Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ungern köper ryskt vaccin som första EU-land

Från 2021
Sputnik V -rokote.
Bildtext Sputnik V är framtaget i Ryssland.
Bild: Grigori Vorobjov / Yle

Den ungerska regeringen meddelar att Ungern slutit avtal om att köpa stora mängder av det ryska vaccinet Sputnik V. Det innebär att Ungern är första land i EU att säga sig köpa vaccinet, som ännu inte godkänts av Europeiska läkemedelsverket EMA.

Två miljoner doser kommer levereras i tre omgångar, uppger utrikesminister Peter Szijjarto. Det räcker för att vaccinera en miljon människor.

Affären måste dock ännu tecknas under av Ungerns hälsomyndighet, så det är oklart när vaccineringarna med det ryska vaccinet kan komma igång.

Beskedet kommer bara en dag efter att det ungerska läkemedelsverket preliminärt godkände Sputnik V, trots att vaccinet inte ännu är godkänt av Europeiska läkemedelsverket EMA.

Ungern kritiserar EU för den makliga takten

Ungern har upprepade gånger kritiserat EU för att vara långsam med processen att godkänna vaccin.

Det är tillåtet för ett enskilt EU-land att i nödfall godkänna ett vaccin temporärt, men hittills har samtliga EU-länder hållit sig till EMA och kommissionens beslut.

EMA evaluerar för tillfället det vaccin som är framtaget av brittiska AstraZeneca och Oxfords universitet, och ett beslut väntas läggas fram nästa veckas fredag.

Vad gäller Sputnik V behandlas det åtminstone inte ännu.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln