsprocessen krävs två tredjedelars majoritet i senaten för att Trump ska fällas.

Biden vill inte lägga sig i

President Joe Biden har sagt att han inte tänker blanda sig i riksrättsprocessen mot Trump utan låter kongressen sköta det.

Han har också uttryckt sina förhoppningar om att senaten ska ha tid för att, parallellt med rättegången, behandla de förändringar och åtgärder som presidenten vill vidta för att få landet på fötter.

På senatens bord just nu finns bland annat att bekräfta Bidens nomineringar av ministerkandidater.

Artikeln uppdaterad 22.1 klockan 17.28 med uppgifterna om att Schumer uppgett att åtalet ges över till senaten på måndag.

Källor: Reuters, Politico, CNN, Yle Uutiset