Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fallet Vastaamo: Tidigare ägaren och vd:n Ville Tapio rullar över ansvaret för läckaget på IT-anställda

Från 2021
Uppdaterad 22.01.2021 14:42.
Psykoterapiakeskus Vastaamo Oy.n toimitusjohtaja Ville Tapio, Mannerheimintie 12 B, 02.12.2016.
Bildtext Tapio sparkades från vd-posten i höstas
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Psykoterapicentret Vastaamos patientuppgifter kan ha legat så gott som oskyddade på nätet i ett och ett halvt år, visar protokoll från Helsingfors tingsrätt. Samtidigt har Vastaamos grundare och före detta vd, Ville Tapio, försökt rulla över ansvaret för läckaget på anställda i företaget.

Tiotusentals finländares patientuppgifter hamnade i fel händer då nätbrottslingar hackade sig in på Vastaamos webbplats åren 2018-2019.

Tingsrätten har nu börjat behandla fallet och Ville Tapio har gett sin version av saken.

Enligt uppgift kände Ville Tapio till läckaget redan i mars 2019 men teg med vad han visste. Själv hävdar han att han fick reda på saken först i oktober 2020 då utpressningsmejlet damp ner.

Tapio: Två IT-anställda bär ansvaret

I sin redogörelse för tingsrätten överför Tapio i stället ansvaret för läckaget på två anställda, som ansvarade för IT-säkerheten vid företaget.

Enligt Tapio uppdaterade en av de IT-anställda servern, där patientuppgifterna låg, i november 2017. Efter uppdateringen låg de känsliga klientuppgifterna på nätet, utan skydd av Vastaamos brandmur, ända fram till mars 2019.

Då inträffade ett dataintrång där förövaren for iväg med all data, och lämnade efter sig ett utpressningsbrev. Ville Tapio hävdar att åtminstone den ena IT-ansvariga personen kände till intrånget men lät bli att informera andra om saken.

Tapio protesterar mot att hans förmögenhet är i kvarstad

Vastaamos styrelse avskedade Tapio från vd-posten i höstas, med motiveringen att det verkade uppenbart att Tapio känt till dataintrånget en längre tid.

I oktober 2020 beslöt Helsingfors tingsrätt belägga Ville Tapios egendom i kvarstad till ett värde av 9,7 miljoner euro. Det var Intera Partners förvaltningsbolag PTK Midco som krävde kvarstad av Tapios egendom - Intera Partners hade så sent som sommaren 2019 köpt 70 procent av Vastaamo, och vill nu häva affären.

Bakom kravet på att kvarstaden hävs är också Ville Tapios föräldrar. De grundade Vastaamo och ägde företaget tillsammans fram till dess att Intera Partners kom in i bilden.

Källa: Yle, STT

Diskussion om artikeln