Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tusentals gripna i samband med demonstrationer runt om i Ryssland – Navalnyjs fru Julija har enligt uppgifter släppts

Från 2021
Uppdaterad 23.01.2021 23:06.
Mellakkapoliisi hajottaa mielenosoituksen Moskovassa - Spela upp på Arenan

I Ryssland har polisen gått hårt ut mot regeringskritiska demonstranter. På lördag ordnades demonstrationer runtom i hela Ryssland mot president Putin och för att visa solidaritet med oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, som greps i söndags då han återvände från Tyskland.

Demonstrationer inleddes i de östra delarna av Ryssland och i Sibirien. Omkring tusen personer ska enligt uppgifter i olika ryska medier ha samlats i staden Chabarovsk och cirka 800 i Vladivostok.

Senare under dagen, då Moskva stod på tur, samlades enligt medieuppgifter över 40 000 människor för att demonstrera. Vissa medier talar om uppemot 50 000 deltagare.

Myndigheterna har upprepade gånger påpekat att demonstrationerna inte har fått tillstånd, och i Moskva gick polisen in för att hårdfört bryta upp folkmassan. Yles korrespondent Erkka Mikkonen var på plats (se videon ovan).

Hittills rapporteras över 2 500 personer ha gripits. Enligt organisationen OVD-info är siffran över 3 000.

Aleksej Navalnyjs fru Julija greps under lördagen och meddelade om det skedda på sitt Instagramkonto. Enligt ryska medier släpptes hon på lördagskvällen.

Aleksej Navalnyjs närmaste kollega, Ljubov Sobol, greps också tidigare på lördag.

Några demonstranter marscherade till fängelset i Moskva där Navalnyj sitter fängslad. Enligt ryska medier arresterades de på platsen.

På sociala medier har bilder av blodiga demonstranter spridits.

Programmet är inte längre tillgängligt
Moskovassa mielenosoitus Aleksei Navalnyin tueksi – lähetyksessä häiriöitä - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Flera gripna redan inför helgen

– Försök till att ordna olovliga allmänna tillställningar och annan provokativ verksamhet kommer att ses som ett hot mot den allmänna ordningen och omedelbart kväsas, varnade polisen i Moskva redan under fredagen.

Flera av Navalnyjs medarbetare uppges ha gripits redan under fredagen. De uppmanade tidigare Navalnyjs anhängare att strunta i myndigheternas hot och riskerar nu stora böter och fängelsestraff.

Medarbetarna lovar också att hjälpa till med att betala eventuella bötesavgifter som delas ut på lördag.

– Putin gör allt han kan för att skrämma er, skriver chefen för Navalnyjs antikorruptionsfond Ivan Zjdanov på sin Facebooksida.

Bland de gripna finns Navalnyjs talesperson Kira Jarmysj som antagligen kommer att släppas fri om nio dagar, och aktivisten Ljubov Sobol.

Sobol beskylls för att upprepade gånger bryta mot lagar om allmänna sammankomster. Sobol kommer osannolikt att frihetsberövas i likhet med Jarmysj, eftersom hon har ett litet barn, uppger hennes advokat.

Rödhårig kvinna påväg in till en domstol. Bakom henne står en polis.
Bildtext Kira Yarmysj på väg in till rätten.
Bild: AFP / Lehtikuva

EU:s utrikesministrar diskuterar situationen på måndag

EU:s utrikesministrar ska diskutera situationen på måndag. Flera EU-ledare har fördömt gripandet av Navalnyj.

– Situationen i Ryssland är allvarlig. EU:s utrikesministrar måste slå fast en gemensam handlingslinje, skriver president Sauli Niinistö på Twitter.

USA:s utrikesdepartement har också fördömt handlingarna och uppmanar Ryssland att släppa de gripna.

Artikeln uppdaterad 23.1 klockan 15.57 med att över tusen demonstranter gripits.

Artikeln uppdaterad 23.1 klockan 14.40 med uppgiften om att Navalnyjs fru Julija Navalnaja gripits i Moskva och klockan 19.10 med att hon har släppts

Artikeln uppdaterad 23.1 klockan 17.40 med uppgiften om antalet deltagare, gripna och Sobols gripande.

Artikeln uppdaterad 23.1 klockan 20.10 med president Sauli Niinistös kommentar och klockan 21.30 med att USA ber Ryssland släppa de gripna.

Artikeln uppdaterad 23.1 klockan 20.45 med nya uppgifter om antalet gripna. Det rörde sig om 2 500 personer, inte 3 400. Rubriken har också uppdaterats.

Artikeln uppdaterad 23.1 klockan 23.00 med att över 3 000 har gripits.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln