Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen förhandlar: Vill minimera gränstrafiken

Från 2021
Uppdaterad 22.01.2021 15:00.
Sanna Marin i munskydd utanför Ständerhuset.
Bildtext Sanna Marin pratade med pressen innan förhandlingarna på Ständerhuset inleddes.
Bild: Lehtikuva

Regeringen signalerar att situationen är allvarlig, med tanke på det muterade coronaviruset. Strängare regler för vem som får komma in i landet är att vänta. Man vill testa alla som reser in och passagerarmängderna i hamnarna ska ner.

Regeringen började förhandlingar om nya begränsningar strax efter lunchtid och kommer att informera om resultatet senare. Förhandlingarna kan dra ut på tiden.

Inför dagens förhandlingar kommenterade statsminister Sanna Marin (SDP) stämningarna från Europeiska rådets videotoppmöte igår.

- Det finns olika mutationer på olika håll, och man ser mycket allvarligt på situationen i Europa. Tonen var allvarligare än vad den tidigare har varit. På det sättet är det en liknande situation som förra våren, sade Marin.

- Tonen hade lite förändrats. Tidigare har man snarare betonat den fria rörligheten, men nu var det annorlunda. Marin har talat om gränstrafiken med sin estniska kollega senast igår. Därtill signalerar hon att gränstrafiken i Tornedalen också kan komma att beröras.

Ohisalo: Nu ska passagerarmängderna i hamnarna ner

Inrikesminister Maria Ohisalo säger att målet är att alla som kommer över gränsen ska testas.

För att testkapaciteten ska räcka till i hamnarna måste passagerarmängderna fås ner. Det betyder att man måste se närmare på arbetskraftspendlingen.

- Gränsövergångarna är många och vi måste gå igenom dem alla. Finländska medborgare får alltid lämna landet och komma tillbaka. Men vi vill skicka ett budskap att den här mutationen är annorlunda och att man helst inte ska resa någonstans nu, säger Ohisalo.

Stora följder för trafiken mellan Finland och Estland

Nya restriktioner kan få stora följder för färjtrafiken mellan Finland och Estland.

Uppskattningarna varierar, men en del tror att passagerarmängderna kan minska med så mycket som 70 procent om nya, striktare restriktioner införs.

Tallink star i hamn.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Många ester reser till Finland för att jobba inom bygg- och servicebranschen.

Byggbranschen har talat om problem om arbetskraften inte kan komma till Finland och det uppstår problem med testandet.

Också resandet mellan Finland och Sverige påverkas.

Hög tröskel att ta till åtgärder som drabbar barnen?

Alla ministrar som uttalade sig inför förhandlingarna sade sig vara eniga om att Finland måste ta till nya åtgärder. Däremot kan det finnas olika åsikter om vilka verktyg som behövs. Också de ungas hobbyverksamhet och behovet av distansundervisning har nämnts.

Det har förekommit kritik mot att restriktioner gäller för de ungas hobbyverksamhet, samtidigt som vuxna får sitta på puben.

- Mitt önskemål är att man verkligen funderar noga då det gäller åtgärder som drabbar barnen, annars får vi en räkning efteråt, sade Centerns ordförande, kulturminister Annika Saarikko.

Diskussioner om vaccinet har förts med regionerna

Statsminister Sanna Marin sade sig ha diskuterat coronaläget med representanter för städer runtom i landet.

Kommunikationen om vaccinationerna har väckt förargelse på en del håll. Sjukvårdsdistrikten har inte stora mängder vaccin som väntar på att delas ut.

Regeringen och regionerna rapporteras nu ha en gemensam syn på att det främst är tillgången till vaccin som är problemet, inte själva vaccinationsprocessen.