Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HUS bekymrat över osäkra vaccinleveranser - förändrade direktiv om dosering försvårar också vaccinationsprocessen

Från 2021
Uppdaterad 22.01.2021 15:59.
Hälsovårdsanställd i Rovaniemi vaccineras.
Bildtext Vårdpersonal stod först i vaccineringskön
Bild: Jarmo Honkanen / Yle

Vaccineringskommittén vid Helsingfors Universitetssjukhus uttrycker frustration över osäkerheten kring vaccinleveranserna och TH:s förändrade direktiv om doserna.

Strävan har varit en snabb vaccinationstakt, en jämlik fördelning av vaccin till kommunerna och en förutsägbarhet i vaccinleveranserna, så att kommunerna inte tvingas avboka tidsbeställningar.

Det är Social- och hälsovårdsdistriktet som bett centralsjukhusen om utredningar över hur vaccinationerna förlöper och om alla doser kommer till användning.

Minskade leveranser oroar

Direktör Kerstin Carlsson vid HUS Apotek säger att apoteket har levererat tusentals vaccindoser till kommunerna denna vecka, men leveranserna nästa vecka blir mindre än planerat.

- Vi hade räknat med att Finland får in cirka 50 000 doser vaccin per vecka nu i början av året, men förseningarna med Pfizers och Biontecs vaccin innebär mindre leveranser.

Det är särskilt centralsjukhusen i Tammerfors och Helsingfors som drabbas, säger Carlsson till Svenska Yle. Exempelvis HUS får denna och följande vecka bara hälften av de utlovade doserna.

Knepig logistik försvårar

Carlsson tillägger att försändelserna till kommunerna måste ske stegvis eftersom Pfizers och Biontechs vaccin kräver djupfrysning i mycket låga temperaturer. Efter upptining håller vaccinet bara 5 dagar i kylskåp.

- Därför måste vi förvissa oss om att vaccinet kan ges inom fem dagar så att det inte går till spillo. Vaccintider kan ges bara då man vet att vaccin finns tillgängligt, säger Carlsson.

"Först skulle doser reserveras - nu behövs det inte"

Kerstin Carlsson uttrycker också bekymmer över att direktiven från THL förändras, vilket drabbar förutsägbarheten.

- Till en början hette det att den andra vaccindosen - den så kallade boosterdosen - skulle reserveras. Den 7 januari kom en ny order: boosterdosen skulle inte längre sparas utan användas.

Logistiskt är förändringarna i instruktionerna utmanande - det gäller både personal som vaccinerar och de som ska vaccineras, säger Carlsson.

- Nu bör vi har tålamod i ett par veckor. Efter vecka 5 - det vill säga från och med den 1 februari - borde vaccinleveranserna löpa som de ska, säger Carlsson.

Läs HUS hela pressmeddelande här (på finska).

Allt förlöper bra vid ÅUCS

Åbo Universitetssjukhus har likaså svarat på Social- och hälsovårdsministeriets önskan om en utvärdering av vaccinationsprocessen så här långt.

Enligt ÅUCS har vaccinationerna förlöpt utan problem.

Chefsöverläkaren vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt Mikko Pietilä säger att det finns fungerande planer för hur vaccinationsdoserna ges. Inga doser har gått till spillo, säger han.

- Vi har inte 13 000 doser liggande på lager, säger Pietilä. Allt har delats ut.

På fredag eftermiddag kommSocial- och hälsovårdsministeriet med ett pressmeddelande (på finska). där man säger sig vara nöjd med redogörelserna man fått av sjukhusen i Helsingfors och Åbo.

Fram till i går hade cirka 80 000 finländare vaccinerats för covid-19. Du hittar THL:s statistik här.

Diskussion om artikeln