Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norska regeringen trotsar myndighetens rekommendation – bland annat klassiska Holmenkollen ser ut att räddas efter att Norge öppnar gränsen för världscupen

Från 2021
Uppdaterad 22.01.2021 13:45.
Therese Johaug i Holmenkollen.
Bildtext Det är osäkert om Therese Johaug & Co får tävla på hemmaplan i vinter.
Bild: All Over Press

Norska myndigheter ville stryka världscuptävlingar och andra idrottsevenemang på norsk mark den här vintern. Tävlingarnas öde låg i norska regeringens händer – och de går emot rekommendationerna.

Under slutskedet av vintern är tanken att ett antal världscuptävlingar i olika skidsporter ska arrangeras i Norge. Tidigare under fredagen meddelade den norska myndigheten Helsedirektoratet att den vill sätta stopp för tävlingarna.

Myndigheten i Norge vill inte ge undantag i karantänsreglerna för att elitidrottare ska kunna komma in i landet och delta i världscupen. Man anser att smittorisken är för hög.

"Vi hänvisar till att Europa och Norge har ett mycket krävande och osäkert läge kopplat till smittspridningen och belastningen av hälsovården. Dessutom finns det två nya mutationer av viruset. Om vi inte tar hand om det nu, kan det få omfattande konsekvenser", skriver Helsodirektoratet enligt NRK.

Det här betydde att bland annat skidvärldscupens allra mest klassiska tävlingar – tremilen och femmilen i Holmenkollen i Oslo – kunde strykas från kalendern.

Men så verkar det inte bli. Den norska regeringen går emot myndighetens riktlinje och ger grönt ljus för tävlingarna.

Lägre risker utomhus

På en presskonferens meddelade Norges kulturminister Abid Raja att landet ger idrottare undantagslov att komma till Norge för att tävla.

– Det är klara krav kopplat till det här beslutet och om smittspridningen ökar rejält kan det bli förändringar. Vårt mål var att följa med läget och ta beslutet lite senare än så här, men vi förstår också skidförbundets behov, säger Raja.

De första tävlingarna i Norge är i Lillehammer i mitten av februari. Raja poängterar att arrangörerna och idrottarna måste följa strikta coronaprotokoll. Där ingår tester och isolering på hotellrummet tills idrottarna får negativa testresultat.

– Att öppna för världscupen handlar om att det är individuella idrotter utomhus. De har lägre risker för smittspridning än inomhussporter, säger Raja.

Tävlingarna i Lillehammer blir ett stort test, enligt Raja. Det norska skidförbundets ordförande Erik Røste är glad över beskedet.

– Vi förstår att det är många punkter som ska följas, men glad över att regeringen litar på oss. Samtidigt är vi ödmjuka för att det blir en utmaning.

Även fotboll i fara

Världscuptävlingarna som det norska skidförbundet ska arrangera i februari och mars är bland annat:

  • Nordisk kombination (damer och herrar), backhoppning (damer) i Lillehammer 12–14 februari
  • Alpint (herrar) i Kvitfjell 12–14 mars
  • Längdåkning, nordisk kombination och backhoppning i Oslo 12–14 mars
  • Längdåkning i Lillehammer 18–21 mars
  • Skidskytte i Oslo 18–21 mars

Totalt handlar det om ungefär trettio tävlingar i världscuperna.

I exempelvis fotboll finns det också matcher med frågetecken. Om mindre än en månad ska Molde spela mot Hoffenheim i Europa League-slutspelet i fotboll och i slutet av mars ska Norges herrlandslag spela VM-kval hemma mot Turkiet.

Enligt VG ska de matcherna kunna spelas som planerat utgående från det färska regeringsbeslutet.

Diskussion om artikeln